Радни састанак са представницима Хелветас-а и Конрад Аденауер-а

Поводом почетка програма „Одговорне локалне финансије и укључивање грађана у процес доношења одлука”, који ће у општини Мали Зворник и још 14 локалних самоуправа у Србији бити реализован до 2025. године, представници донаторских организација које подржавају спровођење наведеног програма, швајцарске организације за развој „Хелветас” и немачке политичке фодације „Конрад Аденауер”, посетили су нашу локалну заједницу и разговарали са њеним представницима.

На састанку одржаном у уторак, 7. јуна, дефинисане су конкретне потребе локалне самоуправе у областима којима се програм бави, а прикупљени подаци биће искоришћени за планирање пројектних активности које предстоје.

Наведени програм обезбедиће стручну, техничку и осталу помоћ и подршку за пружање и спровођење низа активности усмерених на унапређење укључивања грађана и грађанки у процесе доношења одлука о трошењу средстава из буџета јединице локалне самоуправе.

Фокус састанка овог пута био је на компоненти пројекта која се бави унапређењем комуникације између доносилаца одлука на локалном нивоу и доносилаца одлука на нивоу државе, те препознавању потреба у овој области, односно утврђивању активности којима је могуће унапредити стање у погледу њихове међусобне комуникације и сарадње на добробит грађана.

Презентујући локалну самоуправу и актуелну друштвену и привредну ситуацију у општини, домаћин састанка, председник Зоран Јевтић, у име грађана и грађанки Малог Зворника захвалио је поменутим организацијама на подршци, посебно организацији „Хелветас”, са којом, како је навео, општина има дугогодишњу успешну сарадњу и много добрих резултата произашлих из те сарадње.

Он је рекао да је веома срећан што се поменута сарадња наставља, шири и надограђује кроз нове пројекте, те да очекује да ће кроз активности које предстоје локална самоупрва и са фондацијом „Конрад Аденауер” изградити добре односе и стећи позитивна искуства на којима ће засновати будуће заједничке пројекте.

Јевтић је рекао да је општина Мали Зворник веома напредовала у области унапређења рада локалне управе и да ће програм „Одговорне локалне финансије и укључивање грађана у процес доношења одлука” омогућити примену нових приступа у раду и допринети даљем напретку.

Он је подсетио да је малозворничка општина једна од 15 локалних самоуправа у Србији укључених у овај програм, те да већ неколико месеци активно ради на имплементацији пројектних задатака.

Од почетка реализације програма одржано је неколико радионица.

Саветодавно тело за израду, спровођење и праћење плана активности за укључивање грађана и грађанки у процесе доношења одлука о трошењу буџетских средстава, које је формирао председник општине, увелико ради на припреми Акционог плана.

Осим тога, именована је контакт особа за комуникацију са тимом програма.

Меморандум о разумевању којим се обавезују да ће у својим општинама и градовима унапредити процес укључивања грађана у процес доношења одлука на локалном нивоу 24. марта у Београду потписали су заједнички Министарство за државну управу и локалну самоуправу, Влада Швајцарске, Стална конференција градова и општина (СКГО) и представници 15 општина у Србији.

Све оно што се заједнички договоре влада Швајцарске ће и финансирати у укупном износу од 750.000 франака.

Осим Малог Зворника, локалне самоуправе које су потписале меморандум су Ариље, Бојник, Велико Градиште, Власотинце, Голубац, Лесковац, Љубовија, Нови Пазар, Ужице,Ћуприја, Топола, Рашка, Жабаљ и Зајечар.

Цео програм „Одговорне локалне финансије и укључивање грађана” вредан је 5,2 милиона швајцарских франака и у потпуности је финансиран од стране Владе Швајцарске.

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник

Фото: Општинска управа општине Мали Зворник

Повезане вести: Локалне самоуправе добијају подршку у области укључивања грађана у процес доношења одлука

 

Share