Мали Зворник похваљен за ефекте пројекaта запошљавања и сарадњу са НСЗЗ

Директор Националне службе за запошљавање, Зоран Мартиновић, у оквиру редовног обиласка пословнице у Малом Зворнику, са циљем унапређења пословања са локалним самоуправама, одржао је у петак састанак са руководством Општине Мали Зворник, у сали Општинског већа. Након разговора, учесници састанка су одржали конференцију за представнике медија.
Према речима председника општине Зорана Јевтић, Мали Зворник је једна од 19 најсиромашнијих општина у Републици Србији. Од 11400 становника, око 2400 је незапослено. Утолико је сваки програм запошљавања драгоцен. Смањење незапослености је трајно опредељење владајуће коалиције, а Јевтић се нада да ће, поред сада извесних 100 радних места, и наредних година бити могуће помоћи бројним суграђанима да заснују радни однос.
Јавни позив послодавцима за доделу субвенција за отварање нових радних места у 2016. години недавно је објављен на сајту општине Мали Зворник http://malizvornik.rs/
У складу са Локалним акционим планом запошљавања за 2016. годину у општини Мали Зворник, усвојеним 5. фебруара на XXXVI редовној седници Скупштине општине Мали Зворник, субвенција се одобрава послодавцима ради запошљавања 55 незапослених лица која се воде на евиденцији Националне службе за запошљавање. Субвенција се одобрава у једнократном износу од 200.000 динара по незапосленом лицу послодавцима који запошљавају два и више незапослена лица. Послодавци имају обавезу да прате објаве нових програма и испуне све услове конкурса како не би били одбијени.
Директор НСЗЗ Зоран Мартиновић захвалио се председнику и његовом тиму на топлом пријему и конструктивном разговору. Политика запошљавања један је од највећих социјалноекономских проблема и без обзира на одређене помаке у протекле две године и даље треба да буде један од приоритета свих локалних самоуправа, а нови циљ је, како је недавно у Лајковцу изјавио, да се стопа незапослености спусти испод 15 одсто.
Ово је година подстицаја предузетништва. Циљ је да се политика запошљавања децентрализује и приближи локалним потребама, и наредне године биће стимулисан приватни сектор и отварање нових радних места у тој сфери. Издвојено је 2.800.000.000 динара за све програме запошљавања, а додатних буџетски фонд од 550.000.000 постоји за запошљавање особа са инвалидитетом. Сви јавни позиви су расписани протекле седмице, а незапосленим сународницима и потенцијалним послодавцима је на располагању више од 10 програма који су креирани за категорије које је теже упослити, млади до 30 година, особе са инвалидитетом, вишкови запослених, неквалификовани, полуквалификовани радници. Реализација програма за младе као што је стручна пракса, програма самозапошљавања за све који желе да покрену сопствени бизнис, и програма јавних радова, започета је након празника, Дана државности Републике Србије, расписивањем јавних позива.
Локалне самоуправе могу до краја фебруара удружити средства са НСЗ, а најнеразвијеније и девастиране општине могу очекивати да ће на сваки њихов динар Национална служба за запошљавање издвојити најмање један динар у суфинансирању програма запошљавања. Чињеница да је Мали Зворник издвојио 10.000.000 за пројекте запошљавања квалификује нашу локалну самоуправу као поузданог партнера вредног пажње и похвале. Постоје много развијеније општине које су издвојиле мањи износ од општине Мали Зворник за запошљавање својих суграђана, закључио је Мартиновић своје излагање.
Према евиденцији Националне службе за запошљавање, у Србији је 740000 незапослених. Током протекле године у програме активног запошљавања је укључено око 30000 лица.

Тонски прилог: Конференција за представнике медија

Уредник: Далибор Крстић

Фото галерија: Мали Зворник Инфо 

Share