Отворена XVIII ликовна колонија Малог Зворника

Током преподнева, 27. јула, у Центру за развој иновација, Библиотека „17. септембар” свечано је отворила 18. Ликовну колонију Малог Зворника.

До отварања, пријављена су 23 учесника из Србије, БиХ и брачни пар из Аустралије. Ликовни уметници смештени су у Вилама и у Сакару.

Уз сво поштовање значаја прерано почившег уметника Петра Петровића, који је један од оснивача ликовне колоније, уприличен је минут ћутања за писца, глумца аматера, здравичара и сликара познатог и по уметничком имену Петар од Јадра.

Учесници Ликовне колоније Малог Зворника, манифестације са традицијом, која без прекида у организовању траје од 2005. године, дружиће се и са посетиоцима „Сомовијаде” и сликати под отвореним небом, те можете душу и чула нахранити богатим садржајем на обали прелепог језера.

Библотека ће изложити штанд са најчитанијим насловима и делима завичајних аутора, а биће уприличена и креативна дечја радионица на тему „Дрина је смисао живота”.

Директорица Библиотеке „17. септембар”, Славојка Спасеновић изразила је захвалност београдском књижевнику и ликовном уметнику – иконописцу, пореклом из Цулина, Марку Д. Марковићу, који је испунио обећање са промоције књиге „У себи заточени” у Малом Зворнику. Он ће, овом пригодом, радити икону светог Василија.

Марковић се захвалио на позиву и пренео своје утиске о сарадњи са Славојком Спасеновић и библиотеком као колективом, похвалио њихов рад и позвао уметнике да обавезно обиђу и просторије библиотеке, која је једна од бољих у Србији, ако не и најбоља.

Уметницима је подељен материјал неипходан за рад током ликовне колоније, а потом су отишли на своја одредишта за смештај.

Отварању ликовне колоније присуствовали су председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, заменик председника Милисав Деспотовић, саветник у Одељењу за финансије, општу управу и друштвене делатности Општинске управе Мали Зворник Младен Перић, члан Кабинета председника општине Мали Зворник, Горан Радић, те директорица Туристичке организације општине Мали Зворник Марица Лукић.

💻 Извори: Општинска управа општине Мали Зворник / Мали Зворник инфо

📷 Фото: Општинска управа општине Мали Зворник / Мали Зворник инфо

Share