Председник Републике Србије Александар Вучић обишао рестаурирани део Подземног града Карађорђевића у Малом Зворнику

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је у петак, 31. маја, Мали Зворник, где је обишао реконструисани културно-историјски објекат „Подземни град Карађорђевића”, најпријатније изненађен новим стањем објекта, за чије је уређивање и санацију Влада Србије издвојила 32 милиона динара, а општина пет милиона динара.

„Ово је један од објеката који нас спаја не само са историјом, када је отворен и када је пуштен 2011. године, управо због стања у којем је био, није могао да привуче више посетилаца. Већ од данас очекујемо више од шест хиљада туриста, а за локално угоститељство и друге пружаоце услуга створени су предуслови да остваре нове и значајније приходе. Имамо много тога што треба да урадимо у Малом Зворнику у наредном периоду, од реконструкције моста, реконструкције путева, до коначног отварања турске фабрике овде, за првих 300 људи, после много, много година. Држава ће све више улагати у развој Малог Зворника и читавог Подриња, а пре свега у саобраћајну инфраструктуру, развој туризма, привреде и сточарства. Осетићете да Република Србија мисли на Мали Зворник, да мисли на читаво Подриње и да имамо шта да уложимо”, поручио је председник Србије Александар Вучић, захваливши се житељима општине Мали Зворник на подршци и поверењу у периоду када је то било неопходно, а промене изводљиве само тешким радом и одрицањима. 

На иницијативу присутних суграђана да је за опстанак села неопходно подстаћи узгој крупне стоке, говедарство, председник Вучић је проценио да је могуће уложити у сточарство иницијалних 15 милиона, а још 20 до 30 милиона путем путем субвенција и пројеката надлежног министарства које предводи Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Констатовано је и да Србија тренутно нема могућности да отвори Слободну зону Мали Зворник, јер држава већ има 13 подручја у том статусу, само једну мање од Пољске, која је многољуднија и већа од Србије. Овај предлог ће још бити разматран, уз сталне консултације са Европском унијом и партнерима из земаља инвеститора, након трилатералних разговора и са представницима Босне и Херцеговине.

Председник је испред објекта дочекан на традиционалан начин, уз погачу и со, а сачекали су га и бројни грађани, којима се обратио и са којима је накратко поразговарао. У делегацији која је боравила у Малом Зворнику био је и потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, са нескривеним задовољством, оценио је да је посета председника Републике Србије Александра Вучића подстицај општини Мали Зворник да доврши вишегодишње планове привредног развоја и афирмације туристичких потенцијала које нуди као део Подриња. 

Подземни град Карађорђевића је грађен као тајно склониште војске Краљевине Југославије и краљево ратно командно место и за дужи боравак већег броја људи под земљом. Градња комплекса, који је носио шифровано име, трајала је од 1931. до убиства краља Александра I Карађорђевића у Марсеју 1934. године и до тада је урађено око две трећине склоништа.

Склониште се налази недалеко од пешачког моста на Дрини у стени на површини од око 5.000 квадратних метара. До 1934. године изграђено је 75 просторија и неколико километара саобраћајница које их повезују, као и систем за водоснабдевање, са дванаест улаза према реци Дрини. Комплекс је коришћен само једном, од 7. до 9. априла 1941. године, када је пре одласка у избеглиштво, последњу ноћ у Србији, у склоништу провео Петар II Карађорђевић. 

Ту је одржана и последња седница Владе Краљевине Југославије пре одласка у емиграцију. 

Прилози – Фото галерије:

Посета председника Републике Србије Малом Зворнику

Подземни град Карађорђевића

Извори: Мали Зворник инфо / Танјуг 

Видео запис: Танјуг, од 12:37

Фото: Мали Зворник инфо / Општинска управа Мали Зворник
Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share