Током пролећне кампање добровољног давалаштва крви успешно завршена акција у Малом Зворнику

Пролећна кампања добровољног давалаштва крви, организована је у Малом Зворнику 25. маја, у кафеу „Cool”, од 9 до 14 часова.

Промоцију добровољног, неплаћеног давалаштва крви и организовање акција прикупљања крви у Србији обављају Црвени крст Србије и Институт за трансфузију крви Србије.

Др Душан Орлић и медицински техничари Стефан Бајић, Лазар Ђорђић, Константин Неранџић и Бојан Петровић данас су чинили екипу Института за трансфузију крви Србије.

Према речима др Душана Орлића, резерве свих крвних група су смањене, а позиву на пролећну акцију, која је организована у среду, 25. маја, од планираних 30 потенцијалних давалаца, одазвало се 36 суграђана, различите животне доби.

Прикупљено је 36 јединица крви. Први пут је крв дало пет лица.

Занимљиво је да данас нико није одбијен, истакао је пропагатор за мотивацију и организацију ДДК Душан Серафимовић.

Међу даваоцима је шест дама и 30 мушкараца.

Крв у Србији могу да дају здраве особе старе између 18 и 65 година, а у специфичним случајевима и млађи и старији. Жене могу да дају крв на четири, а мушкарци на три месеца. Од 2004. године централизована је база података Института, са компјутерском евиденцијом о ДДК од 1990. године. Присутни администратор у сваком тренутку има веродостојне податке, што је нарочито значајно у случајевима хитне потребе за ретким крвним групама и фенотиповима.

Оправдан разлог за одбијање добровољних давалаца најчешће су, низак хемоглобин, веће хируршке интервенције, дијабетес, а, у зависности од сезоне, грип и лакше инфективне болести, прехладе, ринитис, употреба одређених антибиотика и слично.

Од 2019. године, уз одређене измене у организацији добровољног давалаштва крви (ДДК) екипе Института долазе од четири до пет пута годишње у Мали Зворник, али је у ове две протекле године уочено да то не одговара женама које крв могу дати свака четири месеца.

Секретар Црвеног крста Мали Зворник, Драган Николић, захвалио се даваоцима који су и ове године помогли у обезбеђивању резерви крви за све људе којима је она била неопходна.

Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Мали Зворник, обележава прву деценију откада организују акције добровољног давалаштва крви (ДДК) у кафеу „Кул” (Caffe „Cool”). Првобитно, годинама су акције спроведене у зубној амбуланти Дома здравља и у Дому културе.

Фото галерија: Мали Зворник инфо

Новинар сарадник у кампањама промоције здравља: Далибор Крстић

Током зимске кампање добровољног давалаштва у Малом Зворнику прикупљене нове залихе дефицитарних крвних група

„Проверите да ли сте заиста добар човек, помозите онима који вам не могу узвратити.”
Душко Радовић (1922 – 1984)

„Доброчинство је једино благо које се увећава давањем.”
Cesare Cantù (1804 – 1895)

Share