Племенитост на делу: Нових 20 добровољних давалаца крви у Малом Зворнику

Изузетан одзив, нових 20 добровољних давалаца крви у Малом Зворнику

Акција Добровољног давалаштва крви одржана је данас у Кафеу ,,Кул“ (,,Cool“), од 9.00 до 14.00 часова. Евидентан је сјајан одзив, један од најбољих у протеклој деценији. Позиву на акцију одазвало се 65 суграђана, 57 је дало крв, 22 жене и 35 мушкараца, а осам је привремено одбијено.

Др Драгана Вукићевић Ристић, специјалиста опште медицине, први пут је боравила у Малом Зворнику са колегама, искусним тимом техничара и администратора.
Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Мали Зворник, пету годину заредом у кафеу ,,Кул” (Caffe ,,Cool”) организују акције добровољног давалаштва крви (ДДК), крајем новембра или почетком децембра, крајем марта или у априлу, од 9.00 до 14.00 часова.

Душан Серафимовић, пропагатор за мотивацију и организацију ДДК, након посете Средњој школи Мали Зворник, прошлог петка упознао нас је са недељним планом рада екипе на терену:

Понедељак, 27. март, Мали Зворник – Caffe ,,Cool”, од 9.00 до 14.00 часова.
Уторак, 28. март, Љубовија – просторије Црвеног крста, од 9.00 до 15.00 часова
Среда, 29. март, Лозница – Гимназија ,,Вук Караџић” са Техничком школом, од 9.00 до 14.00 часова.
Четвртак, 30.март, Лозница – Средња економска школа са Медицинском школом и Средња школа Свети Сава, од 9.00 до 14.00 часова.
Петак, 31. март, Крупањ – зграда Општинске управе, од 9.00 до 14.00 часова.

,,Наша сарадња је изузетна, у Црвеном крсту Мали Зворник пронашли смо стратешког партнера, а у Општини Мали Зворник одличне сараднике. За Мали Зворник планирали смо 50 добровољних давалаца, али након посете Средњој школи очекивали смо пријатна изненађења од пунолетних ученика. Ово је друга акција ДДК у школској 2016/2017 години, а пунолетни средњошколци нас редовно обрадују крајем марта или у априлу. Захваљујући евиденцији Драгана Николића, у Црвеном крсту, имамо формирану базу података о грађанима који се редовно укључују у наше акције“, истакао је Серафимовић.

Данашњу акцију подржала је и Олгица Јевтић, активисткиња Националног удружења родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР). 

Крајем новембра 2016. године, од планираних 40 добровољних давалаца, у Малом Зворнику у акцији је учествовало 54. Поштујући критеријуме, одбијено је шесторо. Крв је дало 48 учесника акције, а 14 су женског пола. Регистровано је 16 нових добровољних давалаца крви у Малом Зворнику.

Током летње акције на спортско – риболовном такмичењу „Сомовијада“, у данима спортско рекреативног и културног туризма „Дрина је смисао живота“, позиву да учествују у кампањи Института за трансфузију одазвало се крајем јула 2016. године 64 потенцијалних давалаца. Крв је дало 56, од тога девет жена. Одбијено је осам лица, а први пут је у Сакару 13 учесника акције даровало драгоцену течност.

У марту 2016. године, акцији ДДК у Малом Зворнику одазвало се 45 суграђана, а 42 је дало крв, од тога 14 жена. Мали Зворник је тада био богатији за 13 нових добровољних давалаца крви.

У нашој земљи потребно је да буде 40 давалаца крви на 1000 становника (четири одсто), а тај проценат се годинама креће око три. Процењује се да је у Србији сваких 100 секунди потребан давалац крви за децу и одрасле којима је ова драгоцена течност неопходна да би преживели. Основно начело јесте да крв чека пацијента, а не пацијент крв.

Даваоцима се узима 450 милилитара крви, што је мање од 10 одсто укупне количине коју садржи људски организам. Жене могу да дају крв свака четири месеца, а мушкарци свака три. У Србији је најређа крвна група АБ, око пет одсто, а само је 15 одсто популације РХ негативно.

Од 2004. године централизована је база података Института, са компјутерском евиденцијом о ДДК од 1990. године. Присутни администратор у сваком тренутку има веродостојне податке, што је нарочито значајно у случајевима хитне потребе за ретким крвним групама и фенотиповима. У евиденцији је око 760.000 давалаца крви. Наредни корак је повезивање са свим центрима за трансфузију у Србији који спроводе акције ДДК.

Потребе за крвљу и крвним продуктима једне земље зависе од броја становника, броја болничких кревета и врста медицинских услуга које се примењују у тој средини. План потреба се доноси на основу увида у годишњу потрошњу крви у протеклом периоду. Промоцију добровољног, неплаћеног давалаштва крви и организовање акција прикупљања крви у Србији обављају Црвени крст Србије и служба за трансфузију крви Србије.

,,Проверите да ли сте заиста добар човек, помозите онима који вам не могу узвратити.“
Душко Радовић (1922 – 1984)

,,Доброчинство је једино благо које се увећава давањем.“
Cesare Cantù (1804 – 1895)

Фото галерија: Мали Зворник Инфо


Новинар: Далибор Крстић

Share