Михољски сусрети села Азбуковице: Прва радионица пројекта Азбучник природе

На Михољским сусретима села Азбуковице одржана прва радионица пројекта „Азбучник природе” – Удружења жена „Незаборав”.

Михољски сусрети села Азбуковице, одржани су у Врхпољу у суботу, 9. септембра. По трећи пут, после Грачанице и Доње Љубовиђе, Азбуковица је у Врхпољу прихватила екипе љубовијских села, као и представнике Републике Српске, из општина Братунац и Сребреница. Такмичило се у спортским дисциплинама, а представљене су и сеоске вештине, стари занати и домаћа радиност.

Манифестацију, која полако прераста у традиционалну, отворио је председник Општине Љубовија Милан Јовановић. Ове године на Михољским сусретима села учествовале су и екипе из Братунца и Сребренице, а отварању манифестације у дворишту Основне школе у Врхпољу присуствовали су начелник Општине Братунац Лазар Продановић и начелник Општине Сребреница Младен Грујичић.

За домаћу радиност поставку је припремило Удружење жена „Вила” Љубовија, са јединственом поставком и заступљеношћу целог краја. Представило се и Удружење „Незаборав” из Малог Зворника и Удружење „Креативна Подгорина” из Осечине и Пецке, предвођено Драгицом Јанковић. Она је терапеуткиња биљкама и Бахов практичар. Ова два удружења су већ пола деценије неформални партнери у свим пројектима и на радионицима где се промовише фитотерапија, односно препарати од лековитог биља, који су и лек и храна.

Завршетак манифестације употпуњен је програмом КУД „Азбуковица” Љубовија, КУД Сребреница, певачком групом КУД „Азбуковица”. Бројне дисциплине су окупиле и бројне учеснике. Лепо време је омогућило и добре услове, а тиме и резултате.

Представљање домаће радиности је изазвало пажњу код младих, јер сам начин рада, материјали који се користе, је несто сто их подстиче да се укључе у рад и науче нешто ново. Сусрети села су права прилика да се размене искуства, обнове знања, и оно традиционално сто свако од нас носи, покаже и пренесе новим генерацијама. Радујемо се наредним сусретима.

„Један од кључних задатака нашег пројекта „Азбучник природе” је излагање конкретних резултата и промоција готових производа на штанду или током актуелних манифестација у Малом Зворнику, Азбуковици, Рађевини и Подгорини. На тај начин, још од 2006. године, промовишемо општину Мали Зворник. Предвиђена је и организација едукативних тематских радионица у сеоским насељима општине Мали Зворник, у зависности од интересовања.

У Љубовији је завршена наша прва радионица, дан након промоције пројекта коју смо уприличиле у Семберији на манифестацији „Тканица од злата, игре и заната”, 8. септембра у Бијељини.

Деци сам одржала презентацију о изради еколошких играчака, а свим присутним посетиоцима посебну пажњу изазвало је излагање о поступку пустовања вуне, изради ароматизованих сапуна у домаћој радиности, коришћењу лековитог биља, његовој припреми, од брања, сушења – до израде тинктура и матичних есенција за личну употребу.

Рада Тријић, која годинама предводи наше сестринско удружење „Вила”, нас је представила и као победнице националног наградног конкурса „100 успешних пословних жена” из руралних и неградских подручја. Све оно што смо презентовале и изложиле привукло је велику пажњу присутних посетилаца манифестације и званичника из општина Љубовија и Братунца.

Део тог времена провели смо са Сретом Перићем, координатором пројекта Михољски сусрети села у Љубовији и др Лазаром Продановићем, начелником општине Братунац, који има посебан емотивни однос према Врхпољу. Давно, пре много година, пешке је из Савковића до Цапарића и Врхпоља ишао у школу.

Продановића су заинтересовали наши производи, идеје и пројекат који поступно развијамо још од 2017. године.

Поред уручења захвалнице организатора манифестације, уследила је велика захвалност што смо им оплеменили догађај и од председника општине Љубовија и осталих званичника који су пропратили наше излагање на штанду. Подржали су нас и честитали на вештини којом смо им пренеле тако лепе и вредне информације”, пренела нам је утиске Драгица Вучетић након доласка у Амајић и Мали Зворник.

Подсећамо, Драгица Вучетић, оснивач Удружења жена „Незаборав” изабрана је ове године за једну од победница националног наградног конкурса „100 успешних пословних жена” из руралних и неградских подручја. Пошта Србије је, као што су и обећали, њен успех  поделила са широм заједницом, у присуству високих званица и медија, на свечаном проглашењу победница конкурса у Привредној комори Србије у понедељак, 12. јуна 2023.

💻 Извори: Удружење жена Вила Љубовија / Удружење жена Незаборав Мали Зворник / Љубовија инфо

📷 Фото: Удружење жена Вила Љубовија / Удружење жена Незаборав Мали Зворник

📷 Фото галерија: Удружење жена Незаборав Мали Зворник

Пројекат „Азбучник природе” финансиран је из буџета општине Мали Зворник. Део је подршке локалне самоуправе програмима удружења, односно организација цивилног друштва у 2023. години. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Share