Треће доба: Ново удружење пензионера и инвалида Малог Зворника

Прошле године од маја, у Малом Зворнику реализована је иницијатива за оснивање Новог удружења пензионера и инвалида Малог Зворника. Оснивачи су Миладин Деспотовић, Миодраг Тадић и Јован Јово Антонић, који данас заступа ову оснажену организацију, са око 800 чланова.
Просторије Новог удружења пензионера и инвалида налазе се у згради некадашњег предузећа „Грађевинар”, у Малом Зворнику, а свакодневно им у реализацији планираних активности помажу волонтерке из „Удружења жена Малог Зворника”.

У новембру успели су да, уз помоћ општине Мали Зворник која финансира пројекте од јавног интереса, организују екскурзију на Златибор. Током боравка у јединственој ризници здравља и необичној ваздушној бањи, организовани су шетња једним од најпознатијих српских летовалишта и зимовалишта, предах за ручак и ужина током путовања, где пензионери нису имали обавезу да финансирају ово путовање и дружење, што је привукло пажњу и омогућило омасовљавање чланством, које често није у могућности да издвоји ни минимална средства за ове прилике. Управо су ти суграђани, маргинализовани, скромних материјалних прилика и били циљна група, у почетку рада удружења.

У Малом Зворнику, крајем маја, потписани су уговори о суфинансирању програма од јавног интереса у 2018. години. За подршку спорту, раду цивилног сектора и верских организација општина издвојила 20 милиона динара. Право на ова средства, по конкурсу, објављеном у априлу текуће године, остварило је 12 удружења грађана, 9 спортских клубова и 5 верских организација са територије општине, за реализацију 41 посебног програма и пројекта и оперативне трошкове.

Бесплатан превоз у локалном саобраћају за око 1200 лица старијих од 65 година и инвалиде општина Мали Зворник у 2018. години обезбедила је управо преко Новог удружења пензионера и инвалида Малог Зворника, кроз суфинансирање програма и пројекта од јавног интереса. Општина је овим путем наставила позитивну праксу, уведену пре годину и по дана, по којој је најстаријим грађанима, али и суграђанима са инвалидитетом и посебним потребама, чији је квалитет живота умањен због хендикепа са којим живе или од рођења или сплетом животних околности и болести, омогућила свакодневни бесплатан превоз у јавном саобраћају на територији општине. Ново удружење пензионера и инвалида је изузетно поносно на реализацију овог пројекта, који је још увек у току, јер је продужен рок за издавање повластица за превоз, по договору са Саобраћајним предузећем „Ластра” из Лазаревца, званичним превозником путника на подручју малозворничке општине.


„Људи који до сада нису били ни у једном активу пензионера препознали су нашу тежњу да се организујемо, уз већу солидарност и хуманост, а да при потписивању приступнице не условљавамо никога да напусти организацију пензионера чији је члан био годинама, осим ако то нису својевољно учинили, из револта или незадовољства међуљудским односима и сарадњом у старом удружењу. Регистровани смо у АПР, фонд ПИО нас је уврстио у списак удружења, значи постајемо озбиљни партнер нашем чланству. Када склопимо уговор са „Компанијом Дунав осигурање”, понудућемо им, у најкраћем могућем року, могућности за осигурање већ ове године. Имамо планирана средства у 2018. години за организовање нове екскурзије и штампање календара за предстојећу годину”, нагласио је Јован Антонић.

Према најавама, очекујемо да се, поред медијских извештаја и друштвене мреже интензивније користе са циљем промоције, популаризације и информисања чланства о будућим активностима Новог удружења пензионера и инвалида Малог Зворника.

Извори: Мали Зворник инфо / Општина Мали Зворник

Прилог: Фото галерија – Мали Зворник инфо / Општина Мали Зворник

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share