Мали Зворник богатији за 13 нових добровољних давалаца крви

Мали Зворник, 28. марта 2016. (Мали Зворник Инфо)

Црвени крст Мали Зворник и Институт за трансфузију крви Србије, четврту годину заредом у кафеу ,,Кул“ (Caffe ,,Cool”) организују акције добровољног давалаштва крви (ДДК) у последњој седмици марта или у априлу, од 9.00 до 14.00 часова. У Малом Зворнику одазвало се 45 суграђана, а 42 је дало крв, од тога 14 жена.

Седмочлана екипа Института борави  у средњем Подрињу, Азбуковици, Рађевини и Јадру. Смештени су у нашем хотелу ,,Ројал Дрина“ (Језеро). Предводи их др Драгана Стојић. Она је истакла да данашња сарадња беспрекорна, одзив одличан, а проценат одбијених добровољних давалаца крви је занемарљив, свега троје од 45. 

Присутни администратор у сваком тренутку има веродостојне податке, што је нарочито значајно у случајевима хитне потребе за ретким крвним групама и фенотиповима. Од 2004. године централизована је база података, са компјутерском евиденцијом о ДДК од 1990. године.

Секретар Црвеног крста Драган Николић још једном наглашава са су акције добровољног давалаштва крви ујединиле све суграђане. Одличан одзив и мали број одбијених давалаца крви су увек потврда успеха.
Најзначајније је да се јавило 13 нових добровољних давалаца помажући тим чином пацијентима којима је драгоцена течност преко потребна.

Сарадња са Црвеним крстом у Малом Зворнику је континуирана. Након зубне амбуланте Дома здравља и Дома културе, редовних летњих акција током спортско – риболовног такмичења „Сомовијада“ у данима спортско рекреативног и културног туризма“ – „Дрина је смисао живота“, више од три године су у кафеу ,,Кул“ (Caffe ,,Cool”). Испоставило се да ова иновација доноси резултате. Користе локацију и амбијент који анимирају младе људе.

Недељни план рада екипе на терену:

Након Малог Зворника, служба за трансфузију крви Србије боравиће у просторијама Црвеног крста Љубовије у уторак 29. марта, од 9.00 до 15.00 часова.
Среда, 30. март 2016. Лозница, Економска школа, од 9.00 до 14.00 часова.
Четвртак, 31. март 2016. Лозница, Гимназија, од 9.00 до 14.00 часова.
Петак, 01. април 2016. Крупањ, зграда Општинске управе, од 9.00 до 14.00 часова.

Уредник: Далибор Крстић
Фото: Мали Зворник Инфо

,,Проверите да ли сте заиста добар човек, помозите онима који вам не могу узвратити.“

Душко Радовић (1922 – 1984)

,,Доброчинство је једино благо које се увећава давањем.“

Cesare Cantù (1804 – 1895)

Архива вести:

Мали Зворник: Одзив добровољних давалаца крви премашио очекивања

Share