Свечано отварање XI једнодневне манифестације „Скобаљијада и гурманијада” у Малом Зворнику

„Скобаљијада и гурманијада” је манифестација чији покровитељ је општина Мали Зворник, а са првим изазовом суочила се и Туристичка организација општине Мали Зворник. Промоцију и део послова организације такмичења и културно-уметничког програма обављају Клуб спортских риболоваца „Дринско језеро”, Спортски савез „Дрина” Мали Зворник, Ловачко удружење „Црни врх”, Библиотека „17. септембар”, „Удружење жена Малог Зворника”, „Удружења грађана Мина и Андреј”, Удружење жена „Незаборав” и ЈКП „Дрина” Мали Зворник, уз подршку бројних дародаваца, удружења, фирми и појединаца.

У циљу валоризације, очувања и заштите туристичких вредности и развоја туризма на територији општине Мали Зворник Туристичка организација општине Мали Зворник основана је Одлуком Скупштине општине Мали Зворник, 21. септембра 2020 године. Претходна ТОМЗ пословала је у периоду од 16. јула 2010. до 20. септембра 2014. године, а дуги низ година ову делатност обављало је Одељење за привреду, урбанизам и инспекцијске послове Општинске управе у Малом Зворнику.

Манифестацију је свечано отворила Ивана Николић, посланица Српске напредне странке (СНС) у Народној скупштини Републике Србије истакавши да јој је задовољство када учесницима и посетиоцима XI скобаљијаде и гурманијаде преноси поздраве председника братске општине Уб Дарка Глишића и свих Убљана.

„Драго ми је да сам поново данас са вама, када је овако леп дан и овако лепим поводом. Надам се да ћемо у периоду који је испред нас имати доста овако лепих сусрета, посећивања и добрих међуопштинских односа, ради што боље сарадње. Данас желим свим такмичарима један добар такмичарски дух, да искористе овај леп дан и нека најбољи победи. Овом приликом проглашавам манифестацију отвореном!”


Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић изразио је задовољство чињеницом да се данашњим окупљањем завршио један период неизвесности, нервозе и напетости због епидемије корона вируса, те је ово прилика за отварање, за посете пријатеља Малог Зворника и увод у манифестацију „Дрина је смисао живота” која се одржава у последњој седмици јула. Поштовање мера превенције створило је предуслове за оваква дружења и за привредни развој општине. Јевтић се захвалио гостима, делегацији братске општине Уб, народној посланици Ивани Николић и председнику Спортског савеза Уба Небојши Живановићу, а пренео је поздраве председнику општине Уб Дарку Глишићу, одсутном због бројних и неодложних обавеза.

„Ми смо договорили наставак сарадње у области туризма и спорта. Предстоји нам отварање игралишта у Великој Реци. Данас је овде присутна стара Југославија у малом. Бележимо и присуство даброва у Дрини, што значи да је чиста и охрабрује нас да ће улов бити добар, а дружење ће, свакако, бити одлично”, закључио је Јевтић своје излагање представницима медија.

За учешће на манифестацији Скобаљијада и гурманијада, која је 12. јуна 2021. године одржана 11. пут у општини Мали Зворник, пријавило се 95 риболоваца и 15 екипа љубитеља гастрономије спремних за надметање у три категорије.


На Гурманијади, учешће је бесплатно. Организатор обезбеђује дрва за котлић, а материјал за кување доносе учесници у екипном такмичењу. Свака екипа званично броји три члана.

Такмичење од 10.00 до 14.00 часова у кувању:

1. Рибље чорбе;
2. Чорбастог пасуља;
3. Гулаша на ловачки начин.

Пропозиције Скобаљијаде претходних година:

Скуп такмичара, пријаве, котизација, извлачење бројева за стазу, подела доручка од 7.00 до 8.00 часова, на шеталишту поред реке Дрине, испред кафеа „Дашчара”. Припрема за такмичење на стази од 8.00 до 9.00 часова. Старт такмичења је у 9.00 сати и траје до 14.00 часова.
Такмичење је појединачно, а пропозиције такмичења сваки учесник добија при регистровању за такмичење. Од 14.00 до 15.00 часова је мерење улова, а у 15.00 је свечани ручак за учеснике такмичења са проглашењем победника и доделом награда.

Котизација по такмичару укинута је одлуком покровитеља манифестације, од 2016. године. Сваки такмичар, уз фонд вредних награда, имао је обезбеђен доручак, флашу воде, ручак и такмичарску мајицу. Такмичење је било појединачно и одвијало се у атмосфери потпуне регуларности, уз надзор судија Клуба спортских риболоваца „Дринско језеро” из Малог Зворника.

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Фото галерија: Мали Зворник инфо

Организатори и гости XI манифестације Скобаљијада и гурманијада

Пратећи садржаји Скобаљијаде и гурманијаде 2021.

Пројекат „Спортски мозаик – Повратак на терен” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2021. години.

Share