Одржана XIII редовна седница Скупштине општине Мали Зворник: Кадровске промене након усвајања IV ребаланса буџета

Извештај са XIII редовне седнице Скупштине општине Мали Зворник

У уторак, 28. новембра одржана је XIII редовна седница локалног парламента у Малом Зворнику, протекла у знаку кадровских промена, сменом заменика председника Скупштине општине Мали Зворник Горана Видаковића, два члана Општинског већа, Велибора Ракића и Драгана Јокановића, чиме је, последично, раскинута коалиција одборничке групе ,,Александар Вучић – Србија побеђује“ и Групе грађана „За бољи Мали Зворник – Драган Костјерчевић“, а дужности у здравственој установи разрешен је директор Дома здравља Мали Зворник, др Драган Бојић.

Сви актери имали су прилику да изложе своје ставове и мишљења о образложењу предлагача, групе од 18 одборника која је захтевала смену.

Дипломирани економиста – менаџер у здравству Валентина Ристић, из Велике Реке, именована је одлуком скупштинске већине за вршиоца дужности директора, на мандатни период до именовања директора Дома здравља у Малом Зворнику.

Нови чланови Општинског већа, које је, поред председника, извршни орган општине, су Ана Дошић Гавриловић, дипломирани економиста из Малог Зворника и Душко Јовановић, приватни предузетник из Радаља.

Владајућу већину, са 19 од 29 одборника Скупштине општине Мали Зворник, чиниће 17 одборника ОГ ,,Александар Вучић – Србија побеђује“ (15 одборника СНС, одборник СДПС и одборник СНП) и два одборника Групе грађана „Др Милан Лукић – Снага народа“, док су у опозицији шест одборника СПС, независни одборник Далибор Липовац, два одборника Групе грађана „За бољи Мали Зворник – Драган Костјерчевић“, са којом је до ове скупштинске седнице ОО СНС имао потписан коалициони споразум, уз сарадњу са независним одборником Јовом Роганом.

На дневном реду било је 26 тачака. Одборници су, поред два Извештаја о извршењу буџета општине Мали Зворник за полугодишњи и деветомесечни период, усвојили и предлог Одлуке о четвртим изменама и допунама Одлуке о буџету општине Мали Зворник за 2017. годину.

Током излагање Извештаја о извршењу буџета општине, председник општине Мали Зворник, истакао је да су текући приходи и примања буџета, у периоду од 1. јануара до 30. септембра, остварени у износу од око 268 милиона динара, односно 57.10 одсто у односу на план. Пренета средства из ранијих година, износе око 146 милиона, тако да је укупан остварени приход са пренетим суфицитом нешто виши од 414 милиона динара или 67.36 одсто у односу на план. У односу на исти период прошле године приходи буџета су мањи за 7.16 одсто, првенствено због чињенице да општина Мали Зворник није била у могућности да наплати од Хидроелектране „Зворник“ накнаду за коришћење природних ресурса.

Вршилац дужности директора ЕПС-а Милорад Грчић је крајем септембра са председницима општина Нове Вароши, Малог Зворника, Бајине Баште и Прибоја одржао састанак у хидроелектрани Бајина Башта. Подсетивши да је претходних неколико година дошло до промене закона, Грчић је навео да постоји могућност да су због те промене ове општине у некој мери оштећене. Очекује се да ће локалне самоуправе и републичка власт одређеним подзаконским актима омогућити континуирани прилив ових значајних прихода за мање развијене или девастиране општине.

,,Имали смо доста састанака, у Београду и у Бајиној Башти. Решењем овог проблема, који нас је пратио од усвајања Закона о комуналним накнадама, обезбедили смо средства у износу од око 56 милиона динара. Још једна од потешкоћа са којима се суочавамо су наплата прихода од накнада за коришћење природних добара, накнаде за коришћење минералних сировина. Планирирани приход по овом основу је 18 милиона, а ми смо остварили око 740 хиљада, или 4.1 одсто, првенствено јер предузеће ,,Равнаја“ није измиривало своје обавезе. Искрено, покренуто је доста механизама за наплату наших потраживања, наплате ће бити, али далеко од очекиваног прилива. Морам напоменути да смо значајне приходе у протекле три године остварили тамо где нико никада није успевао, нити покушавао. Плаћао је ,,Стобекс“, плаћао је ,,Станковић Гранит“, а ,,Равнаја“ није. Значајно су увећани приходи од новчаних казни за прекршаје и накнада за коришћење шума и шумског земљишта, већ у девет месеци су премашили план. Нисам присталица да идемо у безразложна задужења и сада када имамо средства на рачуну онда их можемо плански улагати у пројекте“, закључио је Јевтић своје излагање.

Четврти ребаланс буџета припремљен је због промена у структури расхода и издатака буџета и усклађивања планиране масе средстава за плате за 2017. годину са дозвољеном масом, што је одобрило надлежно министарство. Планирани приходи и примања за 2017. годину и пренета неутрошена средства нису мењани и у износу су од око 615 милиона динара.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић образложио је предлог Одлуке о четвртим изменама и допунама Одлуке о буџету општине Мали Зворник за 2017. годину:

Шеф одборничке групе СПС Богдан Дукић коментарисао је извршење финансијског плана за текуће поправке и одржавање, констатујући да нема напретка у увођењу јавне LED расвете, а интересовао се за финансирање активности омладинских организација, да ли је у овој години организован традиционални матурски плес и због чега је планирано повећање трошкова смештаја на службеном путу.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић констатовао је, сугеришући свим одборницима да информишу своје окружење, да су појединци избегавали да се ангажују на расписаним јавним набавкама. Неколико позива није успело, а предстоји реализација до краја године. Према његовим речима, сви дугови претходника се уредно плаћају, а грешке исправљају у пракси. Запазио је да се годинама асфалтирало и радило у општини Мали Зворник без пројектне документације, а сада припрема пројеката захтева време.

У одговору одборнику Богдану Дукићу, на постављена питања, Руководилац Одељења за финансије, општу управу и друштвене делатности Општинске управе Милан Јевтић појаснио је да су предвидели повећање трошкова путовања и преноћишта због семинара за стручно усавршавање и који се крајем године организују за све општине у Србији, те да ове године није организован матурски плес, а новац (185 хиљада динара) није утрошен.

Непосредно пре изјашњавања одборника о његовом смени, заменик председника Скупштине општине Мали Зворник Горан Видаковић захтевао је да му се прецизира због чега је у образложењу групе одборника која је поднела захтев истакнуто да је он, у својству заменика председника локалног парламента, одбио давање подршке заштити интереса општине Мали Зворник пред Основним судом у Лозници (2 I број 2082/2010)

Према речима председника општине Зорана Јевтића, сви грађани су дужни да плаћају порез и рате кредита, без изузетака, те да нема привилегованих. ,,Нико не сме да интервенише за појединце и да их штити. Момчило Аћимовић је дужник који није испуњавао обавезе. Имовина му је била угрожена, а порез може и мора измирити, уз репрограм који му је одобрен. Исти аршини важе за све и сада је дужник кренуо правим путем.“

Одборник Горан Видаковић се, у већој мери, сложио са излагањем претходника. ,,Не сме се дуговати, да је било ко био дужник, било ко од нас, па и наши најрођенији, а сматрам и да нико не сме да доведе себе у такву позицију. Поступио сам тако да не буде угрожена приватна имовина. Својим поступком нисам штитио Момчила Аћимовића. Заступао сам став да општина не треба да учествује у куповини приватне имовине у судском спору и још увек ми нико од предлагача није дао право образложење које би било повод за моје разрешење.“

Председник Јевтић појаснио је, пре организовања тајног гласања одборника, да је општина Мали Зворник обавештена да се продаје приватна имовина јер је Основни суд у Лозници био упознат са чињеницом да је Аћимовић порески дужник у Локалној пореској администрацији (ЛПА).

Председавајући, председник Скупштине општине Радован Тадић истиче да су сви одборници дужни да штите интересе општине Мали Зворник. Такође, одборници и чланови Општинског већа Групе грађана „За бољи Мали Зворник – Драган Костјерчевић“ су били и у обавези да поштују коалициони споразум. То је изазвало реакције и након иницијативе најмање трећине одборника, председник и заменика председника локалне скупштине могу бити разрешени дужности, ако постоји воља владајуће већине. Скупштинску већину (19 од 29 изабраних представника народа) и сада има одборничка група Српске напредне странке (СНС), уз подршку коалиционих партнера, одборника Социјалдемократске партије Србије (СДПС), одборника Српске народне партије (СНП) и Групе грађана ,,Снага народа”.

По истом образложењу, да су одбили давање подршке заштити интереса општине Мали Зворник, након Горана Видаковића, тајним гласањем, разрешени су дужности Драган Јокановић и Велибор Ракић.

Нови чланови Општинског већа, које је, поред председника, извршни орган општине, су Ана Дошић Гавриловић, дипломирани економиста из Малог Зворника и Душко Јовановић, приватни предузетник из Радаља. Овом приликом, одборник Горан Видаковић захвалио се скупштинској већини, јер су подржали кандидаткињу која је била 9. на листи кандидата за одборнике Групе грађана „За бољи Мали Зворник – Драган Костјерчевић“. На наредном заседању локалног парламента очекује се именовање још једног члана Општинског већа који ће наследити Душицу Видаковић, будући да је она поднела оставку 7. новембра.

Доктор Драган Бојић, специјалиста медицине рада, обратио се одборницима локалног парламента демантујући све наводе и разлоге због којих је Управни одбор Дома здравља предложио оснивачу његово разрешење. ,,Од дана када сам прешао у владајућу опцију свестан сам да су именовање и разрешење директора Дома здравља политичка одлука. Директор не морам да будем, али оно што носим у себи и са собом ми не дозвољава де не реагујем на наведене разлоге за моју смену. Нимало пријатна ситуација. Потпуни прекид у комуникацији са председником догодио се ове године, а партијско руководство ми је ставило до знања у септембру да нисам адекватан као директор. Последње састанке Управног одбора сам емотивно доживео јер сам погођен нападима на мене.

Истина је да смо данас акредитовна здравствена установа, финансије су стабилне, а број радника је редукован (према броју становника и реформама у здравству). Оснивач има право да ме смени пре истека мандата, али ја нисам обављао функцију супротно одредбама закона, нисам нестручним, несавесним и неправилним радом нанео или проузроковао штету здравственој установи. Наводи да из личних разлога нисам искористио могућност да ми мирују права и обавезе на радном месту доктора, након именовања за директора, што је последично у једном делу проузроковало проблеме у раду теренских амбуланти, говоре о непознавању нашег финансирања. Лекар сам, једини сам специјалиста медицине рада у Малом Зворнику који због те чињенице остварује приход, јер сам у интересу Дома здравља и као директор вршио систематске прегледе како бих обезбедио прилив новца. Плате нама одређује министарство. Ја сам као начелник службе и лекар специјалиста са 28 година стажа и 20 година школе имао 77.643 динара, а као директор 81.559 динара. Разлика је око 4.000 динара, што говори да нисам остварио значајну имовинску корист од установе коју сам водио као директор, а могао сам установи да обезбедим одређен приход као специјалиста. Све је ту под контролом надлежног Фонда. Па и синдикални вођа у нашој установи је имао већи функционерски додатак, од 7.000 динара.

Сваки лекар у установи се прима уз сагласност и одобрење министрства. Ми смо платили докторки нешто више од 50.000 динара за теренски рад у амбулантама. Амбуланте ни данас не раде, првенствено због болести лекара и нема говора о самовољном смањењу радног времена теренских амбуланти.
Сопствени приходи Дома здравља се ажурирају у извештајима који се крајем године достављају оснивачу. Сваке године доносимо и План обезбеђења сопствених средстава који не може бити реализован ако нису рађени систематски прегледи. Нисам самовољно одсуствовао, а у прилог том говори и да нисам искористио два дана годишњег одмора.

Ултимативно инсистирање на плаћању рачуна је изведено из чињенице да смо тражили да нам општина помогне у спровођењу јавних набавки. Оформљена је комисија која је урадила контролу за прошлогодишњу набавку дејонизатора и ту документацију послала у Управу за јавне набавке, а не за центрифугу и дигитални колпоскоп, изузетан уређај, који не користимо за превенцију карцинома, јер су заробљени у административном поступку одобрења.

Одлукама надлежног инспектора наложено нам је да извршимо радове у теренским амбулантам. И ту је без подршке оснивача било немогуће искористити 700.000 за реконструкцију три амбуланте у Доњој Борини, Брасини и Радаљу.

За време мандата дошло је до пет, шест судских спорова са неизвесним исходом. Један је, наводно, добио бивши секретар Дом здравља. Ако сам изгубио било који судски спор нека ми се докаже и образложи. Одакле подаци да је Дом здравља у лошој финансијској ситуацији, иако завршни рачун није урађен?
Све је било могуће решити дијалогом и разговором, а не искључивошћу и тензијом која доводи до агресије“, закључио је Бојић своје исцрпно излагање, напустивши, непосредно након тога, скупштинску салу.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић наглашава да му нимало није пријатно јер је очекивао да ће га доктор Драган Бојић барем пажљиво саслушати пре гласања. ,,Ако је неко трпео, ја сам трпео. Замењене су улоге. Није било сарадње, упркос очекиваним односима. Ја сам видео да након јалових разговора можемо само приступити дописивању. Стекли смо утисак да је др Драган Бојић директор, председник општине и председник скупштине. Ја сам био емотиван. Он је и мој изабрани лекар. Верујем нашим директорима, али сам након одређених дешавања у Љубовији био присиљен да формирам круг сарадника који штите интересе ове општине. Није тачно да Дом здравља од сопствених средстава не може да ангажује потребне лекаре. Бесомучно смо се дописивали око рада теренских амбуланти. Лекари су одсуствовали, а потребе за њима су биле константне. Одговорна лица и функционери имају одређене обавезе. Ни ја не користим годишњи одмор у целости. Погрешно су тумачене одлуке наше скупштине. Ми никада нисмо усвојили скупштинску одлуку за финансирање одвојеног живота лекара. Установили смо и да, у одсуству директора, заменик није имао овлашћења за потписивање анекса уговора. Оснивач има право да сазове седницу Управног одбора и када је директор одсутан, те да одлучује о његовој одговорности и разрешењу“, казао је Јевтић.

Председник локалног парламента Радован Тадић истакао је да је директор требао да искористи могућност мировања права и обавеза на радном месту у служби медицине рада, а да Мали Зворник ангажује 12. лекара. Др Драган Бојић то није прихватио и последично су настали бројни проблеми у сарадњи и комуникацији. Како је рекао председник Тадић, зарада директора Бојића је била виша од наведене и са дежурствима је износила око 105.000 динара.

Шеф одборничке групе СПС Богдан Дукић рекао је да социјалисти нису гласали када су усвајани Извештај и План рада Дом здравља, те да владајућа коалиција сноси део одговорности за наводе у образложењу о смени директора јер су имали 19 одборника. ,,Свима нам је у интересу да Дом здравља беспрекорно функционише“.

Дипломирани економиста – менаџер у здравству Валентина Ристић, из Велике Реке, именована је одлуком скупштинске већине за вршиоца дужности директора, на мандатни период до именовања директора Дома здравља у Малом Зворнику.

Поред 27 одборника и председника, седници су присуствовали и заменик председника општине Милош Радојчић, начелница Општинске управе Вања Благојевић, чланови Општинског већа и стручни сарадници Општинске управе.

,,Локална самоуправа је повезивањем са републичком влашћу остварила бројне погодности укључењем у пројекте које финансирају надлежна министарства или инострани донатори, те ће и буџет бити растерећен при реализацији програма енергетске ефикасности, изградњом микропостројења и котларница на биомасу у школама у Доњој Борини, Великој Реци, а можда и у Радаљу. Сви котлови ће користити два енергента. Око две и по милијарде инвестирано је из републичких органа у потпуну обнову магистралног пута, а изграђено је и шест мостова. Наша средства ћемо, са домаћинским пословањем, усмерити на израду и кандидовање десетак пројеката који ће дугорочно донети напредак у локалној путоградњи, образовању и побољшању здравствене заштите. Подршку Владе и председника Републике Србије имамо за проширење индустријске зоне и довођење инвеститора који би запослио значајан број суграђана. Овом приликом им преносим захвалност за интересовање и разумевање за проблеме наше општине. У току је поступак прикупљања писмених понуда за закуп пословне зграде некадашњег погона ,,Кончара“ у Брасини. Очекујемо да ће нам и тај простор, који је у јавној својини општине Мали Зворник, омогућити запошљавање, а путем субвенција подржавамо решење овог горућег проблема за четрдесетак грађана у 2017. години“, рекао је Јевтић у изјави за портал Мали Зворник Инфо.

Фото: Мали Зворник Инфо

Видео запис: РТВ Лотел – Драга Прокопић

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share