Производња и запошљавање: Мали Зворник и Bauwin Decor потписали уговор

Потписан уговор општине Мали зворник са фирмом „Bauwin Decor“ Београд
У Брасини од фебруара 2018. године почиње производња PVC столарије

Уз посредовање нашег суграђанина Амира Халиловића, техничког саветника компаније ,,Yавуз’’, максималну подршку локалне самоуправе у Малом Зворнику и професионалну сарадњу филијале Националне службе за запошљавање у Малом Зворнику, објекат „Кончара“ у Брасини постаје погон интернационалне компаније. Неизоставни део свих локалних предизборних програма и обећања, наоко уништен, отписан и зарастао у шибље, оштећеног крова, коначно је уређен, није више руина и спремно је дочекао инвеститора. Општина је овај пословни простор недавно у потпуности реновирала, а ради његове заштите и очувања увела двадесетчетворочасовни видео надзор. Објекат са земљиштем на којем се налази заузима површину од око 1700 m2 и погодан је за организовање различитих производних делатности.

Склапањем уговора о давању у закуп пословног простора у Брасини, Општина Мали Зворник данас је званично уступила халу бившег погона „Кончара“ међународној компанији „Yавуз“, која ће у њој до краја фебруара покренути производњу PVC столарије и запослити 16 радника са подручја малозворничке општине. Након потписивања уговора, које су у сали Скупштине општине Мали Зворник обавили председник општине Зоран Јевтић и директор фирме Јасмин Куртановић, уследио је разговор послодавца са потенцијалним радницима, на основу којег ће бити вршен избор радника за запослење у првом кругу.

Тонски прилог: Мали Зворник Инфо

На разговор за посао, организован у сарадњи ове фирме са општином и Националном службом за запошљавање (НЗС), одазвало се око 60 незапослених. Обраћајући се окупљенима, председник општине Зоран Јевтић рекао је да ово велики дан за општину Мали Зворник, у којој није било значајнијег покретања привреде и запошљавања од деведесетих година прошлог века до данас.

„За све нас данашње потписивање уговора велики је и важан догађај, јер нам пружа могућност за дугорочно запошљавање радника у Малом Зворнику. У првом кругу, до фебруара, компанија „Yавуз“ у Брасини запослиће 16 радника. Наредне године послодавац планира да прими још 14 лица и тако сваке следеће године“, рекао је Јевтић и додао да ће општина учинити све што је у њеној моћи, а што је у законским оквирима, да компанији омогући повољне услове за пословање и проширење производње.

„Планирамо проширење индустријске зоне. Трудимо се и тражимо нове просторе и нове могућности, не само за овог већ и за друге инвеститоре. Ова и следећа година су кључне за запошљавање“ рекао је Јевтић и подсетио присутне на речи председника Републике Србије Александра Вучића, који је, током посете Лозници у септембру, изјавио да ће Мали Зворник, као девастирана општина, ради подстицања развоја привреде имати право на веће бенефиције за инвеститоре при запошљавању радника, те да ће се лично ангажовати и заложити за довођење инвеститора у Мали Зворник и убрзани привредни развој општине.

На крају свог излагања Јевтић је представницима компаније „Yавуз“ пожелео добродошлицу у Мали Зворник и истакао да се нада дугорочној и успешној сарадњи.

Отварање погона за производњу столарије у Брасини општина Мали Зворник подржаће преко програма субвенција за запошљавање, у оквиру којег са 200 хиљада динара по запосленом финансира новоотворена радна места.

Власник компаније Мустафа Јавуз рекао је да је одлука о пресељењу фабрике, која у Србији послује под именом „Бауwин децор“, из Нових Бановаца у Мали Зворник донета због повољнијих услова пословања, државне помоћи, повољног рентирања простора, радне снаге али и локације, која је за фирму о стратешког значаја.

„Мали Зворник је за нас стратешки важно место, због близине производних погона које компанија има у Босни и Херцеговини“, рекао је Јавуз и додао да ће радници одабрани за запослење одмах бити примљени у радни однос, те да ће из радног односа ићи на обуку за посао у неку од фабрика у Босни, у матичној фабрици у Брчком или у Сребренику.

„Yavuz“ у Србији послује под именом Компанија Bauwin Decor д.о.о. Основана је 2015. године у Београду, као део међународне групације “Yavuz Internacional Company”, која има преко 60 пословница у свету и 1000 запослених. Компанија се бави производњом, продајом и пружањем свих услуга из области алуминијумске и PVC столарије. PVC профиле и PVC столарију производе под брендовима ,,Bauwin“ и ,,Kirchberger“. Осим тога, компанија ,,Yavuz“ производи и продаје ролетне, комарнике, секциона гаражна врата, равне и декоративне панеле за врата, дрвена собна врата и дрвене гарнишне. У понуди имају и лимена гаражна врата, блиндирана врата, ALU жалузине, ALU и PVC клупице, зебра завесе, тракасте завесе, полиуретанске пене, силиконе и лепкове.

Јавуз је навео да компанија, чији је власник, има десет различитих сектора производње, да у више погона у Босни и Херцеговини запошљава око 400 радника, те да је то бројка коју жели да достигне и у Србији. Он се похвалио да компанија на подручју Босне и Херцеговине сваке године повећа производњу, продају и извоз за 20 посто.

Јавуз је саопштио да ће погон у Малом Зворнику производити PVC столарију, али да је у будућности у плану и производња дрвене столарије. За обављање делатности потребни су првенствено столари, али и радници машинске струке и стаклари. Да конкуришу за посао у овој фирми могу и лица која немају наведену стручну спрему, а вољна су да се преквалификују и раде у производњи столарије.

Према његовим речима, комапанија је у отварање погона у Малом Зворниу уложила око 100 хиљада евра, што је износ који планира да уложи и следеће године, а да 2019. године, уколико пословна клима остане повољна, планира отварање још једног погона у Малом Зворнику.

Наведени пословни план представља нову шансу за раднике који не буду ангажовани у оквиру првог круга запошљавања у овој фирми, а погоднодности које могу значајно допринети његовој реализацији тичу се државне помоћи коју ће послодавац, осим преко општинских субвенција за запошљавање, моћи да оствари и путем програма бесплатне обуке радника код познатог послодавца, од марта 2018. године, преко Националне службе за запошљавање.

Фото галерија: Мали Зворник Инфо
Насловна фотографија: Општинска управа општине Мали Зворник

Референце:  Bauwin Decor d.o.o

Новинари: Љиљана Ристановић / Далибор Крстић

Прилог ТВ Подриње – Компанија Yavuz отвара погон у Малом Зворнику

Share