Тријумф воље: Дебитант Дарко Живановић победник XV пливања за Богојављенски крст

Уз благослов Његовог Преосвештенства епископа шабачког, господина Лаврентија, на Богојављење 19. јануара 2022. године у 12.00 часова на Зворничком (Дринском) језеру код Хидроелектране „Зворник” у Малом Зворнику одржано је XV јубиларно пливање за Богојављенски крст. Данашњи празник обележава се у спомен на догађај када је Свети Јован крстио Исуста Христа у реци Јордан и традиционално се плива за Часни крст.

Победник, први међу једнакима, од 30 такмичара, је 26-годишњи дебитант, наш суграђанин Дарко Живановић. Недавно је крштен, а овај тријумф духа и тела је испуњење његове давнашње жеље. 

Једина учесница, 23-годишња Тања Ерделић, долази нам из Зворника. Прошлогодишња је победница такмичења у Фочи и ово је њено друго надметање у пливању за Часни крст.

Најмлађи такмичар је 2007. годиште, а најстарији је рођен 1975. Шест такмичара традиционално долази из Бијељине, четворица из Лознице, двојица из Бање Ковиљаче, а поред домаћина из Малог Зворника и Зворника, учесници су допутовали и из Чачка, Тузле, Београда и Тршића…

Ово витешко надметање утемељио је 2008. године почивши протојереј-ставрофор, Милета Товаровић. Верно је служио, у поратним деценијама иза нас, као парох и протонамесник у Храму Сабора српских светитеља, који је подигнут 2002. године и осветио га је епископ Лаврентије Трифуновић. Градња је почела 1992. године, а храм је део велике заједнице архијерејског  намесништва  лозничког.

Према речима свештеника малозворничке парохије Ненада Тешмановића, по завршетку надметања победнику је уручена вредна награда, освећени крст у трајно власништво – дар Столарске радионице „Бели бор” из Љубовије, власника Милорада Степановића и Зарије Васића. Пригодне награде су обезбеђене и за остале учеснике, захвалнице, иконе, мајице и пешкири, дар малозворничке цркве и Туристичке организације општине Мали Зворник. Светој литургији, освећењу богојављењске воде, литији до језера и свечаном ручку, након такмичења, присуствовали су: архијерејски намесник лознички – протојереј Драган Бајић,  протонамесник Ненад Тешмановић, јереј Славољуб Ненадовић, протојереј Станоје Ранкић, ђакон Владимир Савић и чтец Дејан Лукић.

Покровитељи су црквена општина Мали Зворник и општина Мали Зворник.

Заменик председника општине Мали Зворник, Милисав Деспотовић, обратио се скупу у име општинског руководства, пожелевши им добро здравље, у нади да ће им данашња манифестација остати у лепој успомени. Уважавајући чињеницу да је ове године у бројним местима такмичење изостало због лоше епидемијске ситуације, Деспотовић се захвалио учесницима на истрајности, у убеђењу да су победници сви они који се одлуче да уроне у ледену воду Зворничког језера.

У популаризацији овог такмичења ангажована је Туристичка организација општине Мали Зворник. Директор Млађан Црквењаш истакао је задовољство због посећености и одзива такмичара. „Сви данас изашли су показали храбро срце и пливали на данашњи празник. Желим да посетиоцима и суграђанима честитам Богојављење, традиционалним поздравом: „Бог се јави!”

Ретроспектива: Од 2008. године, победник прва три пливања за богојављенским крстом на Зворничком језеру био је Ђорђе Вукмировић из Лознице, док је 2011. најбољи био Зоран Зекић из Тршића, код Зворника, у Републици Српској, а две наредне године Марко Добриковић из Ваљева. Данко Гурдељевић из Малог Зворника био је најуспешнији 2014. године, са Андријаном Вуковић из Бјељине, која је побеђивала две године заредом у женској конкуренцији. Први у надметању одважних пливача 2015. године био је Александар Јевтић из Малог Зворника, који је потом низао успехе у суседном Зворнику. Петар Панић из Лознице победник је богојављенског пливања за Часни крст 2016. године, а Маријана Кркаловић и Драгана Стевановић 2017. године, када је обележена прва деценија овог такмичења. Александар Андрић, генерални секретар Спортског савеза ,,Дрина” Мали Зворник, победник је витешког надметања у пливању за Часни крст на Зворничком (Дринском) језеру 2018. године. Такмичар из Шапца Саша Јовановић победио је 2019. на свом првом гостовању у Малом Зворнику. Први пут је тада пливао на Зворничком језеру, спортиста је и такмичар са искуством. Пливао је три пута на Дрини, у етно селу Врхпоље, али и на Сави.

Међу 40 учесника традиционалне манифестације у недељу, 19. јануара 2020. године, најуспешнији је био Алекса Марковић (20), из Београда, ватерполиста, који је први допливао до знамења и победио у категорији мушкараца. Другопласирани је прошлогодишњи победник Саша Јовановић (33), из Шапца, а наш суграђанин Слободан Бобан Вучетић освојио је треће место. Међу девојкама највише успеха имала је Јована Кркаловић (19) из Зворника, такмичарка која је већ тринаесту годину редовна учесница овог такмичења. Другопласиране су Марија Петровић (38) и Маријана Кркаловић (22), традиционално заступивши нежнији пол.

Традиционалног надметања за Богојављенски крст 2021. године године није било, у складу са забраном окупљања и епидемиолошком ситуацијом. Ипак, освећење воде и полагање крста одржано је у присуству верника који су учесници литије. Пријатељи Малог Зворника који су допутовали из Смедерева, Семберије и Подриња позвани су да учествују на XV пливању за часни крст.

Богојављење је празник установљен на спомен Христовог крштења и објављивање Богочовека. Један је од 15 највећих хришћанских празника, дан је када се Бог открио као Света Тројица: Бог као Отац, Син и Дух Свети – у Божјем гласу са неба који рече: „Ово је Син мој”, крштењу Сина Божијег у реци и Светом духу који је у облику голуба слетео на Христа.

На Богојављење се у храмовима освећује вода која се носи кући и пије ради здравља и просвећења душе и тела. Света водица се сматра лековитом и заштитом од нечистих сила и чува се у кућама до следећег великог водоосвећења. Хришћанство учи да се богојављенска водица никада не квари, јер у њој пребива сила Духа Светога.

На Богојављење се никада не пости. „Некрштени дани”, започети на Божић, завршавају се са овим даном.

Извори: Мали Зворник инфо / Грачаница онлајн инфо / Црквена општина Мали Зворник

Фото: Мали Зворник инфо / Општина Мали Зворник

Фото галерија: Фејсбук страница Мали Зворник инфо

Дарко Живановић победник XV пливања за Богојављенски крст

Богојављење – спомен Христовог крштења и објављивање Богочовека

Новинар-сарадник: Далибор Крстић

Share