Мали Зворник: Одржан састанак у оквиру пројекта Домаћини уз Зворничко језеро – регистрација смештајних капацитета за сеоски туризам

Мали Зворник: Одржан састанак у оквиру пројекта „Домаћини уз Зворничко језеро – регистрација смештајних капацитета за сеоски туризам“

Удружење Центар „Ад Дринум“ из Малог Зворника је, у оквиру пројекта „Домаћини уз Зворничко језеро регистрација смештајних капацитета за сеоски туризам“, организовало 22. новембра састанак са суграђанима  који се баве или желе у будућности да се баве сеоским туризмом.

Циљ састанка је био да се упознају са процесом категоризације објекта за издавање. Према речима Александра Јевтића из Будишића, општина Мали Зворник има много потенцијала за развој туризма.

,,Моја жеља је да у свом Будишићу региструјем сеоско домаћинство са бунгаловима, мањим рестораном, а потом да проширујем капацитете. Међутим, велики проблем је што још увек није извршена легализација објеката на језеру што је главна препрека да на свом домаћинству почнем озбиљније да се бавим туризмом“, истиче Јевтић.

Остали грађани су као проблеме истакли неуредно снабдевање електричном енергијом, нерешено питање водоснабдевања, прилаза и уређених шеталишних стаза.

Заменик председника општине Мали Зворник Милош Радојчић истакао је да се сви наведени проблеми решавају, али да за њихово комплетно решење треба доста времена. Он је подсетио да је у току легализација објеката на подручју општине, те додао да је у току и израда планских докумената за приобаље Зворничког језера, након чега ће се знати шта коме припада, односно шта је у власништву општине, ЕПС-а, републике и слично.

Када је у питању проблем са снабдевањем струјом, од челника Електропривреде Србије имамо обећања да ће тај проблем бити сукцесивно решаван у наредном периоду. Квалитеније снабдевање струјом тренутно се, заменом нисконапонске мреже, решава у Брасини, Борини и Великој Реци, напоменуо је Радојчић.

Када је у питању водоснабдевање, општина Мали Зворник је већ кренула у решавање овог проблема, али тај проблем, како је рекао Радојчић, не може да се реши преко ноћи. За сада је решено водоснабдевање Доње Борине, а у току је, додао је, решавање у Доњој Трешњици, Амајићима, Цулинама до Велике Реке.

То су велики пројекти који не могу бити завршени за једну годину, највећи проблем су нерешени имовинско правни односи, што додатно успорава динамику решавања овог проблема рекао је Радојчић.

Заменик председника општине Мали Зворник истакао је да грађани нису у потпуности упознати са правима која могу да остваре, као што су субвенције које општина Мли Зворник даје преко буџетског фонда за развој сеоског туризма. Сеоска домаћинства могу, како је рекао, да конкуришу за субвенције у максималном износу од 400.000 динара.

Извор: Радио Освит Зворник

Фото галерија: Општинска управа општине Мали Зворник

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share