Након две деценије: Нови скип у возном парку ЈКП ,,Дрина“

Општина Мали Зворник помогла набавку нове комбиноване машине – ровокопача за комунално предузеће

Нова комбинована грађевинска машина – СКИП,  коју је Јавно комунално предузеће „Дрина“ Мали Зворник набавило уз помоћ општине, стигла је данас пре подне.  У питању је савремени ровокопач са утоваривачем, вредан 8,5 милиона динара, захваљујући којем ће бити олакшан посао одржавања локалних путева и других грађевинских радова у општини.

За набавку машине из буџета општине издвојено је 3.000.000 динара, док је остатак потребних средстава, 5.500.000 динара, обезбеђен из кредита, у банци ,,Интеза“.

Поводом набавке машине, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић рекао је да је овим решен дугогодишњи проблем Јавног комуналног предузећа „Дрина“, везан за недостатак адекватне механизације.

Према његовим речима, куповином машине биће омогућена квалитетнија услуга и остваривање значајних уштеда у буџету у будућности, јер неће бити потребе за ангажовањем такве машине од стране трећих лица.

,,Набавком новог СКИП-а значајно је обновљена механизација ЈКП „Дрина“ Мали Зворник, које је до сада у свом скромном возном парку имало сличну машину, али веома стару и дотрајалу. Машина је и климатизована, тако да ће сигурно обезбедити боље услове за рад људима, што може бити подстицај да квалитетније и продуктивније раде. Издвојили смо 3.000.000 динара, а ЈКП ,,Дрина“ ће узети кредит и коначно их можемо озбиљније упослити. Половина неопходних радова по месним заједницама се може одрадити знатно ефикасније. Фирме из других градова могле су добити сваку јавну набавку ако локални предузетници не нуде квалитетније услуге и не наступају сложни и удружени.

Комбинована грађевинска машина има вишеструке радне задатке и представља оно што је преко потребно у обављању основних делатности комуналног предузећа. Важно је да надзор над извршеним радовима не закаже и да руковаоци грађевинском машином не буду склони томе да приватно раде јавном својином“, закључује Јевтић.

Видео запис: Изјава председника општине Мали Зворник, Зорана Јевтића, поводом набавке нове механизације за потребе ЈКП „Дрина“ Мали Зворник.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, истакао је и током октобарског заседања локалне скупштине важност набавке комбиноване машине – ровокопача. Он је том приликом подржао набавку нове опреме јер су половни неисплативи, непоуздани и захтевају сталне поправке, узрокују застоје, закашњења и губитке.

Директор ЈКП ,,Дрина“  Драган Чикарић изразио је задовољство чињеницом да је уз помоћ општине, пре свега, предузеће успело да набави нову грађевинску машину након 20 година.

Према његовим речима, комунално предузеће ће бити у могућности да брже и ефикасније отклања кварове на водоводној мрежи и изводи захтевније грађевинске послове, одржавање локалних путева и чишћење канала

Он је истакао да СКИП има вишеструку употребну намену и представља управо оно што је општини и комуналном предузећу недостајало. Ова опрема ће допринети напретку ЈКП ,,Дрина“ и кроз њен рад ће се значајно повећати приходна страна предузећа.

У том циљу, у наредном периоду у плану је куповина неопходних прикључака за мултифункционалну машину, укључујући даску за снег и таруп, прикључак за сечење грана, намењен одржавању површина са прераслом травом и ниским растињем. Тарупи (малчери) идеални су за уситњавање свих врста биљних остатака, траве, шибља, кукурузовине, сламе, и слично. При раду остварују врхунски учинак и брз проток масе.

Видео запис: Изјава директора ЈКП „Дрина“ Мали Зворник, Драгана Чикарића, поводом набавке нове механизације за потребе ЈКП „Дрина“ Мали Зворник.

Набављена СКИП машина је марке „Хидромек“, водећег турског произвођача грађевинских машина. Годишња производња ове компаније од 10.000 ровокопача, утоваривача и багера произведена је у четири фабрике у Анкари и једној фабрици у егејској индустријској зони.

Корисни линк: http://vladex.rs/hidromek-prodaja-masina

Фото галерија: Општинска управа општине Мали Зворник

Извори: Општинска управа општине Мали Зворник / Мали Зворник Инфо

Новинари: Љиљана Ристановић / Далибор Крстић

 

Share