Новогодишњи пријем за новинаре код председника општине Мали Зворник

Традиционални новогодишњи пријем за представнике медија кабинет председника општине Мали Зворник организовао је у петак, 03. јануара, у сали Општинског већа у Малом Зворнику. Прво обраћање јавности у новој години челни човек малозворничке општине Зоран Јевтић искористио је да запосленима у средствима јавног информисања и њиховим породицама, у име општинског руководства и у своје име, честита Нову годину и Божић. Окупљеним новинарима, камерманима и фоторепортерима Јевтић је у 2020. години пожелео добро здравље, много среће и успех у раду. Оценивши досадашњу сарадњу у области информисања као веома квалитетну, он је пожелео да се добра сарадња на овом плану настави, на добробит свих грађана општине Мали Зворник, који су захваљујући томе информисани о раду локалне самоуправе и имају јасан увид у активности локалног руководства.
У наставку обраћања новинарима, које је трајало скоро пун сат, Јевтић је говорио о резултатима рада општине у протеклој години и плановима у новој години.

Новогодишњем пријему за представнике медија, који је општина организовала по пети пут заредом, присуствовали су председник Скупштине општине Мали Зворник Радован Тадић и заменик председника општине Милош Радојчић.

Као најзначајнији догађај у 2019. години у Малом Зворнику, председник општине Зоран Јевтић навео је мајску посету председника Републике Србије Александра Вучића, приликом које је свечано отворен реконструисани културно – историјски комплекс „Подземни град Карађорђевића“, истакавши да је у обнову објекта држава уложила 32.000.000 динара, а општина око 6.000.000 динара.

Он је овом приликом подсетио на обећање председника Републике да ће држава у наредном периоду омогућити наставак реконструкције и уређења ове знаменитости, за шта је, како је навео, неопходно око 50.000.000 динара.

Према његовим речима, друга важна активност је наставак улагања и радова на уређењу и опремању индустријске зоне у Доњем Насељу, за потребе отварања погона за производњу текстила, који у Малом Зворнику покреће компанија „Мydenim tekstil“ из Турске.

Јевтић је подсетио да је општина Мали Зворник, уз подршку државе, у откуп, реконструкцију и изградњу поменутог простора, у којем посао треба да добије 500 радника, уложила око 125 милиона динара.

Он је навео да су припремне активности за отварање погона у завршној фази и да запошљавање радника треба да почне ускоро, подсетивши да је до краја 2021. године планиран пријем 300 радника, а касније још 200, те да ће до краја године бити организована четири круга запошљавања.

Као изузетно важан резултат у протеклој години, Јевтић је навео подршку општине турском инвестирору да у фабрици за производњу пластичне столарије „Bauwin decor“ у Брасини настави запошљавање.

Он је истакао да је ова фирма пре две године, када је почела са радом, имала свега 15 радника, а да ће се за 9 месеци приближити броју од 40 запослених.

Председник је рекао и то да је залагањем општинског руководства у преговорима са пословодством предузећа „Равнаја“, после дугог низа година, у Малом Зворнику издејствовано плаћање рудне ренте за експлоатацију кречњака и да је то нови значајан приход у буџету општине.

Као један од најзначајнијих капиталних пројеката у протеклој години Јевтић је навео завршетак изградње водовода у Доњој Трешници, који ће омогућити боље водоснабдевање у неколико месних заједница, додајући да сада предстоји изградња секундарне мреже, за шта је општина у међувремену припремила неопходну техничку документацију.

Наводећи остале важне резултате, председник малозворничке општине рекао је да је у асфалтирање 3,5 километара локалних путева у 2019. години уложено око 20 милиона динара из буџета општине и да ће посао везан за уређење путева бити настављен у 2020. години.

У протеклој  години обављена је већина радова на изградњи новог фудбалског игралишта у Великој Реци, са одговарајућом инфраструктуром, што представља инвестицију вредну 12.000.000 динара.

Јевтић се похвалио податком да је општина Мали Зорник остварила најбољи резултат, међу 44 општине у Србији, у реформи пореза на имовину у 2019. години и да је за тај успех награђена од Владе Швајцарске стимулативним фондом од 400.000 швајцарских франака, што су средства која ће у договору са грађанима бити уложена у пројекте битне за развој малозворничке општине.

Као позитивно искуство стечено у оквиру овог пројекта, општина је увела праксу да убудуће консултује грађане о трошењу средстава прикупљених од пореза на имовину, поштујући принцип да им новац од плаћеног пореза врати кроз изградњу инфраструктуре и финансирање неопходних набавки и  услуга.

Председник општине истакао је и то да је Мали Зворник прошле године први у Србији креирао предлог адресног регистра и добио сагласност Министарства за државну управу и локалну самоуправу на достављени предлог.

За наставак овог пројекта, на име набавке и постављања табли са називима улица и кућних бројева, надлежно министарство општини је недавно определило 1.200.000 динара.

Јевтић је навео да ће захваљујући овом пројекту све улице и куће на територији општине бити обележене и нумерисане, те да ће део набавке таблица улица и кућних бројева највероватније бити финансиран из средстава од награде Владе Швајцарске.

Према његовим речима, у посебно значајне резултате рада у протеклој години спада и одлука Министарства енергетике Републике Србије да преко кредита немачке KFW банке у Малом Зворнику подржи изградњу топлане на биомасу.

У питању је пројекат вредан 2,5 милиона евра, у који је општина Мали Зворник укључена заједно са општином Прибој, а који ће грађанима омогућити квалитетније грејање 24 сата дневно, по повољној цени.

Према Јевтићевим речима, протеклу годину у Малом Зворнику обележио је и дугоочекивани почетак радова на реконструкцији моста Краља Александра I Карађорђевића, коју са 600.000 евра финансира Влада Републике Србије.

Он је рекао да се, према сазнањима које има, радови одвијају према плану и да очекује да ће мост када буде завршен изгледати импозантно.

Наводећи да је свестан да због затварања моста, услед радова, сви трпе, а понајвише привреда, Јевтић је изјавио да ће, иако зна да су у питању обимни и захтевни радови, који трају и траже одговарајуће временске услове, покушати да утиче на убрзање активности и што скорије макар делимично отварање моста за пешаке.

Резултат залагања општине у 2019. години представља и увођење железничког путничког саобраћаја на релацији Мали Зворник – Рума, после више од две деценије, откако је воз престао да саобраћа на тој деоници, као и директне линије Мали Зворник – Београд, до станице Стари град, на којој је воз последњи пут саобраћао давне 1971. године.

Председник општине је навео да је у погледу даљег унапређења железничког путничког саобраћаја у плану увођење железничке линије од Малог Зворника до Новог Сада, као и то да се крак пруге ка Малом Зворнику продужи, од главне железничке станице  у Доњем Насељу до локације недалеко од моста Краља Александра I Карађорђевића, односно до крајње тачке до које је воз раније долазио, и обнови некадашње стајалиште.

Значајна новина за грађане је и увођење могућности електронског плаћања на шалтеру Услужног центра Општинске управе и у Одељењу локалне пореске администрације, што је омогућено набавком и инсталирањем одговарајућих терминала, уз помоћ којих грађани платним картицама у општини могу плаћати републичке и локалне административне таксе, порез на имовину и друге јавне приходе.

Сумирајући резултате рада локалне самоуправе у 2019. години, Јевтић је као посебан успех издвојио улазак општине у Надзорни одбор Сталне конференције градова и општина, наводећи да је то позиција значајна за општину Мали Зворник, између осталог ради стицања и размене искустава, нових контаката и повезивања са општинама и градовима у Србији.

Говорећи о мерама које је локална самоуправа у протеклој години спровела с циљем да подстакне привреду, запошљавање и пружи више могућности и боље услове за живот становништва, председник малозворничке општине навео је да је из буџета општине, између осталог, финансирана додела 10 субвенција за самозапошљавање, у износу од по 200.000 динара по кориснику, милион динара за куповину куће са окућницом за останак младих на селу, поступци вантелесне оплодње за парове без деце, набавка бесплатних књига за прваке, стипендије за 20 студената са подручја општине, уз напомену да су у 2020. години стипендије предвиђене за укупно 30 студената, те да ће се општина трудити да сваке године стипендијама обухвати већи број студената.

Средствима локалне самоуправе обезбеђен је и бесплатан превоз у школу за све ученике на територији општине, бесплатан превоз за пензионере, помоћ у кући за стара лица, набавка и бесплатна подела више од 200 дечјих ауто седишта, додела субвенција пољопривредницима за куповину опреме, механизације, стоке, репро материјала у производњи, као и потреба у области прерађивачке делатности и бављења сеоским туризмом.

Финансирана је и исплата родитељског додатка за свако новорођено дете, у износу од 55.000 динара за прво, 65.000 динара за друго и 75.000 динара за треће и свако следеће новорођено дете.

Новина коју је, према речима председника Јевтића, општина Мали Зворник увела од 01. јануара нове године, у циљу подстицања наталитета, је давање поклон пакета за свако новорођено дете, у вредности од око 5.000 динара.

Он је навео да поменуте подстицајне мере, реализоване у 2019. години, општина намерава да реализује и у 2020. години, трудећи се да увећа давања и обухвати што већи број корисника.

Говорећи о плановима за 2020. годину, он је рекао да општина Мали Зворник у новој години намерава да, уз подршку Републике Србије, уради много тога на обнови и уређењу локалне инфраструктуре и да с правом очекује да она у наредном периоду буде велико градилиште, као и читава Србија, у складу да планом развоја до 2025. године, који је председник Вучић недавно представио јавности.

Он је навео да је општина Мали Зворник Канцеларији за јавна улагања Владе Републике Србије предала пројекте у укупној вредности од око 2,5 милиона евра, међу којима су, поред осталог, веома скупи и важни пројекти реконструкције водовода у градском и приградском делу општине.

Према његовим речима, у току је припрема планске документације за реконструкцију водовода у Радаљу и наставак израде планских докумената за уређење водовода у Великој Реци.

Изградња топлане на биомасу, која укључује реконструкцију комплетног топловода у Малом Зворнику, предвиђена је до краја 2021. године.

Истичући значај овог пројекта, председник Јевтић подсетио је на чињеницу да малозворничка општина тренутно у Србији плаћа најскупље гас који користи за грејање, с обзиром да га добија преко гасовода који прелази у Републику Српску и истакао да ће енергент за топлану на дрвну сечку обезбеђивати од локалних пилана, те да ће новац убудуће остајати у општини и да је то такође једна од важних предности овог пројекта.

Он је додао да ће изградњом нове топлане бити обезбеђено квалитетно, двадесетчетворочасовно грејање по повољнијој цени.

Осим градње топлане, Јевтић је најавио да је у скоријем року извесна и изградња једне стамбене зграде у центру Малог Зворника.

Говорећи о изградњи путева, председник Јевтић рекао је да очекује да изградња брзе саобраћајнице од Лознице до Шапца умногоме допринесе даљем привредном развоју општине и доласку нових инвеститора, као што се догодило убрзо након обнове државног пута кроз Мали Зворник.

Он је навео и то да до краја године очекује завршетак обнове пута који малозворничку општину, преко села Радаљ, повезује са општином Крупањ, истичући да је то пројекат Републике Србије, који је од изузетног значаја за обе локалне заједнице, те да је општина Мали Зворник припремила неопходну планску документацију.

Поводом планираног уређења локалне путне инфраструктуре по моделу јавно – приватног партнерства (ЈПП), Јевтић је навео да је комисија Владе Србије одобрила да општина Мали Зворник на овај начин у наредних неколико година изгради 82 км путева, што је, према његовим речима, више него значајно, ако се има у виду да је до сада на територији општине укупно изграђено око 60 км путева, од чега 40 км откако је на власти садашње руководство.

Он је објаснио да је, у складу са жељом општинског руководства да асфалт стигне до сваке куће у општини, првобитни план био да на овај начин у наредних неколико година буде изграђено између 100 и 150 км путева, али будући да је ЈПП врста задуживања, надлежна комисија Владе Србије сугерисала је општини да коригује предлог.

Наводећи да општина има геодетске снимке свих парцела које жели да асфалтира, он је рекао да ће се локална самоуправа у наредном периоду потрудити да за деонице које не буду асфалтиране у оквиру ЈПП пронађе друге изворе финансирања и тако уреди што већи број путева на подручју општине.

Јевтић је навео да је намера руководства да преко јавно – приватног партнерства (ЈПП) уреди и уличну расвету и обезбеди једнако осветљење у свим деловима општине.

Увођење штедљиве ЛЕД расвете предвиђено је на читавој територији општине, а радови ће у неким месним заједницама почети већ током јануара.

Потреба за квалитетом расветом, која би била укључена током читаве ноћи, у свим насељима у општини, посебно је изражена услед појачаног прилива миграната, због чега ће се, како је речено на пријему, општина потрудити да грађани у том смислу у свим месним заједницама имају исте услове.

У плану је и уређење канализационе мреже у селима и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода (ППОВ) у Доњем Насељу.

У погледу побољшања услова за образовање деце, општинско руководство у Малом Зворнику у 2020. години планира реконструкцију кухиње у градској основној школи и даље уређење школских објеката у Великој Реци и Радаљу.

Жеља општине је да обезбеди довољно места у вртићу за сву децу са подручја општине. С тога је у новој години предвиђена изградња одељења дечјег вртића у Доњем Насељу, чиме ће капацитет Предшколске установе „Црвенкапа“ бити повећан за око 50 нових места и тиме задовољене тренутне потребе становништва у овој области.

За најмлађе суграђане предвиђена је и изградња игралишта у свим месним заједницима у општини, у складу са правилником о изградњи дечјих игралишта.

Старијем и теже запошљивом становништву општина намерава да помогне да лакше испуне услове за пензију, тако што ће субвенционисати предузећа која ће им омогућити стицање радног стажа који им недостаје за остваривање права на пензију.

Планом рада општинског руководства у 2020. години, поред осталог, предвиђена је и подршка спортским клубовима, удружењима грађана, као и верским организацијама за реализацију програма и пројеката од  јавног интереса.

На крају излагања у оквиру традиционалног новогодишњег пријема за предстванике медија, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић закључио је да са великом сигурношћу може да каже да ће 80 посто планираног бити остварено у 2020. години и у то име још једном присутнима на пријему и свим суграђанима честитао Нову годину и божићне празнике.

Љиљана Ристановић

Share