Потписани уговори о суфинансирању програма од јавног интереса у 2018. години

У Малом Зворнику потписани уговори о суфинансирању програма од јавног интереса у 2018. години. За подршку спорту, раду цивилног сектора и верских организација општина издвојила 20 милиона динара.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић у среду, 30. маја, је са представницима спортских клубова, верских заједница и удружења грађана са подручја општине потписао уговоре о суфинансирању програма и пројеката од јавног интереса и редовних активности у 2018. години, који ће са 20 милиона динара бити подржани из локалног буџета. Право на ова средства, по конкурсу, реализованом у априлу текуће године, остварило је 12 удружења грађана, девет спортских клубова и пет верских организација са територије општине, за реализацију 41 посебног програма и пројекта и оперативне трошкове.

За посебне програме и редовне активности у спорту општина Мали Зворник ове године определила је 10 милиона динара, што је, према Јевтићевим речима, три милиона више у односу на период од пре три године, када је дошао на место председника општине. Он је поручио да ће се трудити да се буџет за спорт временом увећава.
„Сматрам да повећањем средстава за спорт улажемо у младе и њихов правилан развој, због чега ћемо се и убудуће трудити да средства за спорт и омладину што је могуће више увећамо”, рекао је Јевтић.

За верске организације издвојена су око три милиона динара, док је за рад удружења грађана у буџету одвојено седам милиона динара.

Јевтић је рекао да су средства за верске организације остала на прошлогодишњем нивоу, док је буџет за удружења грађана повећан за око четири милиона динара.
Он је истакао да су за развој спорта, рад удружења и верских организација издвојена значајна, не мала средства у буџету, јер се ради о квалитетним програмима и пројектима у различитим секторима, који дају резултате и унапређују квалитет живота локалне заједнице.

„Када је реч о верским организацијама, које ранијих година готово да нису добијала средства из општинског буџета, трудимо се сваке године да у оквиру планираних средстава значајније подржимо бар по један пројекат изградње или обнове неког објекта, нешто видљиво”, рекао је Јевтић, наводећи као пример ранију подршку општине пружену за изградњу цркве у Цулинама, реконструкцију и обнову црквених објеката у осталим малозворничким селима, обнову џамије у Доњем Насељу и уређење православног гробља.

Јевтић је и овом приликом потписницима уговора сугерисао да средства троше искључиво наменски, односно према плану који су поднели приликом конкурисања, како би избегли могуће компликације у случају ненаменског трошења новца, наводећи да ће општина убудуће вршити стални мониторинг активности и трошења буџетских средстава, задржавајући право да у сваком тренутку од корисника средстава затражи извештај о спровођењу пројекта.

Одобрени програми, пројекти и редовне активности спортских клубова, удружења и верских организација у општини Мали Зворник биће спроведени до краја текуће године, тачније у наредних шест и по месеци, кроз различите едукације, обуке, истраживања, такмичења, унапређење сарадње, изградњу објеката и побољшање услова за рад. Носиоци пројеката дужни су да пројектне активности заврше до 10. децембра, а извештаје о реализацији пројеката доставе Општини Мали Зворник до 28. децембра текуће године.

Извор: Општина Мали Зворник 

Фото галерија: Мали Зворник инфо

Share