Мали Зворник: Мерење температуре запосленима обавезно у свим фирмама на подручју општине!

Кризни штаб у Малом Зворнику донео нови сет мера заштите од вируса Корона. Мерење температуре запосленима обавезно у свим фирмама на подручју општине!

Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник на седници у уторак, 14. априла, наложио је привредним субјектима, јавним предузећима и установама на подручју општине нови сет заштитних мера, у циљу спречавања ширења вируса Корона, којих се морају придржавати сви запослени. 

Убудуће, при доласку на посао, обавезно је мерење температуре свим запосленим, дезинфекција руку и пролазак кроз дезо-баријеру на уласку.

Дезо-баријера се мора одржавати влажном, не превише мокром, више пута у току дана, свежим раствором, дезинфекционог средства, искључиво на бази хлора.

Дезинфекција руку, односно рукавица, неопходна је више пута током процеса рада.

Као изузетно важно, наведено је да послодавци запослене морају обавезати да дезинфикују рукавице које носе, на исти начин и број пута, као што би руке да их не носе.

Они који носе заштитне (ХТЗ) рукавице, имају обавезу да испод њих носе заштитне рукавице.

По наредби Штаба, послодавци у Малом Зворнику дужни да укину мензе и спремање хране за запослене, односно да за исхрану запослених користе суве оброке.

Код доручка и паузе обавезна је стриктна контрола држања размака и дезинфекције руку.

Забрањено је пушење и напољу, јер се тада не користи лична заштитна опрема и постоји ризик непоштовања размака и коришћења цигарета из исте паклице.

Послодавци су дужни да запослене упознају да су, по закону, обавезни да пријаве симптоме инфекције и да непријављивање повлачи кривичну одговорност, за коју су прописане вишегодишње затворске казне.

Сваког ко пријави да има симптоме на послу неопходно је одмах удаљити са посла и обавестити надлежни Дом здравља.

Запосленог који се од куће јавио да има симптоме, послодавац је обавезан одмах да упутити на преглед у надлежни Дом здравља.

Ако су чланови породице запосленог болесни, тачније у стању повишене телесне температуре, запослени је дужан да то јави надлежном у фирми и остане у кућној изолацији до постављања дијагнозе оболелом члану породице.

На заседању у уторак Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник донео је и неколико препорука, поводом предстојећих васкршњих празника.

Грађанима општине Мали Зворник сугерисано је да без преке потребе не излазе из својих кућа, да предстојећи празник проведу у ужем кругу породице, уз поштовање свих мера и препорука Владе Републике Србије.

Онима који су дошли у Мали Зворник, а немају пребивалиште на територији ове општине, да се придржавају свих заштитних мера и мера и наредби Владе Републике Србије и Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник. 

Полицијској станици Мали Зворник препоручено је да појача контролу на територији општине Мали Зворник, у погледу поштовања мера донетих од стране Владе Републике Србије и министарстава у време ванредног стања. 

Извор: Општинска управа Мали Зворник

#Mali_Zvornik #Podrinje #Србија #Serbia #SRB

#VanrednoStanje #Covid19 #CoronaVirus

#Corona #ОстаниКодКућe #OstaniKodKuće #SačuvajŽivote

Share