Шетајмо кроз лепо: Трешњин цвет за лепши Мали Зворник

Шетајмо кроз лепо: Трешњин цвет за лепши Мали Зворник Logo Tresnjin cvet

Групу „Трешњин цвет” чини омладина Малог Зворника која кроз пројекат „Шетајмо кроз лепо” ради за добробит локалне заједнице. Циљ групе јесте улепшавање и стварање аутентичног амбијента који ће у будућности наш градић чинити препознатљивим.

У реализацији пројекта значајну подршку пружила им је општина Мали Зворник, заједно са ЈКП „Дрина”, док је нарочиту улогу и немерљив допринос имала Бојана Љаховић Брајић, психолог средње школе. Локални партнер је и Канцеларија за младе Мали Зворник.

Група „Трешњин цвет” је настала иницијативом младих који желе да оставе лепши Мали Зворник иза себе. Група се састоји од пет чланова, али у уређењу шеталишта учествују сви становници који исказују жељу. Шеталиште крај Дрине је превише осунчано услед чега је онемогућена целодневна рекреација. Делује сиво, монотоно и као такво треба га прилагодити природним лепотама реке. Заједно теже ка томе да унапреде визуелни идентитет града. Ово је њихов први пројекат. Мисија овог удружења је: унапређење квалитета живота младих, подстицање учествовања младих у животу заједнице, подстицање заједничког суживота, прихватања различитости и колективне сарадње у циљу развијања културе, развијање свести о екологији и волонтеризму и еколошко освешћивање грађана Малог Зворника.

Укупна вредност пројекта је 56.000 динара. Саднице јапанске трешње (Prunus serrulata) купљене су у расаднику Стевановић, у Тврдићима крај Пожеге. Делови шеталишта крај Дрине локација су за 19 садница, а шест садница је посађено између игралишта и плаже у Сакару.

Координатор пројекта је ученица IV разреда гимназије Нада Лазаревић, уз стручну подршку професора географије Миодрага Мацуре. Они су учесници семинара Писање и вођење пројеката за омладинске активисте, који је одржан у периоду од 28. јануара до 30. јануара у Бањи Ковиљачи за 27 младих, представника удружења и неформалних група, које су конкурисале и одабране у I кругу конкурса за Омладинске волонтерске пројекте. Учесници су имали прилику да науче основна правила за писање пројеката – од описа пројекта, разраде проблема, дефинисања циљева и активности до писања матрице логичког оквира, буџета, одрживости и евалуације пројеката. Такође су добили информације и о управљању пројектима. Чланови неформалне групе су Јелена Вучетић, Настасија Вукосављевић и Миљана Марјановић, а бројни волонтери, ученици Средње школе Мали Зворник, придружили су се групи Трешњин цвет”.

2017.

Страхују од могућих вандалских испада, који се могу манифестовати крађом и ломљењем садница.  Но надају се да ће се труд уложен од стране тридесетак волонтера, зарад естетике и визуелног идентитета, бити препознат, поштован и цењен међу суграђанима. Финансијску корист нема нико, али корист од пројекта „Шетајмо кроз лепо” имамо сви.

Пројекат се реализује уз подршку Ресурс центра за Мачвански округ, Удружења грађана Светионик, уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, у циљу подстицања активизма и волонтеризма младих и промоције програма „Млади су закон”. 

Извори: Група ,,Трешњин цвет” / Мали Зворник Инфо

Фото: Мали Зворник Инфо – Трешњин цвет за лепши Мали Зворник

Новинар: Далибор Крстић

Share