Стопама краља Александра: Потписивањем Споразума о сарадњи Зворника и Малог Зворника унапређена прекогранична сарадња у области туризма

Суседи повезани историјом обједињују туристичку понуду

Директори зворничке и малозворничке туристичке организације, Ивана Ђокић Милановић и Марица Лукић, како је претходно и договорено, у сали где је одржана  последња седница Владе Краљевине Југославије, пре егзодуса и егзила 1941. године, потписали Споразум о сарадњи између туристичких организација града Зворника и општине Мали Зворник чиме званично започиње прекогранична сарадња у области туризма.

У петак 2. јуна 2023. реализована је прва промотивна шетња „Краљевим стопама”, од 10.00 часова.

Окупљање учесника уприличено је испред храма Рођења Светог Јована Претече у Зворнику.

Потом су прошли крај куће Станка Николића, угледног, богатог зворничког трговца, градоначелника и народног посланика у краљевини СХС. Приликом посете Зворнику  1919. године  угостио је Александра првог Карађоревића, а краљ Петар други Карађорђевић, бежећи из Београда, био је на вечери код Николића 6. априла 1941. године.

Кућа Станка Николића који је умро 1977. године, била је једна од лепших из оног времена, а и данас плени својим изгледом. Сада је под управом Епархије зворничко – тузланске, а налази се у близини зворничке болнице.

Наредна локација за обилазак био је мурал „На ручку код Станка Николића – регент у Зворнику”.

Захваљујући сарадњи Туристичке организације града Зворника и Туристичке организације општине Мали Зворник, суседи из Зворника и Малог Зворникa сусрели су се на мосту Краља Александра Првог Карађорђевића, искористивши несвакидашњу прилику да обиђу Подземни град Карађорђевића у Малом Зворнику. 

Ивана Ђокић Милановић истакла је да су учесници прве шетње ученици трећег разреда туристичког смера Средњошколског центра „Петар Кочић”, чланови Планинарско еколошког удружења „Корак” и Планинарског друштва „Младост”, представници Градске управе Зворник и заинтересовани суграђани, уз пратњу туристичког водича.      

„Прошли смо пет тачака које се налазе на овој рути. Кренули смо од зворничке цркве ка кући Станка Николића у којој је 1919. године боравио краљ, тада регент, потом отишли до недавно осликаног мурала „На ручку код Станка Николића – регент у Зворнику”, гдје је стављена двојезична информативна табла о муралу који је једна нова туристичка тачка за разгледање, а цијела тура је нови туристички садржај који ће као такав бити уврштен од стране наше Туристичке организације, али и колега из Малог Зворника. 

Кроз овај садржај имаћемо прилику да размјењујемо туристе.

Даље нас тура води преко моста краља Александра Првог Карађорђевића. О свакој тачки у оквиру шетње „Краљевим стопама” историјске чињенице излагао је туристички водич Милош Ивановић.

Шетња се завршава у Подземном граду Карађорђевића гдје смо потписали Споразум о сарадњи који ће бити оквир за све будуће садржаје. Данашња тематска стаза је прва активност, а у наредном периоду трудићемо се да осмислимо што више занимљивих садржаја за туристе.”

Након потписивања Споразума и директорица Туристичке организације општине Мали Зворник, Марица Лукић нагласила је да „имамо потенцијала, имамо заједничких тачака и идемо напред!”

Станислав Томић, професор из СШЦ „Петар Кочић”, који је покретач идеје и својим знањем и трудом допринео да цијели пројекат буде овакав какав јесте, истакао је да се о Зворнику често говори као о граду богате историје, али када се боље сагледа, нема баш пуно детаља и извори су штури.

„И баш што се тиче туризма недостају детаљи, а мени је био интересантан ручак код Станка Николића. Споменуо сам то Туристичкој организацији, њима се то допало као идеја и  реализовали су овај пројекат, а због тога је осликан и мурал. Мени је било, пре свега, интересантно у симболичкој равни то што су на ручку код Станка Николића били присутни, поред краља и његове пратње и тадашњег начелника Ђорђе Видаковића, и православни парох, мудерис и жупник и то ми је привукло пажњу. Мурал се налази у непосредној близини некадашње куће Станка Николића, а и ова улица се између два свјетска рата звала Николићева улица.”

Свештеник Милош Зекановић, говорећи о цркви и догађајима који су се у њој десили, рекао је да су три звона на храму поклон краља Александра Првог Карађорђевића.

„Краљ их је поклонио 1927. године, за четири године биће тачно 100 година како та звона позивају вјерни народ на молитву. Каже се да је он већ 1924. године обећао звона, следеће године стигао је спис гдје је најавио да ће звона бити готова за двије, најдаље три године и 1927. су стигла и окачена су овдје. Многи од вас можда не знају и да је ово најстарија парохијска активна црква у цијелој епархији зворничко-тузланској. Овај храм освештан је 1823. године и прва служба одслужена је на Ивањдан, који прослављамо као славу наше цркве.”

Туристички водичи ТООМЗ упознали су све посетиоце Подземног града Карађорђевића са новинама у даљем развоју туристичке понуде Подземног града и што вернијом адаптацијом која ће дочарати дух и амбијент тог драгоценог сегмента националне историје, под велом фасцинантних и строго чуваних тајни, однедавно доступних јавности и будућим посетиоцима.

Извори: Мали Зворник инфо / Тим за односе с јавношћу Градске управе Зворник / Туристичка организација града Зворника  / Туристичка организација општине Мали Зворник / Звоно медиа

Фото: Мали Зворник инфо / Град Зворник – Односи са јавношћу и промоција града

Share