Светски дан цивилне заштите обележен у Малом Зворнику

Mали Зворник, 1. марта 2018. (Мали Зворник инфо)

Поводом обележавања 01. марта, Светског дана цивилне заштите, у Малом Зворнику одржана је седница општинског Штаба за ванредне ситуације, на којој је указано на значај припреме свих сегмената друштва за реаговање у ванредним ситуацијама. Том приликом презентован је начин функционисања цивилне заштите у Србији и поднет краћи извештај о најзначајнијим резултатима рада у овој области у 2017. години и плановима за 2018. годину, са посебним освртом на стање у Мачванском округу, којем Мали Зворник административно припада.

Према извештају Одељења за ванредне ситуације у Шапцу, привредни субјекти са подручја општине Мали Зворник најбоље су оцењени у инспекцијским надзорима везаним за спремност личне, узајамне и колективне заштите, обављеним на територији Мачванског округа у 2017. години.

У оквиру 10 редовних инспекцијских надзора привредних субјекта у Малом Зворнику регистован је највећи могући степен усклађености њиховог пословања са Законом о ванредним ситуацијама и другим прописима, којима је регулисана ова област у Србији, речено је на седници, уз напомену да ће инспекцијским надзором од ове године бити обухваћене и локалне самоуправе, којима у текућој години предстоји и обавеза формирања јединица цивилне заштите опште намене.

Новина у функционисању цивилне заштите на територији Мачванског управног округа (МУО) је обука „Основи безбедности деце”, намењена основцима, коју у школама у сарадњи реализују МУП и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, у одељењима IV и VI разреда основних школа. Одељење за ванредне ситуације у Шапцу заступљено је у извођењу тематских целина „Заштита од пожара” и „Заштита од техничко-технолошких несрећа и елементарних непогода”. Укупно је у 2017. години реализовано 241 предавање у 30 основних школа на територији МУО.

Чланови Општинског штаба за ванредне ситуације у Малом Зворнику на крају данашњег заседања размотрили су упозорење Републичког хидрометеоролошког завода, који је за прва два дана марта у Србији прогласио црвени метео аларм, због очекиваних веома ниских температура ваздуха и ледене кише, која се очекује у већини крајева у земљи.

Заменик команданта Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник Милош Радојчић, који је председавао седницом, затражио је од чланова Штаба да свако у свом ресору предузме неопходне мере, ради превенције од најављене веома опасне временске појаве.

Црвени метео аларм или „веома опасна појава” је степен упозорења који се односи на прогнозиране нарочито опасне временске појаве, таквог интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња.

Према упозорењу РХМЗ-а, ледена киша/росуља на ширем подручју може изазвати проблеме у саобраћају и снабдевању становништва животним намирницама, топлотном и електричном енергијом (могућа тотална блокада саобраћаја), могуће велике штете на преносним системима-далеководима, повреде пешака, оштећење стабала – штете на шумама, дрвећу у парковима и индивидуалном дрвећу (ломљава грана). Услед таложења и залеђивања могуће су штете и на системима електричне железнице, жичарама, ТВ торњевима и другим антенским стубовима.

Цивилна заштита у Републици Србији поново добија на значају и интензивно се ради на њеном јачању и враћању угледа. Циљ је успостављање правовременог и ефикасног одговора друштва на изазове и ризике, формирањем оперативних снага цивилне заштите које се могу добро опремити и обучити за деловање у ванредним ситуацијама.

Фото галерија: Општинска управа општине Мали Зворник

Извор: Општина Мали Зворник

Share