Расплет: Водовод у Доњој Борини наредне седмице

Мали Зворник, 27. новембра 2015. (Мали Зворник Инфо)

Најновије вести: Идуће седмице прва висинска зона у Доњој Борини ће добити водовод како је планирано пројектом, саопштио је директор ЈКП ,,Дрина’’ Бошко Марковић на данас одржаној 34. седници Скупштине општине Мали Зворник. У првој фази изградње водовода у Доњој Борини сви мештани чије су куће до 170 метара надморске висине могу очекивати нормално снабдевање водом, што је око 60 одсто становништва, а остали ће се до завршетка друге фазе водовода снабдевати са јавних чесми у центру села.

Ову новост потврдио је и председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић. Обративши се одборницима локалног парламента, најавио је наставак радова и информисао их је o садржају Решења о парници.

Протекле седмице створени су предуслови за наставак радова на довршетку водовода од изворишта Шипад до Месне заједнице Доња Борина. Одређена је привремена мера којом се Станиславу Крсмановићу налаже да омогући ЈКП ,,Дрина“ наставак радова започетих на реконструкцији примарне водоводне мреже ка сеоском насељу Доња Борина, тако што ће кроз спорне парцеле, које су предмет судског спора, на дубини од два метра положити и затрпати цеви пречника 20 цм. До правоснажног окончања поступка, привремена мера остаје на снази.

,,Основни суд у Лозници, судија Саша Арсенић, у парници тужиоца ЈКП “Дрина” Мали Зворник, Рибарска 21, чији су пуномоћници Љиљана Глишић и Владимир Драгићевић, адвокати из Лознице, против туженог Станисава Грује Крсмановића из Доње Борине, чији је пуномоћник Душан Владић, адвокат из Лознице, ради чинидбе, вредност спора 9.000,00 динара, по одржаном рочишту поводом предлога тужиоца за одређивање привремене мере 04.11.2015. године у присуству пуномоћника странака, донео је Решење изван рочишта за главну расправу 19.11.2015. године“, наводи се у саопштењу ЈКП ,,Дрина“.

Од мајских поплава 2014. Доња Борина је суочена са озбиљним проблемом који је, чини се, надомак расплета. Вода у локалном водоводу није погодна за пиће, спремање хране, напајање стоке и заливање. Извориште „Заворје“, у којем је утврђена повишена концентрација тешких метала, налази се на територији месне заједнице Зајача, у којој је и истоимени рудник атимона. Квалитет воде испитивао је по налогу општинског Штаба за ванредне ситуације Мали Зворник, средином јуна 2014. године, Завод за јавно здравље у Шапцу, а анализе узорака воде, узете са изворишта „Заворје“ и у школи у Доњој Борини, показале су повишене вредности антимона.

Водовод у Доњој Борини постоји од 1978. године, коришћењем изворишта „Заворје“ и „Млаква“. Када је утврђено да вода у Доњој Борини садржи веће количине антимона и олова, ЈКП ,,Дрина’’ и локална самоуправа доносе одлуку да обезбеде алтернативни и квалитетни вид снабдевања ове месне заједнице. Оно чиме се од 2013. године водовод ЈКП “Дрина“ посебно може похвалити јесте извориште „Шипад“. Хидроелектрана „Зворник“ је у оквиру постојећег изворишта инвестирала извођење два бушена бунара, савремене црпне станице са два резервоара укупне запремине од 1000 м3, чиме је обезбеђено додатних 20 л/с воде за пиће и пратећи резервоарски простор. Повећањем издашности овог изворишта стичу се потребни услови за дистрибуцију воде из Малог Зворника и према Доњој Борини.

Уредник: Далибор Крстић

Прилог: Мапе изградње водоводне мреже у Доњој Борини, по фазама.

Корисни линкови:

Решење о парници
http://jkpdrina.rs/resenje-o-parnici/

http://jkpdrina.rs/wp-content/uploads/2015/11/Resenje.pdf

Доња Борина на корак од здраве воде за пиће
https://www.malizvornik.info/?p=1035&lang=cir

Share