Ванредна процена ризика и безбедносне ситуације, превентивног карактера, уочи манифестације „Дрина је смисао живота”

Савет за безбедност општине Мали Зворник иницирао ванредну процену безбедносне ситуације у општини уочи организовања манифестације „Дрина је смисао живота”

На подручју општине Мали Зворник током месеца јула биће извршена ванредна процена безбедносне ситуације на терену, у склопу припрема за реализацију централне летње туристичке манифестације „Дрина је смисао живота”, која ће ове године бити одржана од 26. до 29. јула. Активност има превентивни карактер, а иницирана је на предлог председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића, на недавно одржаној седници локалног Савета за безбедност, због појачаног присуства миграната у општини, са циљем да укаже на евентуалне ризике за јавна окупљања грађана и мере које је неопходно спровести како би безбедност учесника, гостију и суграђана за време манифестације остала под контролом.

Чланови овог тела сложили су се у оцени да је додатна процена безбедносне ситуације на подручју општине Мали Зворник потребна, имајући у виду да на територији ове општине борави велики број миграната, а да је у плану организовање манифестације која подразумева окупљање више хиљада људи.

Закључено је да је приликом израде процене безбедносне ситуације у општини Мали Зворник потребно узети у обзир искуства у суседној општини Љубовија, која ће неколико дана раније у односу на Мали Зворник организовати сличне туристичке садржаје.

Анализирајући актуелну безбедносну ситуацију на подручју малозворничке општине Савет за безбедност општине усвојио је закључак да је она на задовољавајућем нивоу.

На истом заседању чланови овог тела условно су прихватили позив Агенције за безбедност саобраћаја из Београда за учешће у пројекту обуке за правилну употребу дечјих аутоседишта, уколико у буџету постоје средства која могу бити усмерена за ту намену.

Наведени пројекат, осим обуке, подразумева поделу 40 аутоседишта учесницима обуке, од којих половину обезбеђује наведена агенција, а остатак општина.

Захтев стамбене заједнице Рибарска 2А, 2Б и 2В из Малог Зворника за постављање лежећег полицајца Савет за безбедност размотрио је уз констатацију да ће о њему одлучити мишљење саобраћајног инспектора, који ће убудуће, у случају сличних захтева, правити процену реалних потреба за таквим решењима на терену.

Савет за безбедност општине Мали Зворник заседао је у саставу који је однедавно, одлуком Скупштине општине, проширен за неколико нових чланова, међу којима су председник општине и његов заменик, представници Основног суда у Лозници, председник суда и јавни тужилац, као и представник средстава јавног информисања.

Поводом најновијих дешавања у селу Брасина, где је недавно настрадао мештанин, чије име не наводимо у интересу истраге, председник општине Мали Зворник затражиће нови састанак Савета за безбедност у наредној седмици. Он је саопштио да ће на том састанку бити размотрен захтев Месне заједнице Брасина за увођењем појачаног надзора полицијских службеника у селу, због присуства миграната.

Извори: Општина Мали Зворник / Мали Зворник инфо

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Прилог: Фото галерија

Share