Одржана седница Савета за безбедност општине Мали Зворник

Савет за безбедност општине Мали Зворник, којим председава Гордана Вељовић, на првој седници у новом сазиву, одржаној у четвртак, 20. маја, размотрио је актуелну безбедносну ситуацију на територији општине Мали Зворник.

Будући да је са топлијим данима поново оживела рута преко Дрине којом годинама пролазе мигранти на путу ка западној Европи, евидентан је њихов нови прилив. Забележена су све учесталија груписања и кретања кроз шумска газдинства. Са лепим временом и падом нивоа воде постају активнији, а углавном се пребацују чамцима на провереним местима, мада налазе и нова.

Сведоци задржавања, окупљања и проласка великог броја миграната из блискоисточних земаља кроз сеоска насеља и центар Малог Зворника не осећају се безбедно у вечерњим сатима, посебно брину о својој деци и не желе да се догоди неки инцидент или насртај на суграђане како би локална и гранична полиција тек у тим околностима могле да реагују. Од Брасине, Доње Борине до насеља Виле и удаљених делова Сакара, уочене су организоване групе миграната, са водичима.

Полиција саветује да се у тим околностима пријави њихово присуство како би доласком службеника Полицијске станице Мали Зворник или припадника Граничне полиције спречили контакте и конфликте миграната са мештанима и својим присуством их подстакну да се што брже удаље и наставе кретање ка жељеним одредиштима.

Србија је својим либералним приступом омогућила несметан улазак и пролазак избеглица и миграната кроз земљу. Данас су, углавном, мигранти Авганистанци и Пакистанци, раније Ирачани и Сиријци, а забележени су тешко објашњиви случајеви присуства миграната из западне Африке, земаља арапског Магреба, млађи мушкарци, који знају где иду и коме треба да се јаве. Управо зато је јасно да је нечија невоља за другога прилика да заради новац, посредовањем при преласку у БиХ. У кријумчарење су, осим људи са обе стране реке, укључени мигранти који су дуже време на простору Подриња.

Према речима председника општине Мали Зворник, локална самоуправа је, између осталог, у настојању да обезбеди сигурност својих грађана, значајно унапредила јавну расвету. Након потпуне реконструкције јавног осветљења у општини Мали Зворник, улична расвета током ноћи, уз рационално коришћење електричне енергије и уштеду приликом потрошње, биће обезбеђена у свим месним заједницама на подручју општине.

Број надзорних камера се повећава, из године у годину, те је извесно да ће ово бити инвестиција у безбедност, а починиоце било ког деликта ће бити могуће идентификовати у кратком року.

Уз похвале и признање учинка свим припадницима МУП, ангажованим у јавној безбедности, на превенцији насиља и заштити житеља општине Мали Зворник од нежељених сукоба са групама миграната, Јевтић најављује нове кораке локалне самоуправе у повезивању са свим надлежним инстанцама, Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије, судовима и јавним тужилаштвима. Периодични састанци са представницима ових институција и учешће њихових представника на седницама локалног Савета за безбедност, омогућиће да ова проблематика буде сагледана без иједног пропуста у поштовању законских одредби и у поступању према протоколима свих наведених релевантних чинилаца.

Председника и чланове Савета за безбедност општине Мали Зворник именовали су одборници локалног парламента, на првој редовној седници Скупштине општине Мали Зворник, одржаној у понедељак, 21. септембра 2020. године.

Фото галерија

Д.В.К.

Share