Отворен Сајам шљива у Осечини: Најављена улагања у западну Србију

Председник Србије Александар Вучић отворио је у петак, 25. августа, Сајам шљива у Осечини и истакао да је шљива важан производ не само за централну и западну Србију већ и за целу земљу.

Он је казао да се из Осечине, у срцу Подгорине, извезе 50 одсто од укупног извоза шљиве из Србије. Најавио је да ће држава све више улагати у овај крај и да ће грађани моћи да осете напредак и бољитак.

Мали Зворник представљају чланице Удружења жена ,,Незаборав“, презентацијом оригиналних производа које су жене креирале, дизајнирале и произвеле (све врсте ручних радова и здрава храна по традиционалним рецептима). Њихов штанд посетио је председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић.

Видео запис: Танјуг

Сајам шљива Осечина 2017. има за циљ да поврати важност шљиви – подгорској и српској најраспрострањенијој воћарској култури, затим да допринесе унапређењу шљиварства на подручју Подгорине и западне Србије, као и да се кроз бројне сајамске садржаје афирмишу и сви други ресурси и потенцијали којима општина Осечина располаже, не само у овој већ и у другим областима.

Дванаести по реду „Сајам Шљива“ у Осечини траје од 24. до 27. августа ове године (сваког последњег викенда у августу месецу). Варошица Осечина смештена је у историјском округу Подгорина, која се налази у данашњем Мачванско-колубарском региону, на тромеђи градова Ваљева, Шапца и Лознице, у подножју реке Јадар. У односу на број становника Осечина има највећи број стабала шљиве у Србији и највећи је домаћи извозник суве шљиве, чиме се ова племенита воћка сама намеће као заштитни знак општине. Циљ манифестације, од 2006. године, је промовисање природних домаћих производа од шљиве, од којих можемо да издвојимо суву шљиву, пекмез, слатко, компот, кнедле, колач од шљиве – карабан, као и неизоставни српски бренд ракију шљивовицу и препеченицу. Манифестација обилује богатим културно-уметничким програмом, као што су посете изложбама у музеју и галерији, учешћа етно певачких група, извођења традиционалне изворне музике и фолклора, концерти познатих домаћих бендова у вечерњим сатима, као и организован обилазак културно-историјских споменика аутобусом уз пратњу водича. Посетиоцима организују низ занимљивих радионица од којих издвајају радионицу старих домаћих заната, док за одрасле препоручују дегустацију најбољих ракија из читаве Србије, али и других земаља у региону.

На сајму који траје три дана учествује више од 200 излагача и гостију из земље и иностранства, а поред производа од шљива изложена је и пољопривредна механизација.

Извори: Мали Зворник Инфо / Туристичка организација „Подгорина“ / Танјуг

Фотографије са свечаног отварања 12. међународног Сајма шљива у Осечини, и посете председника Републике Србије Александра Вучића, у петак, 25. августа 2017. године.

Фото галерија: Општинска управа општине Мали Зворник

Новинар – сарадник: Далибор Крстић

Share