Поводом ситуације у вези са корона вирусом: Директори школа и јавних установа на радном састанку код председника општине

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, одржао је данас радни састанак са директорима основних и средње школа, предшколске установе, Дома здравља и Јавног комуналног предузећа на тему тренутне ситуације у вези са корона вирусом.

На основу обавештења за јавност и упутства за поступање током епидемије, издатих од стране Министарства здравља и Завода за јавно здравље, апеловано је да се подигне степен личне и опште хигијене у свим установама. Истовремено упозоравају да уколико неко има симптоме акутних и респираторних инфекција, неопходно је да се јави надлежним институцијама и да не долази на радно место, због мера предострожности, а у циљу спречавања даљег ширења вируса.

Јевтић је још једном подсетио директоре да воде рачуна о Препорукама надлежних министарстава те да на време обезбеде потребне хигијенска и дезинфекциона средства неопходна за редовно одржавање школског простора. Неопходно је прање и дезинфиковање подова, зидова, врата и површина клупа, редовно снабдевање течним сапуном тоалета, учионица и трпезарија. Ученике треба подстицати на прање руку, а ученицима и одраслима треба препоручити да не додирују очи, уста и нос неопраним рукама.

Из Дома здравља је препоручено да се у свим образовним институцијама додатно обезбеди дезинфекција руку деце постављањем сунђера натопљеним дезинфекционим средствима на све кваке у установама. Саветује се да се не размењује храна и не користе исте флашице за воду, а да се употребљене папирне марамице и убруси редовно одлажу у корпе за отпатке.

Са јутрошњег састанка је још једном апеловано на све грађане да за информисање користе званичне сајтове Министарства здравља и Завода за јавно здравље, а да помогну у борби против дезинформација које се шире друштвеним мрежама.

Кад су у питању наши држављани и наши суграђани који долазе из подручја угрожених коронавирусом, они су у обавези да буду у самоизолацији 14 дана. Њима се на граници доставља решење о обавезној самоизолацији, које морају да поштују.

За непоштовање ове одлуке прописане су оштре казне. За кршење Закона о заштити становништва од заразних болести запрећена је новчана казна од 30.000 до 150.000 динара.

Међутим, особа која се није придржавала решења о самоизолацији, а испостави се да је заражена, подлеже и Кривичном закону, односно против ње се може поднети кривична пријава и покренути поступак. Не поступање по наредби надлежних здравствених органа у случају епидемије третира се као кривично дело за које је запрећена казна до три године затвора. Механизми за проверу су регулисани уредбом и могу је спроводити здравствени радници или чак полиција.

Поштујући допис Министарства културе и информисања за локалне самоуправе и установе културе, у коме је наведено да је у складу са Закључком Владе Србије министар здравља донео Наредбу којом се ради спречавања ширења заразне болести COVID – 19, забрањују јавна окупљања на целој територији Републике Србије на јавним местима у затвореним просторима када се окупља више од 100 лица, директорица библиотеке „17. септембар“, Славојка Спасеновић је обавестила присутне и грађане да су сва јавна догађања у овој установи отказана до даљњег. У наредном периоду радиће само одељење библиотеке. 

Још једном подсећамо грађане са подручја Мачванског округа који су допутовали из земаља у гојима има оболелих од корона вируса (интензивна трансмисија) да у случају ако у наредних 14 дана добију повишену температуру и симптоме респираторне инфекције не треба да се јављају код свог изабраног лекара већ  на телефон Завода за јавно здравље у Шапцу 015/343-605. 

Број телефона приправног епидемиолога у Заводу за јавно здравље Шабац током викенда је 064/860-5211

Сајт Завода за јавно здравље Шабац

Сајт Министарства здравља: 

Фејсбук налог завода за јавно здравље Шабац

Фото: Општинска управа Мали Зворник

Извор: Општинска управа Мали Зворник

Share