Људи и мостови: Традиција добросуседства

Одржана XIV манифестација „Људи и мостови” и нова тематска шетња „Стопама краља Александра Првог Карађорђевића”.

Манифестација „Људи и мостови” уприличена је 4. августа, уз сарадњу Туристичке организације општине Мали Зворник и Туристичке организације града Зворника, под покровитељством локалне самоуправе из Малог Зворника и Градске управе Зворник. У оквиру овог догађаја, организован је традиционални сусрет челника и житеља два места, уз пригодан културно-уметнички програм.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, констатује да је прелеп и пригодан скуп доказ да овај мост, у правом смислу те речи, савладава све баријере, окупља и спаја људе, али није намењен само суседима. Одавде се шаљу поруке мира и љубави за све народе региона, бивше Југославије.

„Данас обележавамо и један тужан догађај, погром, страдање српског народа у хрватској операцији здружених војно-полицијских снага „Олуја”. Дужност нам је да се сећамо и да не заборавимо те тешке тренутке”.

Од 2014. године Србија и Република Српска заједнички обележавају годишњицу страдања српског народа у Другом светском рату и у хрватској војној операцији злочиначке оружане акције „Олуја”.

Изразивши очекивања да ће се оваква годишња окупљања наставити, одржавати и чешће, јер пружају осећај заједништва, пригодна су за све нас и присутну предивну децу која ће нас наследити, Јевтић је своје обраћање завршио поруком да је, након свих наведених болних и преломних тренутака, историјских прекретница, драгоцено да се са овог моста упуте речи које симболишу нашу спремност на слогу и толеранцију, у нади да ће допрети до свих народа у региону, са којима делимо живот и поднебље.

Бојан Ивановић, градоначелник Зворника рекао је да је сврха мостова да спајају обале, спајају људе и буду сведоци историје. Тако да учесници ове манифестације данас на мосту стварају историју.

„Добро дошли драги суграђани из Малог Зворника и Зворника на манифестацију, која се одржава ево већ 14. годину за редом. Самим трајањем нам говори да је одавно ово већ постала традиционална манифестација, смотра на којој показујемо да Дрина није граница, да Дрина не раздваја, већ да спаја. Обавеза свих нас и наших покољења је да чувамо љубав наша два града. А да бисмо то постигли потребно је да се дружимо, волимо, поштујемо, уважавамо и чувамо наш мост, који је спона између наша два града. Хвала вам свима што сте данас овде, живи и здрави били, и видимо се и следеће године на овом истом мјесту”, поручио је градоначелник Зворника.

Уследио је други део приредбе коју су извели млађи чланови Фолклорне секције Библиотеке „17. септембар” из Малог Зворника.

Ученици Музичке школе „Војин Комадина”, из Зворника, су за ову прилику на почетку манифестације извели песму посвећену Републици Српској. Песму „На светог Стефана рођена” отпевао је Мали хор Основне музичке школе Војин Комадина, под диригентском палицом професорице Дијане Зекановић.

Уз промотивни штанд Туристичке организације општине Мали Зворник, Библиотека „17. септембарˮ изложила је одабране радове учесника ликовних колонија у Малом Зворнику, насталих у претходних 18 година.

„Удружење жена Малог Зворникаˮ понудило је посетиоцима послужење, храну, представили су јавности производе домаће радиности, ручне радове и старе експонате, а презентација локалне гастрономије реализована је и овога пута уз подршку ресторана „Обреновац” из Зворника.

Сусрети се под слоганом „Људи и мостови” организују традиционално у оквиру манифестације „Зворничко љето”.

„Зворничко културно љето” први пут је организовано у августу 2001. године, а „Људи и мостови” датирају од 2010. године. Данас је „Зворничко љето” догађај који, од 02. до 08. августа, окупи за седам дана око 100.000 људи.

Извори: Мали Зворник инфо / Град Зворник – Односи са јавношћу и промоција града

Фото: Мали Зворник инфо / Општинска управа општине Мали Зворник

Д.В.К.

Share