Малозворничани изложени несносном диму и смраду са запаљене напуштене депоније „Тилић ада”, у суседном Зворнику

Малозворничани се гуше у несносном диму и смраду са запаљене депоније у суседном Зворнику (БиХ-РС). Председник општине апеловао на одговорне да предузму хитне мере!

Пожар на депонији у Каракају код Зворника (БиХ-РС) тињао је три дана, уз саму обалу реке Дрине, а несносан дим и смрад, који се при томе ослобађа, шири се преко државне границе у Србију, на територију општине Мали Зворник. 

Дим се шири километрима поред реке, а највише на удару је малозворничко село Радаљ, које се налази директно насупрот депоније, на удаљености од око једног километра ваздушном линијом. 

Због дима и смрада мештани овог села не могу да отворе прозоре ни врата на својим кућама и приморани су да седе затворени, што им додатно отежава живот, услед ограниченог кретања, које траје скоро месец дана због пандемије вируса Корона. 

Густ плавичаст дим са депоније кретао се ниско, при тлу, а приликом удисања изазивао је кашаљ. 

Због ситуације која, без претеривања, делује застрашујуће и опасности од штетности дима за здравље људи, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић у уторак ујутро упутио је писмо Министарству животне средине Републике Србије у којем га обавештава о ситуацији услед пожара на депонији. 

Он је навео да локална самоуправа добија велики број позива суграђана и мештана околних села узнемирених непријатним мирисом и густим димом који долази са депоније у Зворнику, из суседне Републике Српске, односно Босне и Херцеговине. 

Јевтић је од надлежних у ресорном министарству затражио да предузму мере из своје надлежности, како би се спречиле даље последице овог догађаја и замолио их да га обавесте о корацима које ће предузети, како би суграђанима могао да саопшти повратну информацију.    

У писму упућеном Министарству животне средине Републике Србије, Јевтић је навео да град Зворник на овој депонији одлаже отпад више од деценију, а да је велики проблем то што је депонија смештена уз обалу, одакле се опасне и штетне материје лако могу наћи у реци Дрини. 

Јевтић је упозорио да је на помолу велика еколошка катастрофа, уколико у најкраћем року не буду предузете одговарајуће мере. 

„Супстанце које се ослобађају и испаравају, већ трећи дан, заједно са гасовима који избијају из депоније врло су опасни за људско здравље. Овај проблем датира годинама и није само проблем општине Мали Зворник, већ и суседних градова Шапца и Лознице“, навео је Јевтић. 

Председник општине Мали Зворник рекао је да је пожар на депонији избијао и ранијих година, последњи пут прошле године, али да су испарења овог пута јача него икад до сада. 

Јевтић је навео да у протеклом периоду ништа значајно није урађено по питању санирања депоније и да га не чуди што је поново дошло до пожара. 

Он је закључио да ангажовање ватрогасних машина и само гашење пожара, којем комшије прибегавају, није довољно за решавање овог сложеног еколошког проблема, те да он захтева темељан приступ, како би био решен трајно и на безбедан начин. 

Фото: Општинска управа Мали Зворник

Извори: Општинска управа Мали Зворник / портал Мали Зворник инфо

Од 2016. године, а потом и у овиру пројекта „Обновљена и чиста природа – здраво потомство”, 2017. године, портал Мали Зворник инфо упозоравао је јавност на значај санације ове депоније и све опасности које нам предстоје.

Неусловне депоније у Подрињу опасност су по здравље људи и животно окружење

Неусловне депоније у Подрињу озбиљно угрожавају здравље људи и животно окружење

Останите код куће, будите одговорни према себи и према другима

#Mali_Zvornik #Zvornik #Podrinje #Birač

#Србија #Serbia #SRB #RS #BiH

#VanrednoStanje #Covid19 #Corona

#ОстаниКодКућe #OstaniKodKuće #Sačuvajživote

Share