У селима малозворничке општине почела обнова нисконапонске електромреже

У четири села на подручју општине Мали Зворник ових дана почели су радови на реконструкцији нисконапонске електромреже, која обухвата замену 166 дотрајалих дрвених стубова одговарајућим бетонским. Санација електромреже одвијаће се у наредна два месеца у насељима Доња Борина, Радаљ, Амајић и Цулине, у укупној дужини од 5 км и 800 м. Инвестицију, вредну 11 милиона динара, финансира Електропривреда Србије (ЕПС).

Поводом почетка радова на обнови електромреже у Малом Зворнику, председник општине Зоран Јевтић рекао је да су они резултат недавног састанка председника Републике Србије Александра Вучића и чланова Владе са председницима општина Мачванског округа у Лозници, на којем је разговарано о најзначајнијим проблемима и потребама општина подрињског краја, као и о могућностима њиховог ефикасног решавања.

„На састанку су дефинисани проблеми сваке од општина, као и то на који начин и у ком року их је могуће решити“, објаснио је Јевтић и додао да је Општина Мали Зворник том приликом, између осталог, тражила реконструкцију нисконапонске електромреже на најкритичнијим локацијама, имајући у виду долазак зимског периода, који са собом носи тешкоће у снабдевању струјом, услед лошег техничког стања мреже.

„Том приликом председника републике и чланове Владе Србије упознали смо с чињеницом да је електромрежа у општини Мали Зворник на више деоница у јако лошем стању, да је чине дрвени, трули и дотрајали стубови, са проводницима недовољног пресека, склони рушењу услед јачих падавина, због чега је неопходна хитна реконструкција мреже“, рекао је Јевтић.

Он је истакао да је убрзо након тог састанка уследио долазак генералног директора Електропривреде Србије Милорада Грчића у Мали Зворник, са којим је детаљније разговарано о стању електромреже у општини и направљен детаљан план активности за решавање најургентнијих проблема.

„Само месец дана од те посете почели су радови санацији мреже на најкритичнијим деоницама, који очекујемо да буду завршени до краја године. С обзиром на то да, осим локација на којима се тренутно ради, на мрежи има још доста проблематичних места, побринућемо се да, док траје прва фаза радова, сачинимо план за наставак активности“, рекао је Јевтић, додајући на крају да је у том циљу предвиђено формирање заједниче комисије, састављене од представника општине и ЕПС-а, која ће идентификовати стање на терену и дати предлог за даљу санацију мреже по приоритетима.

Љиљана Ристановић

Share