Потписан уговор о реализацији пројекта адаптације и уређења дела „Подземног града Карађорђевића” у Малом Зворнику

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић потписао је у петак, 18. маја, у Београду, у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, уговор о реализацији пројекта адаптације и уређења најважнијих просторија „Подземног града Карађорђевића” у Малом Зворнику, вредног 37 милиона динара, чији већи део, у износу од 32 милиона динара, финансира Влада Републике Србије, а локална самоуправа ће ће уложити пет милиона из општинског буџета.

Пројекат подразумева извођење грађевинских радова на уређењу, хидроизолацији и опремању неколико просторија културно-историјског комплекса у Малом Зворнику, у циљу његове заштите од пропадања и стављања у функцију унапређења туристичке понуде општине.

Уочи потписивања уговора, Јевтић је изјавио да је захвалан Влади Републике Србије, надлежном министарству и председнику Републике Србије, господину Александру Вучићу, што је у тако кратком року дошло до реализације идеје о уређењу Подземног града Карађорђевића у Малом Зворнику.

Он је подсетио да је идејни пројекат предочен министру Расиму Љајићу пре три месеца, приликом његове посете Малом Зворнику и обиласка објекта, те да је након тога било још само неколико састанака и разговора на ову тему.

Приликом посете Подземном граду Карађорђевића, 6. фебруара, Љајић је најавио да ће држава Србија омогућити уређење објекта у туристичке сврхе, јер је он препознат као изузетна туристичка атракција.

Према Јевтићевим речима, општина Мали Зворник у међувремену припремила је технички пројекат адаптације и уређења објекта и спремна је да сама финансира део радова.

Он очекује да ће након потписивања уговора о реализацији пројекта врло брзо почети извођење предвиђених грађевинских радова на објекту и да ће уређење Подземног града Карађорђевића допринети успешнијој предстојећој туристичкој сезони у Малом Зворнику.

Извор: Општина Мали Зворник 

Архива: Мали Зворник инфо

Потпредседник Владе Расим Љајић: Почиње обнова подземног града Карађорђевића у Малом Зворнику

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share