Остварен предуслов за боравак веслачке репрезентације Србије на Зворничком језеру

Изградњом спремишта за чамце и пратећу опрему (хангара) у Сакару, испод месног дома, испуњен је један од предуслова за оснивање веслачког, кајакашког клуба у Малом Зворнику и промовисање Зворничког (Дринског) језера као једног од погоднијих за припреме спортиста на води.

Пре пола године, у оквиру акције „Србија до Рија 2016 – Нова снага за српске олимпијце“, 7. септембра 2015. у маркету Маxи (некада Напретков маркет ,,Звезда’’) у Малом Зворнику, са нашим суграђанима су се дружили репрезентативци и трофејни веслачи Милош Васић и Радоје Ђерић. Обојица имају запажене успехе у двојцу и четверцу, а бројне освојене медаље чувају код родитеља: Милош у Доњој Трешњици, код Малог Зворника, а Радоје у Требињу.

Приметно је било расположење наших спортиста да на Зворничком језеру наставе припреме за олимпијску годину у Рију 2016. Према незваничним најавама, сада је много реалније да ће се постићи договор о њиховом боравку на припремама репрезентација Србије, а могуће је и Турске веслачке селекције, у Малом Зворнику.

Српски државни веслачки репрезентативци Милош Васић и Радоје Ђерић, заједно са пливачем Иваном Ленђерим, рвачем Александром Максимовићем и репрезентативкама Србије у стрељаштву Иваном Максимовић и Зораном Аруновић, чланови су „Маxи тима за Рио“. Акцијом „Динар за Олимпијце“, првом у оквиру спонзорства и издвајањем дела средстава од продаје одређених производа робних марки Next, Joy, Роса и Зајечарско пиво, прикупљена су средства за куповину чамца двојцу без кормилара Радоју Ђерићу и Милошу Васићу.

Евидентно је да локална заједница мора одговорити на овако озбиљан изазов чишћењем приобаља од пластичне амбалаже, кеса, отпада који није биоразградив, те годинама нарушава амбијент и здравље грађана на Зворничком језеру. Овакве акције су већ неколико пута успешно организоване, а наши добронамерни суграђани својим односом према животном окружењу одлучују да ли ће ова средина коначно искористити своје природне ресурсе за многоструко веће приходе од спортско-рекреативног туризма на Зворничком језеру и Дрини. Такође, не мање значајно, овако прикупљена амбалажа од ПЕТ-а јесте отпад, али није ђубре, јер се ПЕТ може потпуно рециклирати кроз процес рециклаже и вратити у поновну употребу. 

,,Релација између спорта и екологије, код нас, на овим просторима представља однос новог времена. Постоји комплементаран однос међусобног допуњавања спорта и екологије, јер оба елемента имају исти људски смисао, односно вредности изражене кроз заједнички именитељ – здрав живот – здрав начин живота.’’ (Штакић, Ђ. 2000, Социологија спорта, стр 135.)

Уредник: Далибор Крстић

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Share