Проширење састава Савета за безбедност због појачаног присуства миграната у општини Мали Зворник

Безбедност грађана Малог Зворника на првом месту! Мигрантима омогућити несметан пролазак кроз општину!

Због појачаног присуства миграната у општини Мали Зворник локални Савет за безбедност задужио је надлежне установе и службе са подручја општине да у што краћем року предузму мере из своје надлежности за поступање са мигрантима, у циљу безбедности становништва, као и безбедног боравка миграната у поступку проласка кроз општину. Ради ефикаснијег рада у овој области Скупштина општине Мали Зворник на првом следећем заседању донеће одлуку о проширењу састава Савета за безбедност, у чије чланство ће ући председник општине, његов заменик, председник Скупштине општине, председник надлежног суда и јавни тужилац.

Поводом прошлонедељног усвајања наведеног закључка, председник општине Зоран Јевтић изјавио је да ће Општина Мали Зворник учинити све да ситуација везана за појачано присуство миграната на њеној територији буде под контролом. Он је истакао да је за њега, као председника општине, безбедност грађана на првом месту, а да је обавеза целокупне локалне заједнице, укључујући све институције, установе и становништво, да мигрантима омогући безбедан пролазак кроз општину.

„Наш основни задатак је да делујемо превентивно, спречавајући потенцијалне инцидентне ситуације, и заштитимо локално становништво, али и да се према мигрантима опходимо коректно, у духу наше традиционалне културе и пријатељства са сиријским народом, чију земљу је нажалост захватио вихор рата и који су приморани да је напусте и потраже друго место за живот“, рекао је Јевтић, апелујући на надлежне у институцијама и установама на подручју општине да, свако у свом делокругу рада, учине све како би превазишли могуће проблематичне ситуације на терену.

Он је позвао грађане да се потруде да разумеју проблеме миграната, а да се у случају њиховог лошег понашања и евентуалних сукоба обрате првенствено станици полиције у Малом Зворнику.

Јевтић је поручио грађанима да у случају проблема са мигрантима, уколико сматрају да полиција није адекватно одреаговала у одређеној ситуацији, могу да се обрате Општини Мали Зворник дописом или телефоном.

Како би ефикасније реаговала и решавала проблеме везане за безбедност на свом подручју, општина ће проширити састав локалног Савета за безбедност и у његов рад укључити председника општине, заменика председника општине, председника Скупштине општине, као и председника Основног суда из Лознице и јавног тужиоца.

Он је саопштио да ће поводом актуелне ситуације са мигантима општину Мали Зворник ускоро посетити представник Комесаријата за избеглице из Шида, који има значајно искуство у овој области, и дати смернице о томе како поступати у случајевима појачаног присуства миграната.

Како је најавио, у активности везане за обезбеђење одговарајућег третмана миграната биће укључен и општински Савет за миграције.

Извор: Општина Мали Зворник

 

Share