Производња лековитог и ароматичног биља нова прилика за наше пољопривреднике

Власници пољопривредних газдинстава у Малом Зворнику имаће могућност да се укључе у пројекат организоване производње лековитог и ароматичног биља и јагодичастог воћа, који на подручју Мачванског и Колубарског округа, Срема и Шумадије, у девет локалних самоуправа, финансира Влада Швајцарске. У оквиру пројекта, који је креирала Регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине, у складу са Програмом регионалног руралног развоја у Србији, донатор узгајивачима обезбеђује едукацију, сировине, техничку помоћ и сигуран откуп производа.

Пројектна иницијатива за унапређење производње лековитог и ароматичног биља и јагодичастог воћа, осмишљена у функцији заустављања миграторних процеса и девастације села, представљена је јуче власницима пољопривредних газдинстава у Малом Зворнику. Презентација је имала циљ да информише и анимира пољопривреднике да се у што већем броју укључе у пројекат, а одржана је у сарадњи Општине Мали Зворник и саветодавне пољопривредне службе предузећа „Пољосавет“ из Лознице.

Према речима Владана Ћосића, директора овог предузећа, представљена иницијатива део је пилот пројекта усмереног на решавање веома израженог проблема напуштања и пропадања сеоских средина, који треба да послужи као модел и основ за каснију имплементацију пројекта на читавој територији Србије.

„Напуштање и пропадање сеоских средина је општи проблем у Републици Србији, а наша иницијатива препозната је од стране швајцарског донатора као добра могућност да се заустави напуштање села, пре свега од стране најтеже запошљивих група, а то су жене и млади“, објаснио је Ћосић.

Он је истакао да је производња лековитог и ароматичног биља врло исплатива и значајна, јер представља почетни корак у послу који се може даље развијати, кроз прераду биља и пласман на тржиште готових производа, као што су  разна ароматична уља, чајеви и слични производи.

Ћосић је рекао да ће општина Мали Зворник бити један од носилаца реализације иницијативе за гајење лековитог и ароматичног биља у Подрињу. Осим ње, пилот пројектом обухваћени су и Лозница и Богатић, као и још шест локалних самоуправа у преостала три округа.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић позвао је пољопривреднике, који имају услове за гајење лековитог биља, да искористе прилику и укључе се у пројекат који гарантује сигуран откуп производа и самим тим представља уносан посао и шансу за зараду и напредовање.

Пољопривредна газдинства, која би хтела да се укључе у пројекат, потребно је да имају од 30 до 50 ари земљишта погодног за гајење лековитог биља, основну пољопривредну механизацију и изврше припрему земљишта за садњу, односно сетву биља.

Швајцарска агенција за развој и сарадњу, као донатор, обезбедила би првенствено едукацију пољопривредника укључених у пројекат, садни материјал, ђубриво, сушаре и сигуран пласман производа на тржиште.

Биљке које би газдинства у Подрињу могла да гаје су нана, невен, матичњак и бели слез, јер су то биљке које најбоље успевају у овом делу Србије.

Стручни сарадници пољопривредне саветодавне службе предузећа „Пољосавет“ из Лознице, Милица Попадић и Драган Крстић, предочили су пољопривредницима све важне аспекте везане за организовану производњу лековитог биља, укључујући и оквирне калкулације за сваку од наведених биљних врста.

Потенцијални узгајивачи на крају презентације анкетирани су у вези степена заинтересованости за производњу лековитог биља, врсте биља које би гајили и поседовања пољопривредне механизације потребне за рад.

На тему задругарства на презентацији говорио је Бранимир Ђукановић, председник Удружења „Флора“ из Лознице, које је, као и предузеће „Пољосавет“, један од твораца пројектне идеје о организованом гајењу лековитог биља у Подрињу.

Окупљеним пољопривредницима он је скренуо пажњу на важност и предности удруживања, ради бољег и лакшег функционисања и остваривања интереса, након чега је уследио договор о оснивању подружнице у Малом Зворнику.

Фото галерија: Општинска управа општине Мали Зворник

Извор:  Општинска управа општине Мали Зворник

Share