Министарство за бригу о породици и демографију Владе Републике Србије подржало отварање вртића компаније „Кајра џинс” из Малог Зворника

Министарство за бригу о породици и демографију Владе Републике Србије саопштило је да је подржало пројекат компаније „Кајра џинс” из Малог Зворника да у оквиру фабрике отвори вртић за децу својих запослених.

Oтварање вртића у кругу фабрика део стратегије за подстицај рађања

У оквиру фабрике за производњу текстила „Кајра џинс” из Малог Зворника биће изграђено обданиште за децу радника запослених у овом предузећу.

Одлуку о томе руководство компаније донело је у жељи да им боравак на послу учини безбрижнијим, будући да ће на овај начин родитељи током радног времена бити близу своје деце и знати да су на сигурном, што ће допринети и продуктивнијем раду.

Идеја о изградњи вртића у старту је прихваћена од стране надлежних институција и оцењена као веома добра.

У саопштењу фирме наведено је да се, поводом намере да гради вртић, компанија обратила надлежном министарству, које је заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и руководством општине Мали Зворник ушло у процедуру за отварање предшколске установе у кругу фабрике.

Локална самоуправа организовала је протекле седмице састанак са представницима Министарства за бригу о породици и демографију Републике Србије, на којем су размотрени услови под којима је могуће отварање вртића.

Помоћница министра за бригу о породици и демографију, Александра Чамагић, истакла је овом приликом да се 62,7 одсто запослених родитеља, у истраживању за усклађивање радних и родитељских обавеза, изјаснило да би им предшколске установе у оквиру фабрике, или у непосредној близини, знатно олакшало усклађивање обавеза.

„Радно време вртића биће прилагођено радном времену запослених у компанији и према потребама омогућиће контакт деце и родитеља, што ће у многоме допринети да радници буду задовољни, а самим тим и ефикаснији на послу”, рекао је директор компаније, Берат Ишашир, додајући да се посао везан за отварање вртића обавља по убрзаној процедури.

Помоћница министра Александра Чамагић изјавила је, током састанка са власником фабрике Бератом Ишаширом и председником Општине Зораном Јевтићем, да је усклађивање рада и родитељства један од циљева Стратегије за подстицање рађања Владе Србије.

Јевтић је подсетио на то да је турска текстилна компанија „Кајра д.о.о.”, уз подршку Владе Републике Србије и општине Мали Зворник, отворила погон у Малом Зворнику пре две године, уз оцену да је отварање погона био одличан пословни подухват, јер су услови рада добри, а плате запослених редовне. Тренутно запошљава 200 радника, углавном жена.

Извори: Министарство за бригу о породици и демографију Владе Републике / Општинска управа општине Мали Зворник

Фото: Министарство за бригу о породици и демографију Владе Републике / Општинска управа општине Мали Зворник

Саопштење Министарства за бригу о породици и демографију Владе Републике Србије

Share