За иновационе предузетнице у Србији опредељено 100 милиона динара

Наставак подршке женском иновационом предузетништву

Предузетнице из Малог Зворника, добитнице грантова у оквиру Програма подршке развоју и промоцији женског иновационог предузетништва, са челницима локалне самоуправе, присуствовале су у Београду свечаности поводом завршетка првог циклуса програма, подржаног од стране Кабинета министра за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије Ненада Поповића. Више од 200 жена у 13 локалних самоуправа у Србији добило је у 2018. директну материјалну подршку за модернизацију бизниса и развој иновационих идеја, а министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић каже да ће и у идућој години бити опредељено 100 милиона динара за развој женског иновационог предузетништва.

На свечаности у Београду којој је у понедељак, 25. децембра, присуствовало више од 100 жена, учесница програма из целе Србије, министар Поповић је рекао да је истовремено у оквиру првог циклуса Програма подршке развоју и промоцији женског иновационог предузетништва више од 2.500 жена похађало различите обуке, едукације и курсеве о предузетничким вештинама.

Поводом успешног завршетка првог циклуса Програма Поповић је рекао да су жене које су учествовале у програму будућност Србије, те позвао иновационе предузетнице да се укључе у Програм идуће године.

Навео је да је будућност Србије у иновацијама и дигитализацији и додао да је у оквиру Програма у 2018. издвојено 100 милиона динара у 2018. години, те да су жене иновационе предузетнице добиле грантове од 100.000 до 550.000 динара за широк дијапазон мале индустрије.

Навео је и да су кроз програм едукације и грантова прошле и девојке од 18 година па све до жена у зрелим година и да је у томе значај читавог овог програма.

Поповић је рекао да иновације нису везане искључиво за високе технологије и позвао све жене, и оне у селу и мањим средина, да се пријаве за бесповратна средства, као што су то ове године са својим сјајним идејама за производњу хране и сокова учиниле иновационе предузетнице из малих средина.

„Ове године имамо много иновација из прехрамбене индустрије. У 2019. наставићемо са програмом, већ смо издвојили 100 милиона динара за подршку”, рекао је Поповић и додао да су у току и преговори са главним иновационим центром у ЕУ како би и они подржали Програм који у Србији спроводи Поповићев кабинет.

Истакао је да су жене које су ове године учествовале у програму имале велику подршку локалних самоуправа.

„Жене предузетнице су будућност”, рекао је Поповић и навео да ће се настојати да се програмима привуче што више жена за иновационе делатности и да се анимира што више девојака како би училе основе иновација и дигитализације.

Он је рекао да је сигуран да ћемо у будућности имати много више жена иновационих предузетница и да ће захваљујући њима буџети локалних заједница бити већи и да ће бити више нових радних места.

„За сваку похвалу су жене предузетнице,  оне су будућност Србије. Србија ће бити један од лидера и на Балкану и Европи по резултатима које постижу жене предузетнице”, поручио је Поповић.

У оквиру Програма у 2018. додељена су средства  за 17 пројеката, који су заједнички реализовале локалне самоуправе, факултети, локалне развојне агенције и удружења жена.

Програми су реализовани у 13 локалних самоуправа  широм Србије.

Извор: Кабинет министра за иновације и технолошки развој

https://inovacije.gov.rs/popovic-za-inovacione-preduzetnice-100-miliona-dinara/

Насловна фотографија: Приватна архива

Фото: Кабинет министра за иновације и технолошки развој

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share