Први сајам запошљавања у Малом Зворнику прилика за развој локалне заједнице

Сајам запошљавања, на којем је 26 послодаваца из Малог Зворника и Лознице понудило око 50 радних места, одржан је у Средњој школи Мали Зворник у четвртак 27. априла.

Манифестација Националне службе за запошљавање, која је ове године по први пут одржана у Малом Зворнику, има за циљ да помогне у запошљавању, окупљајући на једном месту тражиоце запослења и послодавце. Занимања за која је претежно исказана потреба од стране послодаваца који су пријавили учешће на сајму су: обућар штепер, кувар, конобар, трговац, столар, возач и варилац.

Поводом Сајма запошљавања, општину је посетио државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, са сарадницима, који је, након отварања и обиласка сајма, са председником општине Зораном Јевтићем разговарао о броју запослених у локалној самоуправи и о другим актуелним питањима.

Тонски прилог: Отварање Сајма запошљавања у Малом Зворнику

Државни секретар Бојан Стевић, у обраћању представницима медија, истиче да на првом Сајму запошљавања у Малом Зворнику учествује 26 послодаваца.

„Значајно да је Влада Србије са инвеститором из Републике Српске потписала уговор да се до краја ове године запосли 100 нових радника и у наредне две још 50, значи укупно ће 150 радника бити запослено уз подршку Министарства привреде и Владе Србије. Покушаћемо да за Општину Мали Зворник, која спада у категорију девастираних општина, у пету категорију по неразвијености, у сарадњи са Привредном комором Србије, организујемо представљање привредних и туристичких потенцијала у ПК Србије и тако преко амбасада и ПК Србије заинтересујемо потенцијалне инвеститоре који желе да улажу у Србију. Република Србија је у последње две године на мапи Европе заузела значајну позицију по питању понуда за инвеститоре. Пре два дана смо у сарадњи са Министаством привреде и Развојном агенцијом Србије продали фабрику „Беко“ у општини Лазаревац, где ћемо имати 1.200 радних места у наредне две годне. Зашто то не бисмо имали и у другим местима као што је Мали Зворник. Надам се да ћемо наредне године на овом сајму имати још више приватника и привредника који ће понудити нова радна места грађанима општине Мали Зворник.
Општина би могла у сарадњи са ресорним министарством да покуша да уведе дуално образовање за средњошколце, са стручном и практичном наставом у два предмета. Размотићемо за које профиле.
Разговараћемо и о рационализацији електронске управе. Имамо око 150 разних такси када грађани желе да изваде одређена документа. Рационализацију спроводи Влада јер жели да унапреди и државну управу и локалну самоуправу. Министарство још сагледава целокупну проблематику за све општинске управе. Негде имамо мањак негде вишак и видећемо где и која радна снага је потребна. Мали Зворник нема превеликих оптерећења, данас има неколико радних места у Општинској управи где се мора извршити прерасподела или проблем решити кроз отпремнине. Циљ нам је да људи у локалним самоуправама буду од користи и послодавцу и грађанима, а не само да би примали плате. О томе ћемо разговарати, који кадрови су потребни општини Мали Зворник и са чиме располажемо. Министарство државне управе и локалне самоуправе жели да општина Мали Зворник има капацитете и стручне службе које ће ефикасно радити.

Стална конференција градова и општина (СКГО) и Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) су партнери нашег министарства. Општине могу уз њихову подршку, повезивањем, да припреме пројекте или да их реализују. Малом Зворнику предстоји састанак општина које се налазе у сливу Дрине. У сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) покушаћемо са свим јединицама локалне самоуправе да сагледамо проблеме са којима се сусрећу у случају поплава, пожара, елементарних непогода, да то ако је могуће предупредимо или ако дође до нежељених последица да знамо како можемо брзо да делујемо и решавамо конкретне проблеме на терену, односно заштитимо објекте од јавног значаја“, рекао је државни секретар Бојан Стевић.

Председник општине Зоран Јевтић пренео је захвалност локалне самоуправе Влади Републике Србије и државном секретару Бојану Стевићу на подршци коју пружају Малом Зворнику.

„Велики је број људи на бироу. Ово је шанса да виде шта се нуди, да можда нађу радно место. Ово им је јединствена прилика да контактирају послодавца и сигурно ћемо наставити са овом праксом. Погон обуће у Брасини, уз подршку државе, пружио је прилику да посао обезбеди још 150 људи. Знамо шта један запослен значи у породици. Ми имамо више програма упошљавања грађана. Издвајамо 20 милиона динара за различите видове подстицања запошљавања. Уз помоћ Републике и равноправно учешће локалне смоуправе, омогућени су и привремени, приправнички и послови путем јавних радова. Истакао бих да општина има свој локални Програм подршке послодавцима, којим смо прошле године 98 лица запослили тако што смо послодавцима дали 200.000 динара по запосленом. Конкурс је одобрен за још 50 незапослених лица. Издвојили смо 10 милиона из буџета за 50 новозапослених и волео бих да тај новац потрошимо, односно, по цену одрицања, ребалансом буџета, средином године, одвојимо још новца за ту намену.

Настојимо да извучемо Мали Зворник из реда 19 најсиромашнијих општина у Србији. Ми смо девастирано подручје управо због тога што је у прошлости било немогуће успоставити квалитетне контакте са државом. Последње две године локална и републичка власт су усклађене. Уз добру везу са Владом, резултат су обновљени путеви, бројни програми подршке државе и ево сада овај сајам. Послодавци траже вариоце, њих нема, а Мали Зворник има на бироу велики број високо образоване стручне радне снаге. Циљ нам је да помогнемо и ако је потребна нека преквалификација, али првенствено да пробамо да смањимо број незапослених од преко две хиљаде суграђана, што је стварно застрашујуће за овакву општину. Контактирали смо Привредну комору Србије, упознаћемо их са свим нашим атрактивним локацијама и пројектима развоја пољопривреде и туризма”, нагласио је председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић.

Истог дана у 14.00 часова, такозвани „Караван запошљавања” боравио је у Доњој Борини, у оквиру друге манифестације коју, такође, реализује Национална служба за запошљавање.
У оквиру Каравана запошљавања у згради Дома месне заједнице у Доњој Борини сарадници НСЗ пружили су стручну саветодавну подршку лицима, која из неког разлога никада нису била на евиденцији незапослених, у вези пријављивања на евиденцију код НСЗ, остваривања права на пензију или социјалну помоћ.
Према подацима НСЗ из марта 2017. године, на подручју општине Мали Зворник има укупно 2157 незапослених лица, од чега 1165 жена.

Фото галерија: Мали Зворник Инфо / Општинска управа општине Мали Зворник

Новинари: Далибор Крстић / Саша Трифуновић

Сајам запошљавања у Малом Зворнику

Share