Реновирање велике сале библиотеке „17. септембар” у Малом Зворнику средствима из пројекта „Градови у фокусу”

Библиотека „17. септембар” у Малом Зворнику добила је на конкурсу Министарства културе Републике Србије „Градови у фокусу” 9.500.000 динара за реновирање Велике сале Дома културе.

Према речима директорке ове установе, Славојке Спасеновић, уговор о коришћењу наведених средстава биће потписан у четвртак, 19. маја.

Поводом тога она је са председником општине, Зораном Јевтићем, протекле седмице у Палати Србија у Београду присуствовала састанку са министарком и потпредседницом Владе, Мајом Гојковић, организованом за представнике општина добитница овогодишњих грантова Министарства културе, ради информација и договора о реализацији пројекaта којима је пружена финансијска подршка у оквиру поменутог конкурса.

Директорка малозворничке библиотеке навела је да је у склопу реконструкције сале предвиђена замена дотрајалих столица и подова и додала да је завршетак радова предвиђен до септембра текуће године, односно до обележавања Дана општине, будући да је планирано да свечана седница Скупштине општине буде одржана у реновираној сали Дома културе.

Она је рекла да реконструкција која предстоји представља прву фазу уређења овог објекта, те да је убудуће предвиђено још радова на реконструкцији и адаптацији наведеног простора, ради обезбеђивања бољих услова за активности у области културе.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић одржала је 13. маја састанак са 27 градоначелника и председника општина у Србији, који су добили средства за изградњу, обнову и адаптацију објеката културе на конкурсу Министарства културе и информисања „Градови у фокусу 2022”.

Гојковић је нагласила да је задовољна реализацијом конкурса прошле године, да су остварени добри резултати и да је велики број градова и општина добио нове или обновљене објекте културе, а наставак улагања кроз „Градове у фокусу” за подршку развоја културе на локалном нивоу, потврда је опредељености Министарства да настави да улаже у инфраструктуру, што је кључно за даљи развој.

Гојковић је на састанку позвала представнике градова и општина да одмах након потписивања уговора са Министарством током следеће седмице крену у реализацију подржаних пројеката, имајући у виду њихов значај за унапређење области културе и уметности у локалним срединама, очување културног наслеђа, подстицање развоја културне разноликости, као и одрживог развоја локалне заједнице.

Активности Министарства културе и информисања 

Фото: Министарство културе и информисања / Општинска управа општине Мали Зворник

Извори: Општинска управа општине Мали Зворник / Министарство културе и информисања

Share