Пројекат адресног регистра општине Мали Зворник: Улице без имена и куће без броја постају прошлост

У Малом Зворнику у току формирање Адресног регистра општине. Сва насеља имаће називе улица и кућне бројеве!

Сва насеља, стамбени и пословни објекти на подручју општине Мали Зворник ускоро ће добити нове називе улица и кућне бројеве. Додељивање назива улицама и нумерисање кућа и других зграда биће обављено у оквиру формирања Адресног регистра општине Мали Зворник, које је у току.

Поводом овог пројекта, јуче је у Општинској управи у Малом Зворнику одржан састанак чланова општинске Радне групе и представника месних заједница, који су добили задужење да током предстојећег викенда одрже састанке Савета месних заједница и припреме предлоге назива улица и засеока на свом подручју, у складу са Елаборатом уличног система, који је израдио Републички геодетски завод.

Коначни предлог за именовање улица на подручју општине Мали Зворник Радно тело најпре ће  доставити Министарству државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, на давање мишљења, након чега ће предлог верификовати локална скупштина. Након ступања на снагу Одлуке о усвајању предлога назива улица и засеока на подручју општине Мали Зворник, она ће заједно са Службеним гласником у којем је објављена бити достављена Републичком геодетском заводу, који ће на основу тога извршити нумерацију кућних бројева.

По завршетку ове процедуре, држава Србија у свим општинама у републици финансираће израду табли са називима улица и кућним бројевима.

Формирање адресних регистара врши се сукцесивно, по окрузима, а крајњи рок за завршетак ових активности је средином 2019. године.

Град Лозница први је у Србији формирао Адресни регистар, као пилот град у реализацији овог пројекта.

Након њега формирање адресних регистара настављено је у осталим општинама и градовима Мачванског округа и Сремског округа, међу којима и у Малом Зворнику.

Добра вест за грађане, осим тога што ће добити називе улица у својим насељима и кућне бројеве, јесте да услед насталих промена, неће одмах морати да мењају личне документе, већ након њиховог истека, док сви они који имају чиповане личне документе могу извршити промену адресе у њима одмах након настале промене, код органа који је документ издао, без трошкова.

У Србији ће кроз пројекат адресног регистра више од три милиона грађана добити валидну адресу, са улицом и бројем, што ће им олакшати свакодневни живот.

Извор: Општина Мали Зворник

Share