Витешко надметање у пливању за Часни крст по XV пут на Зворничком језеру

Уз благослов Његовог Преосвештенства епископа шабачког, господина Лаврентија, на Богојављење 19. јануара 2022. године у 12.00 часова на Зворничком језеру код хидроелектране „Зворник” у Малом Зворнику одржаће се XV јубиларно пливање за Богојављенски крст.

Програм:

У 11:30 часова креће литија са барјацима, крстовима и иконама испред малозворничке цркве „Сабора свих Срба светитеља” („Храм Сабора српских светитеља”).

У 12:00 часова је старт пливача на Зворничком (Дринском) језеру.

Пливачка стаза, у дужини од 33 метра, је у част и спомен на године Христовог живота на земљи, од рођења до страдања, васкрсења и вазнесења на небо.

По завршетку трке победнику ће бити уручена вредна награда, освећени крст у трајно власништво – дар ливнице „Пантеон” као и други поклони. Пригодне награде су обезбеђене и за остале учеснике, као и захвалнице, мајице и сувенири, дар малозворничке цркве.

Обавезна је лична пријава учесника уз лекарски преглед најкасније на два сата пре старта и попуњавања личне изјаве. Из парохије напомињу да сви учесници морају бити крштени.

Позивамо сав верни народ Подриња и шире да заједно учествујемо у овом несвакидашњем догађају који се одржава на овим просторима, а да Бог да траје докле је света и века.

За пријаву учешћа као и додатне информације можете се обратити свештенику малозворничке парохије Ненаду Тешмановићу на телефон: +381 (0)64 8007924.

Покровитељи:

Црквена општина Мали Зворник

Општина Мали Зворник

Од 2008. године, победник прва три пливања за богојављенским крстом на Зворничком језеру био је Ђорђе Вукмировић из Лознице, док је 2011. најбољи био Зоран Зекић из Тршића код Зворника у Републици Српској, а две наредне године Марко Добриковић из Ваљева. Данко Гурдељевић из Малог Зворника био је најуспешнији 2014. године, са Андријаном Вуковић из Бјељине, која је побеђивала две године заредом у женској конкуренцији. Први у надметању одважних пливача 2015. године био је Александар Јевтић из Малог Зворника, који је потом низао успехе у суседном Зворнику. Петар Панић из Лознице победник је богојављенског пливања за Часни крст 2016. године, а Маријана Кркаловић и Драгана Стевановић 2017. године, када је обележена прва деценија овог такмичења у Малом Зворнику. Александар Андрић, генерални секретар Спортског савеза ,,Дрина” Мали Зворник, победник је витешког надметања у пливању за Часни крст на Зворничком језеру 2018. године. Такмичар из Шапца Саша Јовановић победио је 2019. на свом првом гостовању у Малом Зворнику. Први пут је тада пливао на Зворничком језеру, спортиста је и такмичар са искуством. Пливао је три пута на Дрини, у етно селу Врхпоље, али и на Сави.

Међу 40 учесника традиционалне манифестације у недељу, 19. јануара 2020. године, најуспешнији је био Алекса Марковић (20), из Београда, ватерполиста, који је први допливао до знамења и победио у категорији мушкараца. Другопласирани је био прошлогодишњи победник Саша Јовановић (33), из Шапца, а наш суграђанин Слободан Бобан Вучетић освојио је треће место. Међу девојкама највише успеха имала је Јована Кркаловић (19) из Зворника, такмичарка која је већ тринаесту годину редовна учесница овог такмичења. Другопласиране су Марија Петровић (38) и Маријана Кркаловић (22), традиционално заступивши нежнији пол.

Традиционалног надметања за Богојављенски крст 2021. године године није било, у складу са забраном окупљања и епидемиолошком ситуацијом. Ипак, освећење воде и полагање крста одржано је у присуству верника који су учесници литије. Пријатељи Малог Зворника који су допутовали из Смедерева, Семберије и Подриња позвани су да учествују на XV пливању за часни крст.

У популаризацији овог такмичења ангажована је Туристичка организација општине Мали Зворник.

Извори: Општинска управа општине Мали зворник / Мали Зворник инфо

Фото архива: Мали Зворник инфо, са сарадницима

Д.В.К.

 

Share