Подземни град Карађорђевића угостио екипу Филмског центра Србије

Снимање сцена за домаћи играни филм „Баукˮ, редитеља Горана Радовановића, организовано је 4. и 5. маја, у Малом Зворнику, у објекту „Подземни град Карађорђевићаˮ.

Тема филма је НАТО агресија на Савезну Републику Југославију 1999. године, виђена из угла деветогодишњег дечака.

Кључну улогу у филму тумачи Јакша Прпић, који глуми дечака Саву.

Осим њега у филму је и северно-македонска глумица Сара Климоска.

Међу ангажованим домаћим глумцима су: Војин Ћетковић, Бранка Шелић, Давор Јањић, Милош Биковић, Калина Ковачевић и други.

Аутентична сценографија објекта Подземни град Карађорђевића у Малом Зворнику испоставила се као идеална за снимање сегмената везаних за боравак људи у склоништу за време бомбардовања.

Општина Мали Зворник уступила је наведени простор за потребе снимања и обезбедила екипи непходне услове за рад, дајући на тај начин подршку овом филмском пројекту.

Председник општине, Зоран Јевтић, који је данас посетио глумце на сету у Подземном граду рекао је да локална самоуправа, у сарадњи са Туристичком организацијом општине Мали Зворник и Библиотеком „17. септембарˮ, на овај начин такође жели да промовише Подземни град Карађорђевића као интересантну туристичку дестинацију, која своје место налази и у области филмске индустрије.

Наводећи да је локалитет већ коришћен за снимање филма, Јевтић је подсетио да је редитељ Радош Бајић пре 10 година у њему снимао сцене за серију „Равна гораˮ.

Председник општине Мали Зворник истакао је да је локална самоуправа, уз подршку државе, у међувремену урадила много у погледу уређења објекта у туристичке сврхе, уложивши у реконструкцију обкјекта неколико десетина милиона динара динара.

Он је позвао посетиоце да обиђу ову јединствену знаменитост у Србији која датира из времена Краљевине Југославије и чују несвакидашњу причу о настанку чувене Камене девојке, како другачије називају ову грађевину насталу у тајности, под истоименом шифром.

Снимање филма у Подземном граду Карађорђевића, и 2012. године и сада, изазвало је велико интересовање мештана, од којих су се многи укључили да помогну екипи у раду као статисти у филму.

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник

Фото: Општинска управа општине Мали Зворник / Библиотека „17. септембарˮ

Share