Мали Зворник свечано обележава завршетак санације клизишта

Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, посетиће Мали Зворник након две године, како би обележила завршетак санације клизишта крај Граничног прелаза Стари мост.

Клизиште је више од две године угрожавало комуникацију и успоравало саобраћај на државном путу I Б реда број 28, Мали Зворник-Љубовија – Рогачица – Костојевићи – Ужице – Кнежевићи – Кремна – државна граница са Босном и Херцеговином (гранични прелаз Котроман).

Према речима Зорана Јевтића, председника општине Мали Зворник, реч је о подухвату значајном за Подриње, као што је и реконструкција пута од Бање Ковиљаче према Љубовији, која се приводи крају.

После нешто више од две године, када је услед великих поплава прорадило огромно клизиште крај магистралног пута Лозница – Љубовија, у близини Моста краља Александра Првог Карађорђевића у Малом Зворнику, завршена је његова санација по пројекту који је урадио Саобраћајни институт ЦИП из Београда.

Посао је финансирала држава. Извођач радова било је предузеће ,,Ратко Митровић – нискоградња“, у власништву компаније ,,МБА Миљковић’’, а званичан завршетак биће свечано објављен у петак 16. септембра, када се обележава 61. годишњица општине Мали Зворник.

Протокол посете министарке је следећи:

11.45 – 12.00 Обилазак санираног клизишта
12.00 – 12.10 Отварање надограђеног дела библиотеке „17 септембар“
12.10 – 12.20 Свечани део седнице Скупштине, додела Повеље и обраћање министарке.
12.20 – Изјаве за представнике медија

Процењена штета на територији општине Мали Зворник, након незапамћених бујичних поплава и одрона који су изазвани бројним клизиштима, била је око милијарду динара, односно нешто мање од девет милиона евра.

Нову наду и умерени оптимизам, у јуну 2014. пружио нам је долазак потпредседнице Владе, ресорне министарке Зоране Михајловић, са тимом стручних сарадника из Саобраћајног института ЦИП и ЈП „Путеви Србије“. Њихово присуство било је гаранција и потврда да Република преузима бригу о општини Мали Зворник, до тада мало присутној у пројектима хитне санације.

Поводом дана Малог Зворника и 60 година од оснивања општине, 2015. године, Зорани Михајловић, потпредседници Владе Србије и министарки грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, додељена је Повеља општине, највише јавно признање општине, које ће јој бити уручено ове седмице, у петак. Повеља је додељена и Дејану Трифуновићу, државном секретару у истом министарству, али они због обавеза те године нису присуствовали церемонији поводом Дана општине.

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Архива вести – Историјат:

Ванредна ситуација 2014 – Министарка Зорана Михајловић 4. јуна 2014.

 

 

Новинар: Далибор Крстић
Уредница: Љиљана Ристановић

Share