Помоћ Јапана Малом Зворнику: Пројекти за основне потребе становништва (ПОПОС)

Масајоши Јамато, први секретар Амбасаде Јапана у Београду, званично је данас предао на употребу камион за одвожење смећа и 50 контејнера за прикупљање отпада малозворничком ЈКП „Дрина“. За набавку ове опреме утрошено је 63.400 евра преко пројекта за основне потребе становништва (ПОПОС).

На конференцији за новинаре, која је уследила након примопредаје донације, Јамато је рекао да веома цени напоре које општина Мали Зворник улаже у побољшање услова живота у локалној заједници и честитао ЈКП „Дрина“ на успешно реализованом пројекту набавке комуналне опреме.

,,ЈКП „Дрина“ имала је два стара камиона за одвожење смећа који су се често кварили и због тога је предузеће имало проблема у обављању својих обавеза. Овим пројектом обезбеђени су нови камион и контејнери и очекујемо да ће то допринети побољшању јавне хигијене у општини“, рекао је Јамато поручивши да је Влада Јапана решена да настави са подршком локалним самоуправама реализацијом пројеката за остваривање основних људских потреба.

На значајној донацији захвалили су се председник општине Зоран Јевтић и директор ЈКП „Дрина“ Драган Чикарић и позвали представнике Јапана да буду гости Малог Зворника у септембру за Дан општине.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић истакао је значај који донација има за унапређење заштите животне средине у локалној заједници. Он је захвалио Влади и народу Јапана на подршци коју су на овај начин пружили грађанима малозворничке општине, подсећајући да то није први пут и да је Влада Јапана и раније помагала овој општини, финансирајући пројекте као што је замена крова на основној школи у Малом Зворнику, односно набавка службеног аутомобила за Општинску управу.

Јевтић је најавио да ће општина и убудуће конкурисати за средства која обезбеђује јапанска влада, како би решавала потребе становништва у другим сегментима, као што је здравство или школство.

Директор ЈКП „Дрина“ Драган Чикарић такође је захвалио јапанској влади на пруженој подршци, истичући да ће набављена опрема комуналном предузећу умногоме олакшати посао сакупљања и одвожења смећа.

Набављени камион је марке „Ивеко“, мањих димензија, погодан за прикупљање смећа у уским градским улицама, док су контејнери запремине 1,1 м3. 

Пројекат опремања ЈКП „Дрина“ у Малом Зворнику камионом за одвожење смећа и контејнерима реализован је у оквиру програма ПОПОС донација, које имају за циљ да подрже социјални развој локалних заједница кроз пројекте за основне потребе становништва.

Иначе, од 1999. године у Србији је реализовано 207 ПОПОС пројеката у укупној вредности од око 12,4 милиона евра. Укупан износ јапанске помоћи Србији током истог периода премашује 500 милиона евра.

Фото галерија: Општинска управа општине Мали Зворник

Насловна фотографија: Слободан Пајић

Извори: Лозничке новости / Мали Зворник Инфо / Општинска управа општине Мали Зворник

Архива: Мали Зворник Инфо

Први секретар амбасаде Јапана у Београду Масајоши Јамато посетиће општину Мали Зворник

Новинар – сарадник: Далибор Крстић

Share