Током зимске кампање добровољног давалаштва у Малом Зворнику прикупљене нове залихе дефицитарних крвних група

Акција добровољног давалаштва крви реализована је данас, од 9.00 до 14.00 часова у Малом Зворнику.

Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Мали Зворник, обележиће ускоро прву деценију откада организују акције добровољног давалаштва крви (ДДК) у кафеу „Кул” (Caffe „Cool”). Првобитно, годинама су акције спроведене у зубној амбуланти Дома здравља и у Дому културе.

Др Снежана Медић, медицинска сестра Тамара Милић, медицински техничари Петар Вукадиновић и Стефан Бајић у најбољем светлу представили су Институт за трансфузију крви Србије. Резерве свих крвних група су смањене, а позиву на зимску акцију, која је организована у среду, 23. фебруара, од планираних 40 потенцијалних давалаца, одазвало се 38 суграђана, различите животне доби. Прикупљено је 35 јединица крви. Први пут је крв дало осам лица, а међу њима су и матуранти Средње школе Мали Зворник. Међу даваоцима је пет припадница нежнијег пола и 30 мушкараца.

Оправдан разлог за одбијање добровољних давалаца најчешће су, низак хемоглобин, веће хируршке интервенције, дијабетес, а, у зависности од сезоне, грип и лакше инфективне болести, прехладе, ринитис, употреба одређених антибиотика и слично. Одбијених троје заинтересованих давалаца ће убрзо имати нову прилику. Ако желите да дате крв, а претходно сте били болесни или под терапијом, мораћете ипак да сачекате мало до одласка у центар за трансфузију. Време привремене забране зависи од болести. Тако од проласка прехладе до трансфузије треба да прође седам дана, а чак пет година након излечења од акутног гломерулонефритиса – болести бубрега. Када је о лековима реч, седам дана је на пример време које треба да прође од узимања антибиотика до давања крви.

Они који су примили Фајзерову, Модерна или кинеску Синофарм вакцину крв могу да дају одмах, а они који су примили АстраЗенека и Спутњик В могу кроз две недеље, став је Републичке стручне комисије за трансфузијску медицину и Института за трансфузију крви Србије. Како се наводи у Препорукама за поступак са добровољним даваоцима крви који су примили ЦОВИД-19 вакцину, то је тако зато што су вакцине добијене на другачији начин. Иста пракса је и свуда у свету. Уколико немају документ са податком о врсти вакцине коју су примили, давање крви се одлаже за четири недеље.

Од 2019. године, уз одређене измене у организацији добровољног давалаштва крви (ДДК) екипе Института долазе од четири до пет пута годишње у Мали Зворник, али је у ове две протекле године уочено да то не одговара женама које крв могу дати свака четири месеца.

„Присуствовали сте још једној акцији добровољног давалаштва крви у Малом Зворнику, овога пута у зимској кампањи и првој од четири планираних у овој години. По обичају, како су нас већ навикли, грађани Малог Зворника су опет исказали своју хуманост, а 35 људи је данас донирало драгоцену течност и тиме помогло онима којима је ова врста помоћи најпотребнија. Велико хвала желим да упутим Малом Зворнику, свим грађанима, због којих и организујемо акције, општинској управи, Црвеном крсту на изузетној сарадњи и вама, медијима који нас подржавате свих ових година”, истакао је пропагатор за мотивацију и организацију ДДК Душан Серафимовић. На питање да ли је ова акција значајно успешнија од оних у претходној години, јер је прикупљено 11 јединица крви више него у новембру, Серафимовић је одговорио да смо крајем године били у озбиљном пандемијском таласу и данашњи добар резултат не умањује значај тада прикупљене 24 дозе крви.

„Оно што ми знамо већ одавно је да су људи овде заиста хумани, да желе да помогну када год је то потребно и то је оно што нас води да радимо даље, са истом вољом и жељом као и до сада, а када све ово, што нас тренутно спутава, прође – сигурни смо да ће резултати бити још бољи.”

Секретар Црвеног крста Драган Николић, чија је организација, уз пуну подршку локалне самоуправе у Малом Зворнику, суорганизатор добровољног давалаштва крви рекао је следеће: „Свесни смо значаја ових кампања добровољног давалаштва крви, настојимо да ангажујемо што више људи, а захвални смо на помоћи добровољним даваоцима крви, активистима, волонтерима и свим медијским кућама које својим добрим намерама и учинком подржавају акције током целе године. Пунолетни средњошколци који први пут дарују крв нас увек највише обрадују. Чињеница је и да суграђани радо дају крв у суседном Зворнику, али и у Лозници. Сваке седмице могу дати крв у Вуковом дому у Лозници, уобичајено четвртком, од 10 до 16 часова. Иза нас су деценије сарадње, а наша евиденција омогућила је да Институт има формирану базу података о грађанима који се редовно укључују у акције.”

Фебруарску акцију добровољног давалаштва крви широм Србије обележила је и подршка Националног удружења родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР). У Малом Зворнику НУРДОР су представљале сестре Стојановић, Данијела и Милица.

У позиву свим симпатизерима и активистима НУРДОР препоручено је да се током и након обележавања Светског дана деце оболеле од рака – 15. фебруара, укључе у све акције добровољног давалаштва крви у више од 30 градова и општина.

„Хвала вам што сте донирали средства у наше донаторске кутије и огромно хвала свима који сте до сада донирали крв. Након две веома изазовне године које су иза нас, верујемо да смо научили да су солидарност, емпатија и одговорност најважније да би једна заједница функционисала и да би једно друштво било здраво и добро место за живот. У Србији од 100 људи који могу дати крв то учини троје. Такође, у Србији сваког дана једно дете оболи од рака. Током лечења често морају да примају трансфузије и то је оно што им спаси живот. Због свих наших храбрих бораца – дајте крв до краја фебруара и постаните њихов суперхерој. Јер они верују у суперхероје. Верују у нас. Услед епидемије вируса корона и бројних проблема ситуација са залихама крви у нашој земљи је веома неповољна. Донације нису само материјалне и наш допринос не зависи увек од тога колико новца можемо да донирамо. Напротив, оно што је најважније да би се сачували животи заправо није материјално и већина нас то може да донира четири пута годишње. Када бисмо то радили ниједно дете не би дошло у ситуацију да му живот буде угрожен јер залихе крви нису довољне. Ово не зависи од животног стандарда, новца, политике, зависи само од нас и наше свести да ће нам бити боље само онда када свима буде добро”, наглашено је у саопштењима НУРДОР.

Промоцију добровољног, неплаћеног давалаштва крви и организовање акција прикупљања крви у Србији обављају Црвени крст Србије и Институт за трансфузију крви Србије.

Новинар сарадник у кампањама промоције здравља: Далибор Крстић

Фото галерија: Мали Зворник инфо / Црвени крст Мали Зворник

Архива: Јесења кампања ДДК

Јесења кампања: Захвалност Института за трансфузију крви Србије и Црвеног крста Мали Зворник добровољним даваоцима крви

„Проверите да ли сте заиста добар човек, помозите онима који вам не могу узвратити.”
Душко Радовић (1922 – 1984)

„Доброчинство је једино благо које се увећава давањем.”
Cesare Cantù (1804 – 1895)

Share