Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник усвојио низ закључака у циљу спречавања ширења корона вируса

Чланови Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник, на јутрошњем хитном заседању, усвојили су низ закључака и превентивних мера које имају за циљ да допринесу спречавању ширења корона вируса на територији ове локалне заједнице. 

Мере хигијене на јавним местима на подручју општине биће подигнуте на највиши ниво. 

Јавно комунално предузеће „Дрина“ добило је обавезу да појача активности на прању улица и уклањању смећа из контејнера, док је од стамбених заједница затражено да примењују интензивне мере хигијене у зградама, које укључују дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију простора. 

Ради смањења кретања становништва, јавни превоз путника, који на територији малозворничке општине врши предузеће „Ластра“ из Лазаревца, биће редукован и организован према режиму који ово предузеће примењује за време школских распуста. 

Радно време угоститељских објеката на подручју општине ограничено је до 21 сат. 

Инспекцијским службама наложено је да врше појачану контролу спровођења наведених мера, као и мера произашлих увођењем ванредног стања у држави. 

У циљу ефикаснијег деловања у новонасталим околностима, боље комуникације са становништвом и сталног праћења стања на терену, у Општинској управи Мали Зворник биће отворена посебна телефонска линија, за јављање суграђана којима је потребна помоћ и подршкa током ванредног стања, која ће радити свакодневно до 15.00 часова.

На седници штаба наглашено је да ће локална самоуправа за старије суграђане, којима се, због могуће заразе новим вирусом, не препоручује излазак ван станова, односно окућница, обезбедити услугу доставе неопходних намирница на кућну адресу, али да неће финансирати куповину намирница. 

У рад call центра и обилазак становништва на терену биће укључени повереници цивилне заштите, чланови и председници савета месних заједница, запослени у школама и другим установама на подручју општине, у којима је држава до даљег због опасности од ширења заразе обуставила рад, као и запослени у Општинској управи. 

Директори установа на подручју општине добили су задатак да своје запослене, током ванредног стања у држави, ставе на располагање Штабу за ванредне ситуације и доставе спискове са именима, пребивалиштем и бројевима телефона радника, како би, према месту становања, могли да добију одређена задужења. 

Центар за социјални рад у Малом Зворнику, председници месних заједница, повереници цивилне заштите, као и председници Скупштина станара у обавези су да Штабу у најкраћем року доставе спискове са именима суграђана, старијих од 60 година, који су тренутно здравствено и социјално најугроженији, као и евиденције самачких старачких домаћинстава, на основу којих ће бити креирана база података о таквим лицима и њиховим потребама, ради увида у стање на терену, ефикаснијег рада и пружања подршке и помоћи таквим лицима у новонасталој ситуацији. 

Малозворнички Центар за социјални рад добио је и обавезу да сачини предлог геронто-домаћица које Штаб може да ангажује за подршку становништву на терену. 

На суграђане је и овом приликом апеловано да избегавају одлазак у Дом здравља, без преке потребе и без претходног договора са лекаром, те да, уколико имају било какве здравствене тегобе и потребу да се јаве изабраном лекару, то учине најпре телефонским путем и у договору с њим утврде да ли има потребе да долазе у Дом здравља. 

У те сврхе у малозворничком Дому здравља биће одређен посебан телефонски број и лекари који ће контактирати са суграђанима и давати им инструкције како да поступе у зависности од здравствене тегобе због које се јављају, те да су им до тада за јављање на располагању постојећи бројеви телефона у Дому здравља.  

Истакнуто је да је ова установа, и поред најстрожијих мера заштите које примењује, потенцијално ризично место за уношење и трансмисију вируса. 

Општинска организација Црвеног крста у Малом Зворнику и Народна кухиња у оквиру ове организације наставиће рад по препоруци републичког Црвеног крста, предвиђеном динамиком. 

Припремљена јела корисницима и даље ће бити дељена на шалтеру Народне кухиње, уз појачане мере хигијене и заштите. 

На кориснике је апеловано да преузимање оброка не врше лица старија од 65 година, већ искључиво млађи чланови породице. 

Главнокомандујући Штаба за ванредне ситуације у Малом Зворнику, председник општине Зоран Јевтић рекао је да су у Малом Зворнику предузете најнеопходније мере заштите од ширења корона вируса и да ће Штаб до даљег бити у сталном заседању и према потребама доносити нове неопходне мере. 

Фото: Општинска управа Мали Зворник

Извор: Општинска управа Мали Зворник

#Mali_Zvornik #Podrinje #Србија #Serbia #SRB

#VanrednoStanje #Covid19 #Corona

Share