Угашен пожар на напуштеној депонији „Тилић ада” у суседном Зворнику

Пожар на напуштеној депонији „Тилић ада”, који је избио у поподневним сатима у понедељак, 6. априла 2020. године угашен је након два дана интензивног рада различитих служби. У гашењу пожара учествовало је 14 ватрогасаца са пет камиона Професионалне ватрогасне јединице Зворник, осам радника са четири булдожера комуналног предузећа, радници Цивилне заштите, као и представници зворничких привредних субјеката: д.о.о Алумина, д.о.о Пантић промет, д.о.о Кочањ пром, д.о.о Студен пром и ЈП Регионална депонија са људством и механизацијом. Пожар је гашен са двије пумпе и четири цистерне.

Узрок пожара на депонији још увијек није познат, а због разноврсности депонованог отпада и дубине депоније било је отежано гашење, кажу из Професионалне ватрогасне јединице Зворник.  Депонија „Тилић ада” простире се на површини од 26.000 m2 у непосредној близини граничног прелаза Каракај на лијевој обали ријеке Дрине, а њом управља предузеће а.д. „Водовод и комуналије”. Од краја 2016. године градски отпад се одлаже на регионалну санитарну депонију јавног предузећа „Регионална депонија” на локалитету Црни врх.

У намјери да ревитализује подручје некадашње градске депоније, Градска управа града Зворник у сарадњи са предузећем а.д. „Водовод и комуналије” покренула је низ активности како би се урадио адекватан пројекат и рјешење за санацију поменутог подручја. У претходном периоду аплицирано је за ИПА средства прекограничне сарадње Србија-БиХ, на различите међународне фондове, али и код домаћих институција. У периоду након пандемије планирано је да се из буџета Града издвоје средства за прва мјерења и израду Студије о стању животне средине, након чега ће бити омогућено и пријављивање на различите фондове.

Градоначелник: Зоран Стевановић

Насловна фотографија: Град Зворник – Press служба.

Фото: Архива портала Мали Зворник инфо, новембар 2017.

Останите код куће, будите одговорни према себи и према другима.

#Zvornik #Podrinje #Birač #RS #BiH

#VanrednoStanje #Covid19 #Corona

#ОстаниКодКућe #OstaniKodKuće #Sačuvajživote

Share