Обавештење о предузимању превентивних и оперативних мера

На основу Упозорења Сектора за ванредне ситуације, Одељење за ванредне ситуације у Шапцу, и РХМЗ Србије, за подручје Србије,  на временске непогоде за 04. и 05. 08.2023. године, данас и сутра, које гласи:

Вечерас, на северу и западу земље локална појава јаких пљускова с грмљавином и градом, а сутра у целој земљи веома нестабилно време са кишом, јаким пљусковима, грмљавином, понегде и градом, нарочито после подне и увече, када се очекују падавине у количини од 20 до 40 mm, локално и до 70 mm.

Температура ће бити у паду: сутра за око пет до осам степени и у већини места кретаће се од 25 до 31 степена, осим на југу и истоку, где ће и даље бити веома топло, до 35 степени, а у недељу и почетком следеће седмице у свим пределима осетно свежије.

Имајући у виду напред наведену прогнозу, са овом предвиђеном количином падавина може се очекивати могућност појаве поплава и проузроковања штета у вези са поплавама, проблеми у свим активностима пољопривредне производње, проблеми у саобраћају, појава одрона и клизишта као и утицај на безбедност људи и животиња, док локална појава грмљавина са градом представља ризик од удара грома, проблеме у раду свих уређаја који користе електричну енергију, ризик од иницирања појаве ватре, проблеме у телекомуникацијама и у транспорту електричне енергије због удара грома.

Имајући у виду напред наведено неопходно је да у циљу спремности за евентуално суочавање са ризиком и последицама које појава невремена може донети, сви субјекти предузму све превентивне и оперативне мере заштите и спасавања становништва и материјалних добара, у складу са својим капацитетима.

Командант Штаба за ванредне ситуације

Зоран Јевтић, с.р.

Share