Сомовијада 2015: Небојша Новаковић након XV година уловио новог рекордног сома

V манифестација „Дани спортско рекреативног и културног туризма“ – „Дрина је смисао живота“ – Мали Зворник 2015.

Пласман на XVIII спортско- риболовном такмичењу „Сомовијада“:

Прво место освојио је Небојша Новаковић из Малог Зворника. Овогодишњи трофејни сом дуг је 122 центиметра, тежине 13 килограма 720 грама, а уловљен је у дубљем делу језера, испод хотела ,,Видиковац’’. Првопласирани Новаковић је као награду, уз прелазни пехар организатора, добио победнички пехар, пехар Ревије ‘’Зов’’ и комплет риболовачке опреме, штап и машиницу.

Највећи и најтежи улов до данас, током протеклих 18 година, забележен је 2000. године. Због тога је приликом обележавања јубилеја, десетогодишњице спортско риболовног такмичења „Сомовијада“, Ђорђе Тадић из Малог Зворника награђен кућним биоскопом за рекордни улов тежине 12 килограма.

Друго место, у грам поенима, збиром тежина четири уловљена сома који су бодовани, освојио је Живко Јанковић, са 12 килограма 330 грама улова. Његов најтежи улов имао је 6 килограма 350 грама, дужине 84 центиметара.

Треће место припало је Дамјану Алексићу из Сремске Митровице, најуспешнијем такмичару првог дана „Сомовијаде“. Алексић је уловио два сома, а према збиру тежине улова, који је пракса од прошле године, његов резултат је 5 килограма и 250 грама. Данашњи улов је 3 килограма 560 грама тежак, дуг 80 центиметара.

За такмичење се пријавило 45 учесника, а да многољудност није пуна гаранција квалитета, сведочи и чињеница да је уловљено чак 27 сомова за два дана. Поштујући правилник такмичења да улов не сме бити краћи од 60 центиметара, бодовано је седам сомова. Остали су ван конкуренције, али њихов број је импресиван.

Из сезоне у сезону, ″Сомовијада″ је прерастала у међународни скуп поклоника, мајстора спортског риболова. Ове године, окупили су се врсни, опробани, успешни и добро опремљени спортски риболовци. Будући да се по пропозицијама  од прошле године бодује збирни улов, сви сомови су уписани, а након мерења и фотографисања враћени су у воду Зворничког (Дринског) језера.

Предводник судијског тима је годинама државни риболовачки судија Бранко Пеша који је написао први Правилник такмичења, а његов најближи сарадник је риболовни судија Бранко Бошковић. Суорганизатор  такмичења КСР „Дринско језеро“ ангажовао је 12 судија, три из Зворника и девет из Малог Зворника.

Сомовијада се сваке године одржава последњег викенда у јулу. За дводневно такмичење у лову на сома, прошле сезоне пријављено је 90 риболоваца из целе Србије, земаља у окружењу, али и из Немачке, Мађарске, Аустрије и Швајцарске. “Победница XVII ,,Сомовијаде’’ 2014. године била је Ибољка Тот из Кањиже. Првопласирани улов тежио је 2.800 грама, дужине 75 центиметара, а Тотова је као награду уз прелазни пехар организатора добила победнички пехар, пехар Ревије ‘’Зов’’ и комплет риболовачке опреме, штап и машиницу коју је даровао ’’Травар’’ д.о.о. из Новог Сада.

Мање је познато да се терен на коме се у почетку одржавало такмичење, од краја 1997. године, простирао не само на Зворничком језеру у Будишићу и Сакару, већ је обухватао и реку Дрину, уз присутне судије код старог моста, све до Радаља (до ушћа Радаљске реке). Такмичарска стаза данас је најловнији део Зворничког језера, површине око шест квадратних километара, од Будишића до Сакара. Риболов се обавља из чамаца, које обезбеђује организатор или учесници самостално.

Организатори  пете манифестације „Дани спортско рекреативног и културног туризма“ – „Дрина је смисао живота“ – Мали Зворник 2015. године, су Скупштина општине Мали Зворник, генерални покровитељ и ПД ,,Дринско-Лимске ХЕ’’ доо Бајина Башта, Хидроелектрана ,,Зворник’’, генерални спонзор.

Уредник: Далибор Крстић

Фото: Миодраг Ћирић / Борис Катић / Далибор Крстић

Корисни линк

Архива

 

Share