Одобрено финансирање санације моста Краља Александра I Карађорђевића на Дрини који повезује Мали Зворник и Зворник

Дуго очекивана вест: Договорено финансирање реконструкције моста “Краља Александра I Карађорђевића” на Дрини који повезује Мали Зворник и Зворник

За реконструкцију моста одобрено је  1.200.000 КМ (600.000 евра).

Председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић састали су се 2. септембра у Београду са председником Републике Српске Милорадом Додиком и премијерком РС Жељком Цвијановић. Председник Вучић изјавио је да ће Србија подржати народ и институције Републике Српске са више од пет милиона евра намењених за више пројеката подршке и помоћи у Српској, као и у четири општине у Федерацији БиХ у којима претежно живе Срби.

На конференцији за новинаре, након састанка, Вучић је рекао да је одлука донета у складу са чињеницом да Србија на то има право према Дејтонском мировном споразуму, али и према свом опредељењу да, у складу са законима Србије, подржи свој народ западно од Дрине. Он је навео да је одлука донета на његову иницијативу и у договору са премијером Аном Брнабић, а затим и након разговора са Додиком и Цвијановићевом, током којих су анализирани сви пројекти.

Вучић је истакао да ће Србија финансирати изградњу вртића у Требињу и у Брчком, изградњу студентско-ђачког дома у Власеници, реконструкцију градских улица на Палама, реконструкцију спортске дворане и изградњу трга у Источном Сарајеву. Биће финансирана и санација моста “Краља Александра Првог Карађорђевића” на Дрини који повезује Мали Зворник и Зворник.

,,То износи око четири милиона евра. Договорили смо и подршку општинама на територији Федерације БиХ – Грахово, Дрвар, Петровац и Гламоч, а наша подршка биће милион евра за више различитих пројеката”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија у буџету, закључно са августом, има тачно милијарду евра бољи резултат од планираног, и да одатле имамо могућности да помогне Републици Српској.

Председник РС Милорад Додик рекао је после састанка, да су односи Србије и РС у најбољем периоду, ако се мере конкретним пројектима. Рекао је и да је угодно изненађен да су готово сви пројекти које је Бањалука кандидовала прихваћени у Београду, изразивши захвалност председнику и Влади Србије.

,,Разговори око реконструкције Старог моста су вођени у више наврата, са обе стране Дрине, а задњи пут у четвртак, 31. августа, у Београду, на састанку којем су присуствовали господин Дарко Глишић, председник Извршног одбора (ИО) Српске напредне странке (СНС), Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике и Ивица Којић, шеф кабинета председника државе, где сам дао предлог који је уродио плодом. На заједничкој седници обе Владе донета је одлука о финансирању санације моста Краља Александра И Карађорђевића. Хвала председнику Александру Вучићу на свему. Још један доказ зашто заслужује да буде почасни грађанин Малог Зворника’’, истакао је председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, након одлуке да пројекат реконструкције Старог моста постане приоритетан. Ово је један од седам подухвата, који ће реализовати Влада Србије у оквиру иницијативе ,,Србија Српској’’.

„Желим се захвалити Влади и Председнику Србије и Влади и Председнику Републике Српске што су изабрали Мост у Зворнику за приоритетан пројекат реконструкције. Ово је веома важно и Зворнику и Малом Зворнику, Србији и Републици Српској али и цијелом региону. Добићемо коначно безбједан и надасве освјежен споменик историје и спојницу наша два града,“ истиче градоначелник Зворникa Зоран Стевановић.

Сусрети суседа: Људи и мостови 2017.

Подсећамо, почетком августа на мосту Краља Александра I Карађорђевића (Старом мосту) уприличени су осми сусрети суседа, општине Мали Зворник и града Зворника ,,Људи и мостови’’ 2017. године.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић истакао је том приликом да је, поред настојања да се учврсте заједништво, љубав и поштовања између народа два суседна града, циљ манифестације да се упути порука надлежним институцијама које нам могу помоћи да мост врати своје старо рухо, како би наше везе биле још чвршће и боље. Испуњена су његова очекивања да ће ове јесени, на заједничкој седници, Влада Републике Србије и Влада Републике Српске донети одлуку о издвајању средстава за реконструкцију моста. ,,Својевремено смо издвојили значајна средства за пројекат реконструкције, а Мали Зворник је ове године определио новац за ревитализацију пројекта. Очекујемо да ће мост одлуком две владе бити уврштен у инвестиције за следећу годину“, истакао је Стевановић 7. августа.

,,Две године се интензивно припремамо за реализацију заједничког пројекта. Вредност пројекта је негде око милион евра, а Саобраћајни институт ЦИП је одрадио темељну техничку контролу пројекта. Недавно смо разговарали са министром у Влади Републике Србије, задуженим за иновације и технолошки развој Ненадом Поповићем. Био је крајем јула гост манифестације ,,Дрина је смисао живота“. Општина Мали Зворник издвојила је ове године средства за пројектовање, односно дораду пројекта, како бисмо покушали оспособити мост за погранични путнички саобраћај. Желимо да омогућимо малогранични промет и саобраћај између два суседа. Видећемо да ли ћемо добити подршку у надлежним министарствима и владама. Лобираћемо тамо где смо утицајнији, свако у свом делокругу, са старим и новим, ревидираним, пројектом. Упркос тешкоћама и препрекама, управо због тога што осећамо да смо један град, сматрамо да је овај мост ту да нас спаја. Потребно је обновити га и мењати међудржавне споразуме који нам отежавају прелазак“, изјавио је тада, на манифестацији ,,Људи и мостови’’ 2017. године, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић.

Сусрети суседа: Људи и мостови 2016.

Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта ,,Реконструкција моста Краља Александра Карађорђевића” потписан је средином септембра 2010. године. Према првим предрачунима, израда пројекта за реконструкцију моста износила би око 50.000 евра, а реконструкција око два милиона евра. Суседи су властитим средствима финансирали пројектну документацију, још пре шест година, што је био иницијални корак који је представницима државне администрације био сигнал колико је важна и велика потреба за реконструкцијом моста. Првобитно је предвиђено да се изврши пескарење гвоздене конструкције и њено фарбање, затим да се уради нови коловоз, тротоари, расвета и, евентуално, да се поставе клупе за одмор. Заменом коцке асфалтом смањиће се тежина моста, што је значајно за носеће стубове, на којима ће притисак бити мањи, а тиме и век трајања бити дужи. Пројекат је, током протеклих година, предат бројним домаћим и међународним инвестиционим фондовима, чиме су и алтернативно покушавали осигурати од донатора средства за темељну реконструкцију моста Краља Александра I Карађорђевића. Испоставило се да је договор две владе, почетком септембра 2017. кључан за обнову Старог моста.

Историјат: Дужина моста је око 150, а ширина 7,20 метара, изграђен је од гвоздених конструкција са развијеном површином од око 14.000 метара квадратних. Тежина тада уграђене челичне конструкције износила је око 950.000 тона, Његова изградња коштала око 13,5 милиона динара, када је однос динара и енглеске фунте био један према један. Тест издржљивости био је карактеристичан: на мост је довезено 30 хиљада тона камена, који је ту остављен да стоји 15 дана. Након успешног теста, одобрена је дозвола за његово пуштање у промет. Представљао је модерно чудо градитељства, узевши у обзир тадашње могућности и технологију којом су располагали. Све радове надзирало је Министарство трговине, а поред домаћих, били су ангажовани и инострани инжењери, посебно из Русије.

Као и током прохујалих векова, у периоду Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (од 1. децембра 1918. до 3. октобра 1929.), односно Краљевине Југославије (од 3. октобра 1929. до 29. новембра 1945.), Зворник је био веома важно трговачко место. Саобраћај и пренос робе, обављао се углавном коњском запрегом, а нешто касније и моторним возилима, а са ближом околином превозило се са познатим коњићима – самарицама. Транспорт низ Дрину обавља се лађама, познатим као “зворникуше”. За бољи и бржи транспорт робе из суседног Малог Зворника, у почетку се користила скела, а почетком 20. века изграђен је и дрвени мост, који није могао лако да се одупре временским приликама и често набујалој Дрини.

Поред чувеног моста у Београду, који је део историје, Подриње има сачуван и употребљив мост краља Александра I Карађорђевића – гвоздени мост на Дрини. Давне 1919. године, Мали Зворник је посетио краљ Александар Ујединитељ, праунук Вожда Карађорђа, који се заветовао да ће премостити „Дрину племениту међу“. Вождов завет испунио је његов праунук, и већ 1922. године, српски трговци су почели да планирају градњу моста на месту где се искрцао краљ Александар. До реализације градитељског чуда тог времена протекле су пуне четири године, и 1926. усваја се данашње решење гвозденог моста на Дрини. Годину дана касније радови су почели и после пуне две године – 1929. године испуњен је завет Карађорђа. Мост је свечано отворен 12. јануара 1930. године и носио је назив Мост краља Александра I Карађорђевића. Почетком Другог светског рата је порушен. Обнова, која је почела у јесен 1945. године, завршена је у јуну 1946. када му је промењен назив у Мост Филипа Кљајића Фиће (по народном хероју из НОР-а).

Стари назив му је враћен 2009. године. Браћа Борис и Игор Голубовић, који су први покренули иницијативу, истакли су да Зворник има неколико значајних историјских споменика, али је мост његов заштитни знак. Подржала их је Група грађана Зворника, а ову иницијативу, у име грађана, Скупштини општине Зворник пренео је тадашњи одборник Милан Ђокић.

Мост Краља Александра I Карађорђевића, осим сталне употребе, има историјску, естетску и архитектонску вредност. Данас и као пешачки мост представља врло важан симбол спајања и разумевања људи у Подрињу.

Стари мост у периоду СФРЈ / ФНРЈ

Извори: Мали Зворник Инфо / N1 / Dnevni list Danas / Zvornik Danas / Blic Online / Вечерње новости

Фото галерија: Kandinsky Photo

Новинар – сарадник: Далибор Крстић

Архива: Мали Зворник Инфо / РТС

Дрински мостови памте векове који су под њима протутњали

Share