Регата „Дрина је само једна”: Једна од најлепших манифестација на прелепој реци

У недељу регата „Дрина је само једна” – За безбедну пловидбу и сигуран провод

XIII међународна регата „Дрина је само једна” биће одржана 5. августа, са стартом у Малом Зворнику и циљем на чувеној Жићиној плажи у Бањи Ковиљачи.

Као и претходних година, и ове године је организатор град Лозница, а покровитељи су општина Мали Зворник, град Зворник из Републике Српске и Месна заједница Бања Ковиљача.

Старт регате је у 10 сати, у Малом Зворнику, на простору где се одржавају  Скобаљијада и Гурманијада, а циљ око 14 часова на Жићиној плажи у Бањи Ковиљачи.

Представници општина Зворник и Мали Зворник и града Лозница позвали су становнике са обе стране Дрине да у недељу, 5. августа, учествују у Дринској регати која и ове године плови под слоганом „Дрина је само једна”.

Општина Мали Зворник, град Зворник и град Лозница доказују да их ова река спаја, а у вишечасовној пловидби, дугој око 20 километара, заједно, уз музику, роштиљ и пиће, уживају Јадрани, Подрињци, Рађевци, Азбуковчани, као и љубитељи реке Дрине из других крајева Србије и БиХ.

Град Лозница организатор је манифестације која на реку привлачи велики број учесника, а, како се најављује, биће то прави фестивал забаве и доброг провода. Посебна пажња посвећује се безбедности учесника.

Учесници регате обавезни су пре почетка спуста да потпишу да прихватају правила која је прописао организатор. Обавезних правила има 14 и обухватају правила понашања и врсте пловила која могу учествовати у спусту.

По правилу, у регати могу учествовати само гумена, неопренска и пластична пловила, а уколико се појаве и она направљена од других материјала, учесници то раде противно вољи и без сагласности организатора. Пловилима не смеју управљати малолетници, а у посади могу бити само у пратњи одраслих, док пловилима са ванбродским мотором могу управљати само лица која имају одговарајућу дозволу.

Употребу алкохола треба избегавати, а учесници би са собом морали да понесу довољну количину воде за пиће и заштиту од сунца. Непливачи не би требало да учествују, а уколико то, ипак, учине морају носити сигурносне прслуке или појасеве.

Забрањено је бацање смећа у реку или на обалу, већ се оно мора одлагати у кесе које ће организатор поделити посадама. Забрањено је и тзв. глисирање чиме се угрожавају остали учесници, а није дозвољено ни пристајање уз леву, босанску, обалу, а учесници су дужни да поштују захтеве и наређења службених лица у војним и полицијским патролним чамцима који су у регати ради обезбеђења и спасавања учесника. Учесници су дужни и да поштују јавни ред и мир, избегавају инциденте и не повређују државну границу.

Правила се морају поштовати, нарочито зато што се регата одвија у граничном појасу и на државној граници.

Добродошли на 13. по реду регату „Дрина је само једна”!

Извори: Лозничке новости/Мали Зворник инфо

Фото: Игор Голубовић Pigeon studio /Лозничке новости/Мали Зворник инфо

Новинари: Небојша Трифуновић/Далибор Крстић

Share