Пројекат Цикло Село: Уточиште за љубитеље планинског бициклизма

Пројекат „Цикло Село“ је ново уточиште за љубитеље планинског бициклизма у Јадру и Подрињу.

Од маја до августа ове године, планинари и бициклисти покрећу акције, у оквиру пројекта „Цикло Село“, који је надоградња пројекта „БицикЛО“, чија је идеја да лепоте овог краја, Лознице и околине, промовише кроз вожњу бицикла и прикаже путем интернета.

,,Годинама су скупљане руте, препешачене и бициклом превезене шумске стазе, обилажена наша села, манастири, језера, реке и све то постављано на сајту www.biciklo.rs . Људима на интернету то се допало, многи су дошли, многи сада желе да дођу. „Цикло Село“ је пројекат који ће организовано водити бициклисти и планинари нашег града.

Планирано је да:

– пређемо Цер, Иверак, Троношке шуме, Костајнички Вис, Гучево и Борању.
– обележимо стазе, планинарским и бициклистичким ознакама,
– уредимо постојеће изворе на стазама,
– припрема дигиталне карте са приказом значајних објеката и природних лепота.
– припрема карте у физичком облику (штампа) тако да омогућимо свима да обиђу стазе, без страха да се изгубе у шуми.

Током пројекта биће организоване бициклистичке вожње, пешачке туре, посете етно селима, трибине за ученике основних школа и локално становништво.

Ово је отворен пројекат, који за циљ има укључење свих добронамерних људи, љубитеља природе, здравог живота, маунтин бајкова (MTB – mountain bike – mountain bicycle)  или планинарења.

Дакле, добро дошли сте сви који имате идеју, жељу да помогнете или да само учествујете, како бисмо лепоте нашег краја представили широј јавности, са циљем да у следећој фази доведемо и посетиоце, заљубљенике у природу, бициклизам и планинарење, из окружења и иностранства“, нагласио је аутор пројекта Зоран Богићевић.

Чланови Планинарског клуба „Гучево“ Лозница и Планинско Бициклистичког Друштва „БицикЛО”, са својим пријатељима из Словеније, Босне и Херцеговине, су 2. маја, упркос лошем времену, одржали пројектну акцију, скуп „Ускршњи Уранак“ и тиме обележили почетак пројекта „Цикло Село“. Лоше време је искључило учешће деце из основних школа, њихових малих другара, за које ће посебно организовати излет. Носиоци пројекта су Планинарски клуб „Гучево“ Лозница и Планинско Бициклистичко Друштво „БицикЛО“.

Наредне седмице, 9. маја, први пут су ове године организовани ,,Путеви Сокола”. Момци, из удружења ,,Зелени траг”, су успели да окупе око 80 љубитеља планина и планинског бициклизма. Једна изузетна идеја, не усамљена, са великом подршком људи који воле своју земљу, крај из ког су потекли и који настоје да поделе ту лепоту са другима. ,,Одлично организовану акцију, рекреативног карактера, није могла да поквари ни киша, град, хладан ветар, који су нас пратили већим делом стазе. Нико се није жалио ни на блато. А, богами, ни на домаћу ракију и пасуљ са кобасицама, којим су награђени сви учесници. Чланови ПБД ,,БицикЛО” су подржали идеју и учествовали са својих 10 чланова.“, истакао је координатор пројекта Зоран Богићевић.

Давалац подршке је ,,Београдска Отворена Школа”, а покровитељ ,,Фондација за отворено друштво, Србија”.
Ове организације подржавају пројекат којим се доприноси изградњи бољег друштва заснованог на слободи, знању и иновацијама.
Главни циљ је привући младе, породице па и оне старије, активирати их, упознати са природним лепотама краја у ком живе, научити их поштовању природе, толеранцији према другима, прихватању другог и другачијег.

Уредник Далибор Крстић
Фото галерија: Планинско Бициклистичко Друштво „БицикЛО“

Gallery with ID 19 doesn't exist.

Share